EPS is op zich een milieuvriendelijk product. Het bestaat voor 98 % uit lucht en slechts voor 2 % uit polystyreen. Bovendien bevat het geen CFK' en geen giftige stoffen. Het eigenlijke productieproces is mechanisch, nergens worden er chemische stoffen gebruikt in de productieketen.
EPS is een veelzijdig isolatiemateriaal. Zo is dit duurzame en milieuvriendelijke isolatiemateriaal vormvast, drukvast en beschikt het over een goede isolatiewaarde.
Piepschuim is, ondanks de slechte naam van kunststof, duurzaam en een waardevolle grondstof. Wanneer het goed gescheiden wordt ingezameld is het namelijk voor 100 procent te recyclen tot nieuw EPS. Op dit moment wordt EPS op veel plekken al gerecycled, maar de gescheiden inzameling kan nog veel beter.
EPS is vochtbestendig. EPS is rot- en schimmelvrij. EPS heeft een goede luchtdichtheid. EPS is drukvast en dus beloopbaar.
EPS (Expanded Polystyrene) isolatie staat ook wel bekend als tempex, Airpop of piepschuim. Het materiaal bestaat uit 2% EPS parels en 98% stilstaande lucht. Hierdoor is het materiaal licht en heeft goede isolerende eigenschappen.
Een van de nadelen van piepschuim is dat het niet milieuvriendelijk is, omdat het uit kunststof verkregen wordt. Daarentegen is EPS volledig recyclebaar en niet schadelijk voor de gezondheid.
Vochtgedrag EPS is vrijwel vochtongevoelig en veroorzaakt daardoor geen vochtproblemen of schimmelvorming. Vezels en stof Geen nadelige effecten. Emissie vanuit EPS Geen emissie meetbaar.
Er zijn een aantal verschillen tussen de isolatiematerialen EPS en PIR. Ten eerste zijn de PIR platen dunner dan de EPS platen. Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen.
Beide isolatiematerialen bieden een uitstekende thermische isolatie, maar XPS heeft een hogere celdichtheid en is bijgevolg verkrijgbaar in hogere druksterktes dan EPS. Bovendien is XPS beter resistent tegen waterdamp, terwijl EPS meer lucht en vocht doorlaat.
EPS kan goed tegen vocht, is dampdicht en toch ademend. Je kunt het daarom eenvoudig zonder onderliggende folie op het dakbeschot aanbrengen. Let je wel op dat er geen koudebruggen ontstaan. Dit zijn openingen tussen de platen, waardoor warmte toch nog naar buiten kan.
EPS is op zich een milieuvriendelijk product. Het bestaat voor 98 % uit lucht en slechts voor 2 % uit polystyreen. Bovendien bevat het geen CFK' en geen giftige stoffen. Het eigenlijke productieproces is mechanisch, nergens worden er chemische stoffen gebruikt in de productieketen.
Geëxpandeerd polystyreen – beter bekend als piepschuim – wordt niet of nauwelijks gerecycled, komt gemakkelijk in het milieu terecht en brokkelt snel af in kleine stukjes. Op straat en in het water kun je de kleine witte bolletjes piepschuim overal vinden.
EPS (piepschuim)
Piepschuim wordt gemaakt van polystyreen. Dit valt onder kunststof. Van origine is het een isolatiemateriaal, maar omdat het een licht materiaal is en omdat het in elke vorm te maken is, wordt het voor veel verschillende doeleinden gebruikt.
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is een veelzijdig kunststof, heeft een harde structuur en is daarom goed te hergebruiken. EPS is duurzaam, brandvertragend, recyclebaar en sterk isolerend. Je past EPS toe bij vloer-, dak- en gevelisolatie.
2 kg/m² is.
Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.
Waterdampdiffusieweerstand: de waterdampdiffusieweerstand van EPS is 30-70, terwijl die van XPS 80-250 bedraagt. Lucht en vochtdoorlatend: EPS laat iets meer lucht en vocht door, terwijl XPS beter bestand is tegen waterdamp.
XPS is een modern isolatiemateriaal van geextrudeerd polystyreen wat geschikt is voor vele toepassingen, zoals het isoleren van vloeren, daken, spouw, kelderwanden, parkeerdaken en funderingen. XPS combineert duurzaamheid met uitstekende isolerende waardes waardoor slank gebouwd kan worden.
Zijn natuurlijke isolatiematerialen beter voor het milieu? Natuurlijke isolatiematerialen zijn gemaakt van biobased, hernieuwbare grondstoffen. Bijvoorbeeld van vlas, hennep, katoen of schapenwol. Een aantal van die materialen zijn beter voor het milieu dan de meeste materialen van mineralen of aardolie.
Een EPS-laag die evengoed isoleert als PUR moet namelijk veel dikker zijn, waardoor de vloer ineens een heel stuk hoger komt te liggen. En dat heeft dan weer een effect op deuropeningen en raamkozijnen die al geplaatst zijn, of op een toilet dat veel te laag zal komen te hangen ten opzichte van de vloer.
EPS isolatie en brandveiligheid
EPS isolatie valt onder Brandklasse C en wordt dan ook gezien als brandbaar isolatiemateriaal. Echter beschikt de EPS in ons assortiment over een speciale laag met SE-kwaliteit. De afkorting SE staat voor 'schwer entflammbar' en is een door het Ministerie van VROM erkende brandvertrager.
Als we voor de beste spouwmuurisolatie kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding, dan kunt u het best kiezen voor EPS-parels of glaswol. Deze isolatiesoorten geven het hoogste rendement. Dit is ook te herkennen aan het HR++ label (terug te vinden op onder andere de verpakking).
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Ook PUR-materialen kunnen problemen geven bij spouwmuurisolatie. Dit materiaal geeft bij gebruik een onaangename geur af en er komen ook giftige stoffen vrij. Bovendien, wanneer de spouw verbonden is met de binnenkant van het huis, kun je deze geur blijven ruiken.