Kan rode en zwarte was bij elkaar? Dieprode kleding en stoffen kun je samen wassen met andere donkere tinten. Is de kleding lichtrood, dan was je die beter samen met andere kledingstukken die ongeveer dezelfde tint hebben. Bij twijfel was je de kleding de eerste keer apart om eventuele verfresten weg te spoelen.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen.
Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar.
Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen.
Zeer donkere kleuren en zwart mogen bij elkaar gewassen worden. Je kunt het echter beter niet mengen met lichter gekleurde was of witte was. Zwarte en donkere kleuren kunnen afgeven op gekleurde en lichte was, wat kleding kan verpesten.
Zwarte en Donker gekleurde is geschikt voor handwas en machinewas. Je Zwarte en Donker gekleurde was kun je voornamelijk het beste wassen op lage temperaturen, bij voorkeur op 30 graden. Zo blijft je donkere kleding langer als nieuw. Want wat zwart is, moet zwart blijven!
Ondergoed, vieze shirts, katoenen truien moeten in de 40 graden bonte was (op stand katoen). Sportkleding (polyester) in de 40 graden kreukherstellende of synthetische stand. Handdoeken op 60 graden katoen stand.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Zwart en gekleurd
In principe kunt u zwarte was dus gewoon schoon krijgen met hetzelfde middel dat u gebruikt voor de bonte was. In wasmiddel voor gekleurde was zitten immers geen bleekmiddelen, dus als het goed is tast het de kleur niet aan.
Je kunt dus best een donkere of bonte was doen met wit wasmiddel, maar zorg er dan wel voor dat de temperatuur onder de 40 graden blijft. Het is overigens niet slim om dit heel vaak te doen, maar mocht het een keertje voorkomen dan kan het dus geen kwaad.
Bij het sorteren van de was maak je eerst 3 stapels op basis van de kleur: Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit wasgoed. Donkere was: zwart en grijs wasgoed.
Nieuwe rode kleding kan je het best eerst een nacht in koud water staan. Daarna was je het apart van de andere kleding. Na het weken kunnen de kledingstukken bij andere felle of rode tinten gewassen worden. Kijk natuurlijk wel op het wasetiket naar de ideale temperatuur om krimpen of vervormen tegen te gaan.
Azijn. Ook azijn helpt om de verkleuring van je was weer terug te draaien. Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien.
Daarbij geeft rood af in de wasmachine aan wit wasgoed en wordt dit roze, om dit te voorkomen is het handig om rood alleen te wassen met roze-achtige kleuren, oranje-achtige kleuren of andere kleuren welke niet te licht zijn.
Sorteer was op kleur en materiaal. Was kleding 30 graden met vloeibaar wasmiddel. Handdoeken en beddengoed was je op 60 graden. Na het wassen, stop je de was direct in de droger of hang je het direct uit, zodat kreukels en vieze luchtjes geen kans krijgen.
Donkergrijs kan bij zwart, lichtgrijs mag met wit. Het veiligst is echter om je grijze was lekker bij de bonte was te doen.
Bonte was bevat eigenlijk alle kleding met een kleur anders dan wit of donkere kleuren als zwart, donkergrijs en donkerblauw. Denk bij de bonte was aan rode, oranje, groene, rode en blauwe kleuren.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Was nieuw textiel de eerste keer met (bijna) koud water. Zo voorkom je niet alleen het doorlopen van kleuren, maar ook het krimpen van de stof. Blijf ook hierna op een lage temperatuur wassen, bijvoorbeeld op 30 graden. Want hoe lager de temperatuur, hoe minder kleurstoffen er vrijkomen.
Grijs en lichtroze
Combineer het met grijs! Je creëert met deze kleuren een vrij rustige ruimte die toch spannend is door de roze touch. Verf bijvoorbeeld de muren grijs en kies voor roze kussentjes en andere accessoires.
Het blijkt namelijk dat de bestanddelen waaruit bleek bestaat pas actief worden bij 40 °C. Het kan dus geen kwaad voor je kleding om voor donkere was een wit wasmiddel te gebruiken zolang je dit op maximaal 30 °C doet. Natuurlijk raden we aan om dit niet te vaak te doen.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Aan wit wasmiddel is namelijk bleekmiddel toegevoegd. Dit geldt voor vloeibaar wasmiddel en waspoeder, maar in de poedervorm zit vaak veel meer bleek. Hierdoor blijft je witte wasgoed langer wit. Donkere of bonte kleding en bleek gaan uiteraard niet samen, omdat het de kleur kan aantasten.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood. Eventueel kun je er een scheutje (schoonmaak)azijn of 2 vaatwastabletten in de trommel bij gooien voor een nóg frisser resultaat. Gooi er in ieder geval geen wasmiddel bij.