Op 25 september blazen bijna 50.000 Nederlanders kaarsjes uit. Daarmee is het de dag waarop de meeste mensen hun verjaardagsfeestje vieren. Op de tweede plek staat 10 april, maar ook 15 april, 3 mei en 5 mei zijn 'populair'.
De meeste Nederlanders zijn jarig op 30 september. Op deze dag mochten in 2023 maar liefst 44,1 duizend mensen hun kaarsjes uitblazen. September is ook de maand met de meeste verjaardagen (gemiddeld 42,7 duizend per dag), gevolgd door mei en juli.
Wie in Nederland geboren is, heeft natuurlijk niks te kiezen. Die cijfers zijn dan ook het meest betrouwbaar. En daaruit blijkt: eind september is het populairst. Bijna alle dagen aan het einde van deze maand zijn terug te vinden in de top tien, waaronder dus ook 25 september.
Minder populaire verjaardagen
December is de maand waarin de minste mensen jarig zijn (gemiddeld 38.800 mensen per dag).
Met hoeveel Nederlanders ben jij tegelijk jarig? Zoek het hier op. Vandaag is het voor maar liefst 44.015 Nederlanders feest. Een groot verschil met 1 januari, dan mogen 'maar' 31.854 mensen hun kaarsjes uitblazen.
Bekende trends. Ook het lage aantal geboortes speelde mee. In de eerste negen maanden van 2023 werden zo'n 123.400 kinderen geboren. Dat waren er vorig jaar in dezelfde periode 3400 meer.
De minst voorkomende verjaardag vonden de onderzoekers vrij snel: 29 februari. Logisch; omdat de datum slechts eens in de vier jaar voorkomt. De eerste datum die daarna het minst vaak voorkwam, was 1 januari, en dat snappen we ook wel weer. Augustus en september waren overall de meest populaire geboortemaanden.
Iedere dag zijn er gemiddeld 41.000 mensen jarig.
De bijbehorende redenering is dan: de kans is 1 op 365 dat twee personen op dezelfde dag jarig zijn, dus voor een kans van meer dan 50 procent dat er twee mensen jarig zijn op dezelfde dag heb je minimaal 190 mensen nodig (190 op 365 is ongeveer 1 op 2).
In september vliegen de uitnodigingen je om de oren, want dat is de maand met de meeste jarigen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
30 september is namelijk de dag dat de meeste Brabanders jarig zijn. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 6866 mensen mogen vandaag kaarsjes uitblazen.
Vandaag, op 25 september, vieren maar liefst 43.837 Nederlanders hun verjaardag. Op geen enkele andere dag zijn meer Nederlanders jarig, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Verjaardagen zijn belangrijk omdat ze de jarige een dag geven om zich bijzonder te voelen en te merken hoeveel de mensen om hen heen van hen houden. Jouw speciale dag, daar mag je net zoveel genieten als je deed toen je nog een kind was.
Er zijn dan maar 9800 mensen jarig. Buiten deze dag om is het aantal jarigen het laagst op 5 december (36,6 duizend), op 25 en 26 december (35 duizend en 33 duizend) en op 1 en 2 januari (32 duizend en 36 duizend). Het geboortepatroon is in de loop der jaren veranderd.
De oude Egyptenaren en Grieken al begonnen met het vieren van verjaardagen voor hun goden. Toch waren het de Romeinen die de verjaardagen voor de gewone man invoerden. Letterlijk voor de man, want verjaardagen voor de vrouwen werden pas veel later, in de twaalfde eeuw, ingevoerd.
We hebben nog 364 dagen over, dus de kans dat persoon B op een andere dag jarig is dan persoon A is 364/365 = 0,997 of 99,7%. De kans voor 2 personen om op dezelfde dag jarig te zijn is: 1 - 99,7 = 0,3%, bar weinig dus.
Er zijn 365 dagen in een jaar, dus je zou denken dat die kans veel kleiner is. Het is zelfs zo dat als je met 23 mensen in een ruimte bent, de kans nog steeds groot is, namelijk 50% dat er twee mensen zijn met dezelfde verjaardag.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vieren maar liefst 43.837 Nederlanders deze dag hun verjaardag. Wil jij weten hoeveel mensen er tegelijk met jou hun verjaardag vieren? Dat kun je zien in dit tooltje.
Voor een vrouw is het biologisch gezien het beste om een kind te krijgen tussen 20 en 25 jaar. Dan ben je als vrouw het meest vruchtbaar en is je lichaam volgroeid. Boven de 30 jaar vermindert de vruchtbaarheid langzaam, vanaf 35 jaar snel en na het veertigste jaar is de kans om zwanger te raken erg klein.
In september werden de meeste kinderen geboren met een daggemiddelde van 586. Ook in juli, augustus en oktober werden relatief veel kinderen ter wereld gebracht. De minste kinderen werden geboren in het voorjaar.
Het record voor de meeste kinderen per bevalling behoort toe aan een Australische vrouw die in 2021 een negenling kreeg – en alle negen overleefden ze de geboorte. 69 kinderen kreeg de Russische Valentina Vassiljev in de 18e eeuw na 27 zwangerschappen.
1901 - In Texas wordt olie ontdekt. 1946 - De US army verricht het eerste experiment ooit in de radioastronomie door radarpulsen naar de Maan te sturen en het teruggekaatste signaal weer te ontvangen. 1990 - De McDonnell Douglas MD-11 (Straalvliegtuig) maakt zijn eerste vlucht.