In het ziekenhuis wordt de katheter dagelijks vervangen. Vervang de zuurstofbril wanneer deze vuil of verhard is. In het ziekenhuis wordt de neusbril wekelijks vervangen. Vervang het zuurstofmasker eens per 7 dagen.
Wanneer moet ik mijn neusbril vervangen? Linde Homecare adviseert om gemiddeld eens per 5 weken een nieuwe neusbril te gebruiken. Het verbruik kan echter van persoon tot persoon variëren. De gebruikte neusbril kunt u gewoon weggooien.
In principe moet u zuurstof langdurig (of altijd) minimaal zestien uur per etmaal gebruiken, maar bij voorkeur continu (tenzij uw longarts anders bepaalt). Alleen op die manier mag namelijk een zo groot mogelijk effect worden verwacht.
Het gebruik van een zuurstof neusbril
Een zuurstofbril is een disposable. We adviseren daarom de bril om de twee a drie weken te vervangen. Wanneer u verkouden bent en er veel bacteriën vrijkomen, kunt u de zuurstof neusbril wekelijks vervangen. Er zijn veel verschillende soorten neusbrillen.
Gebruik van teveel zuurstof kan ook klachten opleveren. Het kan de ademhaling verminderen en een ophoping van koolzuur in het bloed veroorzaken. Hierdoor kunt u last krijgen van hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie.
Een zuurstoftekort in de spieren zorgt voor een lage saturatie. Ook vernauwingen in uw slagaders kan ervoor zorgen dat er weinig zuurstof in uw bloed komt. Wanneer de zuurstofwisseling in uw longen in het gedrang komt, is er sprake van desaturatie, ook wel bekend als hypoxemie.
Als je nu zo'n patient heel veel zuurstof geeft, valt zijn stimulans om te ademen (het lage zuurstof gehalte) weg, en zal hij minder gaan ademen. Het gevolg hiervan is weer CO2 stapeling! Dus; bij COPD zeer terughoudend zijn met toedienen met zuurstof en altijd onder controle van het CO2 gehalte.
U mag geen zuurstof gebruiken in de buurt van open vuur, zoals een gasfornuis, open haard, kaarsen en waxinelichtjes. Meer informatie over brandgevaar en hoe dit te voorkomen, leest u hieronder, onder: Brand voorkomen.
Via een neusbril kan maximaal zes liter zuurstof per minuut toegediend worden.
De meeste mensen hebben een saturatiewaarde tussen de 95% en 100%. Sommige mensen leiden echter een normaal leven met een saturatiewaarde van minder dan 95%. Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.
Hoe kunt u zuurstof in uw bloed verhogen? Wanneer uw zuurstofsaturatie laag is, zult u meer moeten bewegen en regelmatig in de buitenlucht komen. Voldoende bewegen, genoeg ontspannen en ijzerrijke producten eten, helpt allemaal om het zuurstofgehalte in uw bloed te verbeteren.
De praktijk leert dat meestal 1-1,5 liter/min. voldoende is. Bij een saturatie van 88% is het risico van op het ontstaan van een hypercapnie niet zo hoog, bij 96% wel. Bij een saturatie van 96% valt de prikkel om te ademen namelijk weg.
Let op: Bij zuurstoftoediening vanwege brandgevaar geen vaseline of crème op vet- of oliebasis gebruiken voor de neus of mondverzorging. Gebruik crème op waterbasis. door de mond in plaats van door de neus ademhalen. Een te hoge of te lage dosering zuurstof geeft klachten.
Door het intensief gebruiken van de neusbril kunnen naar verloop van tijd kleine gaatjes en/of scheurtjes ontstaan in het rubber van de neusbril. Zorg er dus voor dat u één keer per maand uw neusbril vervangt voor een geheel nieuwe.
De zuurstofbril is gemaakt van PVC. Het voordeel van de zuurstofbril boven de zuurstofkatheter is het comfort voor de cliënt. Het nadeel is dat veel van de via de zuurstofbril toegediende zuurstof weer uit de neusgaten stroomt.
Symptomen van zuurstoftekort
Versnelde ademhaling (niet te verwarren met hyperventilatie) Versnelde hartslag. Bleekheid of grauw gelaat. Blauwe verkleuring van de slijmvliezen (cyanose): gelaat, lippen, tong, vingers, nagels.
Het volume voor de patiënt bruikbare zuurstof wordt berekend door de druk te vermenigvuldigen met het volume van de O2 fles. Als vermeld van vb. 60 bar leesbaar op manometer van O2 fles en je hebt een fles van 7 liter: dan doe je 60x7= 420 liter beschikbare O2 in deze fles.
Het gemiddelde gebruik is één á twee liter per minuut. Niet alleen te weinig, maar ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn. Houd u zich dus altijd aan het voorschrift van de arts. Zuurstof heeft geen ernstige bijwerkingen.
Als je bijvoorbeeld bekend bent met COPD, dan is jouw saturatie gemiddeld lager. Een normale saturatie bij COPD ligt ongeveer rond de 92%. Herken jij jezelf in de symptomen van lage saturatie? Dan is het verstandig om jouw saturatie te meten.
De levensverwachting van mannen met COPD is gemiddeld 8 jaren korter dan die van mannen zonder COPD (waarvan 3 gezonde levensjaren)4. Vrouwen met COPD leven gemiddeld 10,5 jaren korter dan vrouwen zonder COPD (waarvan 4 gezon- de levensjaren).
Normale zuurstofsaturatiewaarde: 95-99%. Bij longpatiënten die extra zuurstof toegediend worden: streefwaarde van 92-93%. Bij minder dan 90% spreekt van hypoxemie (tekort aan zuurstof in het bloed).
Vooral het koolzuurgehalte in het bloed is te hoog (vooral 's nachts). Vaak blijkt ook dat het zuurstofgehalte lager is dan normaal. Overdag kunnen de bloedgassen normale waarden aannemen.
Als ondergrens voor het transcutaan zuurstofsaturatieniveau wordt 90% in rust en in uiterste geval 85% tijdens fysieke inspanning gehanteerd. Hiernaast wordt genoemd dat bij een saturatiedaling het belangrijk is dat de saturatie binnen twee minuten weer stijgt naar het niveau in rust.
Groene bladgroenten zitten boordevol vitamines en mineralen én bevatten veel bladgroen. Zo krijg je op een makkelijke manier meer zuurstof in je bloed en dit helpt weer om je lichaam snel te reinigen. Wil je met veel gemak meer groene bladgroenten eten, denk dan eens aan een groene smoothie.