Een 2-polige werkschakelaar wordt gebruikt voor de 1 fase. Een 2-polige werkschakelaar is geschikt voor een machine met één nuldraad en één fasedraad. Een 4-polige werkschakelaar is geschikt voor machines die voorzien worden van krachtstroom. De 4-polige werkschakelaar wordt gebruikt voor de 3 fase.
Volgens de nieuwe NEN1010 is het verplicht voor installateurs om een werkschakelaar te plaatsen in de buurt van de omvormer, zodat u veilig werken aan de omvormer indien noodzakelijk. Voornamelijk belangrijk als met meerdere mensen aan de set wordt gewerkt, of als de omvormer ver van de groepenkast hangt.
De werkschakelaar is een schakelaar die je met de hand kan bedienen. Deze schakelaar is dicht bij een elektrische machine aangebracht zodat je deze buiten werking kan stellen. Tijdens onderhoudswerkzaamheden en reparatiewerkzaamheden kun je door middel van deze schakelaar een apparaat tijdelijk uitschakelen.
Een werkschakelaar is een lastscheider. Deze past men vaak toe in de buurt van een apparaat om veilig te werken. Werkschakelaars zie je bijvoorbeeld in de buurt van de omvormer van een zonnepaneel-installatie. Maar ook bij een airconditioning of warmtepomp.
Het gebruik van een werkschakelaar is namelijk wettelijk verplicht'. Wat zegt NEN 1010 over de werkschakelaar? De werkschakelaar wordt in NEN 1010 als volgt omschreven: 536.3.2 Werkschakelaars: toestellen voor uitschakeling bij niet-elektrotechnisch onderhoud.
Een werkschakelaar zoals de Emat 25 ampère 2 polen is verplicht sinds 2017 volgens de NEN1010. Met de Emat werkschakelaar kun je veilig ieder zonnepanelen systeem aan en uit schakelen voor eventueel onderhoud of storingen. De Werkschakelaar wordt dicht in de buurt van de omvormer geïnstalleerd.
De airco werkschakelaar wordt tussen de voeding en de airco buitenunit geïnstalleerd om de airco veilig te kunnen afschakelen van het net.
Denk aan het plaatsen van een werkschakelaar bij de airco, deze is verplicht om de installatie af te sluiten zodat het onderhoud op een veilige manier uitgevoerd kan worden. Wat je niet wilt, is dat opeens de airco aanslaat als je met je handen in het apparaat zit.
De kabel van de omvormer naar de meterkast
Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2. Deze kabeldikte kan berekend worden met behulp van het vermogen van de omvormer en de lengte van de kabel.
Wanneer er grotere elektrische ingrepen plaats gaan vinden dan is het volgens de regelgeving wel verplicht om deze oude stoppenkast te laten vervangen. In het geval van zonnepanelen aansluiten moet dit volgens de regelgeving dus worden vervangen voor de moderne groepenkasten.
De netbeheerders herhalen de boodschap dat als er in één keer veel (zonne-)energie op het stroomnet komt, er hoge spanningen kunnen ontstaan, waardoor omvormers van zonnepanelen kunnen uitschakelen. Op zo'n moment kunnen de zonnepanelen tijdelijk geen elektriciteit leveren.
Afhankelijk van de specifieke dak situatie wordt er in de regel gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen. Maar laat jouw installateur even een berekening maken op basis van de praktijksituatie.
Schakelen onderbreekt de stroom. Scheiden onderbreekt de spanning.
De aardlekschakelaar voor een PV installatie is niet verplicht, mits er aan de NEN1010 voor bijvoorbeeld de uitschakeltijden van de installatie wordt voldaan.
Een nokkenschakelaar is een draaischakelaar waarmee elektromotoren en andere elektrische apparaten handmatig kunnen worden bediend.
Een YMVK kabel is geschikt voor de aansluiting van airco installaties. Deze kabel heeft 3 aders van 2,5 mm2. Deze kabel gebruikt u om de buitenunit te voorzien van stroom. Indien u de airco voeding op de buitenunit aansluit dient u hiertussen een werkschakelaar te plaatsen.
Werking condenspomp
Wanneer een airconditioningsysteem aan het koelen is onstaat er condenswater. Dit condenswater wordt opgevangen in de lekbak van de airconditioner en wordt vervolgens door de condenspomp afgevoerd.
Het is een klein kastje waarmee u op een veilige manier zonnepanelen en bijvoorbeeld een wasmachine kunt aansluiten. Een PV-verdeler is een zeer goede manier om te zorgen dat er geen bekabeling via buitenmuren gelegd hoeft te worden in situaties waarin er geen leiding is.
Uitgangspunt is dat bij de installatie van zonnepanelen een type B aardlekbeveiliging is vereist. Slechts in die gevallen waar er aan een aantal voorwaarden is voldaan kan de aardlek achterwege blijven, of kun je kiezen voor een type A aardlekschakelaar om de PV panelen te beveiligen.
Zonnepanelen aarden is toch niet nodig? De zonnepanelen zelf zijn dubbel geïsoleerd en daarom is het aarden hiervan niet nodig. De metalen constructie waarop de zonnepanelen liggen dienen wél geaard te worden.
Huisinstallaties, utiliteitsinstallaties en complexe industriële installaties vallen allemaal onder NEN 1010. Omdat machines zijn aangesloten op de elektrische installatie, is dit ook voor de machineveiligheid een belangrijke norm. De nieuwe NEN 1010 (NEN 1010:2020) is officieel van kracht via het bouwbesluit.
Hoe ziet de hoofdschakelaar in de meterkast eruit? De hoofdschakelaar, welke we ook wel lastschakelaar noemen, is relatief eenvoudig te herkennen. In de meeste meterkasten vindt u een grote zwarte knop, die u niet direct kan omdraaien.