Levenslang achter de tralies Dat is een flinke kostenpost voor de maatschappij. Juist omdat de gevangenisstraf geen vaste einddatum heeft, is niet bekend wat die kosten exact zullen zijn. Wel weten we uit gegevens van de Dienst Justitiële Inrichtingen dat een volwassen gevangene 245 euro per dag kost.
U heeft geen recht op een uitkering wanneer u in een gevangenis zit. Ook niet als u in een huis van bewaring, een penitentiaire inrichting of een tbs-kliniek zit.
Iemand die wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, zal in principe dan ook tot aan zijn dood in detentie blijven zitten. De enige 2 mogelijkheden waardoor iemand toch vrij kan komen, zijn: Via een herbeoordeling.
Een gevangenisstraf kan tijdelijk zijn (maximaal 30 jaar).Of levenslang. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Een rechter kan voor de zwaarste misdrijven een levenslange gevangenisstraf opleggen.
Mensen die in een Nederlandse gevangenis zitten kosten veel vergeleken met die in andere landen in Europa. Met 250 euro per dag neemt Nederland na San Marino (708 euro), Zweden (359) en Noorwegen (344) een vierde plek in in Europa. Het gemiddelde is 51 euro.
UpdateMensen die in een Nederlandse gevangenis zitten kosten veel vergeleken met die in andere Europese landen. Met 250 euro per dag neemt Nederland na San Marino (708 euro), Zweden (359) en Noorwegen (344) de vierde plek in Europa in.
In veruit de meeste gesloten inrichtingen (zoals een huis van bewaring, gevangenis of aanverwante instelling) mogen gedetineerden geen contant geld hebben.
Als iemand bijvoorbeeld een dubbele moord pleegt met voorbedachte rade kan diegene dus twee keer levenslang krijgen. Volgens de strafadvocaat is het getal 175 vrij willekeurig tot stand gekomen. "Eerst zou het OM 125 jaar als maximum vragen", zegt Stapert. "Maar er kwamen steeds meer slachtoffers naar voren.
In 2021 hebben twee levenslanggestraften gratie gekregen.
TBS en levenslang niet toegestaan.
Sinds de invoering van het Wetboek van Strafrecht staat op doodslag maximaal 15 jaar gevangenisstraf. In 2006 is de maximumduur van de gevangenisstraf voor moord verhoogd van 20 naar 30 jaar, als alternatief voor de levenslange gevangenisstraf.
In Nederland zijn ongeveer 40 mensen veroordeeld tot levenslang. Daarvan zijn er inmiddels 3 overleden. De langstzittende (tot levenslang veroordeelde) crimineel is Koos H. Hij kreeg in 1982 levenslang voor marteling, seksueel misbruik en de moord op drie meisjes.
Levenslang betekent voor het leven. Aan een levenslang gestrafte kan door de Koning gratie worden verleend. Dit kan tot gevolg hebben dat een veroordeling tot levenslange gevangenisstraf op jaren worden gesteld. In dat geval mag de veroordeelde eerder uit de gevangenis.
Levenslang achter de tralies
Dat is een flinke kostenpost voor de maatschappij. Juist omdat de gevangenisstraf geen vaste einddatum heeft, is niet bekend wat die kosten exact zullen zijn. Wel weten we uit gegevens van de Dienst Justitiële Inrichtingen dat een volwassen gevangene 245 euro per dag kost.
De meeste landen in Europa hebben de doodstraf als zwaarst mogelijke straf in de loop der tijd afgeschaft. Anno 2023 wordt zij alleen nog in Wit-Rusland daadwerkelijk voltrokken.
Het aantal levenslanggestraften neemt snel toe. In Nederland hebben op dit moment 57 mensen levenslang, van wie er 41 onherroepelijk zijn veroordeeld.
De doodstraf kost ongeveer vier keer zo veel als een levenslange gevangenisstraf. De grootste kostenpost is de slopende rechtsgang. De afgelopen jaren is het geregeld voorgekomen dat ter dood veroordeelden onschuldig bleken te zijn. Rechters zijn daardoor zeer huiverig geworden om fouten te maken.
De doodstraf is een wettelijke bestraffing voor veroordeelden in 27 van de 50 Verenigde Staten van Amerika.
Een «maand» staat wettelijk namelijk gelijk aan dertig dagen, dus in dat geval bedraagt de gevangenisstraf 360 dagen, terwijl een «jaar» gelijk staat (stond) aan een kalenderjaar van 365 dagen. Dat leidt in de praktijk tot wisselende gevangenisstraffen.
Blijkt dat criminelen per dag 250 euro kosten, tweehonderdvijftig! De rekenmachine vertelt ons dat dat per jaar ruim 91.000 euro is. Hoeveel mensen er in Nederland in een staatshotel (meer ruimte dan waar de gemiddelde Amsterdamse student de beschikking over heeft) bivakkeren? Dat zijn 53 mensen per 100.000 inwoners.
Iedere gedetineerde volgt het 'basisprogramma': een aantal activiteiten waar de gedetineerde recht op heeft volgens de Penitentiaire Beginselenwet (Pb). Hieronder vallen recreatie, luchten, bezoek, sport, arbeid, onderwijs, gebruik van bibliotheek en het recht op geestelijke en medische verzorging.
Hoe ziet een cel eruit in een gevangenis in Nederland? Een cel in Nederland is circa 10 vierkante meter. Elke cel is voorzien van een intercom, deze is alleen bestemd voor noodoproepen. Er is een radio waar enkele zenders op te ontvangen zijn.
In de gevangenis werken de gevangenen. Ze kunnen er € 0,76 per uur verdienen. Gedetineerden werken minimaal 20 uur per week, waar mogelijk soms meer.
Arbeid vormt een belangrijk onderdeel van het dagprogramma van gedetineerden. Gevangenen werken ongeveer 20 uur per week. Of gevangenen mogen werken is afhankelijk van hun achtergrond, delict en betrouwbaarheid. Veel gevangenissen hebben een in-house productiebedrijf, waarbinnen de gedetineerden werkzaam zijn.
De gedetineerde, ingeslotene, jeugdige en verpleegde (patiënt) hebben het recht om gedurende ten minste één uur per dag in de buitenlucht te verblijven. Dit wordt in de praktijk vaak 'luchten' genoemd.