Bij een risotto, die in ongeveer twintig minuten gaar is, kan iets meer dan de helft aan alcohol overblijven. Als je in een risotto 200 milliliter wijn gebruikt, blijft hier ongeveer 60 procent van over. "Bij een wijn van 12 procent, voeg je met 200 milliliter in totaal 24 milliliter alcohol toe.
Alcohol na het koken en stoven
Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: circa 40% na 15 minuten verhitten.
Alcohol kookt op zeeniveau al bij circa 78 °C, terwijl water zoals je weet pas bij 100 °C verdampt.
Jazeker! Vaak kook je stoofperen in wijn, maar als je liever geen alcohol gebruikt (omdat er kinderen mee-eten bijvoorbeeld), dan kun je de stoofperen ook in honing of bessensap koken. Hier voeg je allemaal smaakmakers aan toe zoals kaneel en gember.
Alcohol uit de pan
Bij een stoofpot met bier hoef je je niet zo veel zorgen te maken, na zo'n 2 uur pruttelen is al ongeveer 90% van de alcohol verdampt. Bij een saus die slechts 15 minuten op het vuur staat, is slechts 40% van de alcohol vervlogen.
De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt. In feite mag de wijn zelfs niet tot meer dan ongeveer 70 °C worden verhit, omdat het kookpunt van ethanol op 78,37 °C ligt. Glühwein heeft een alcoholpercentage van ongeveer 13%, hoewel ook kant en klare glühwein van 8,5% verkocht wordt..
Percentages alcohol
Alcohol van 70 tot 80 procent wordt gezien als de beste verhouding om te desinfecteren. Een eigenschap van alcohol is dat het snel vervliegt zodra het in aanraking met zuurstof komt.
Na ongeveer 10 minuten bereikt alcohol de hersenen via het bloed. Vanaf dan ondergaan de hersenen en het zenuwstelsel de (verdovende) werking van alcohol. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer. Na ongeveer 20 minuten bereikt alcohol de lever, die met de verwerking begint.
Bioethanol is alcohol en goed mengbaar met water zoals bekend is van alcoholische dranken ( ongeveer 5 % in bier en ongeveer 40 % in wodka). Ethanol is het hoofdbestanddeel van spiritus.
Wanneer het gerecht niet verwarmd is, zoals bij tiramisu, geef je het beter niet aan je kids.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.
Kaasfondue kun je veilig eten.Let wel op dat er geen alcohol in zit.
Alcohol verdampt eerder dan water. Als je het drankje met 15% alcohol verhit ontstaat er een damp die relatief veel alcohol bevat. Deze damp kun je opvangen en laten afkoelen. Dit kun je een aantal keer herhalen totdat je het gewenste alcoholpercentage krijgt.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Uit de wijn op de wand van het glas zal alcohol (ethanol) verdampen. Aangezien ethanol een lager kookpunt (78°C) heeft dan water (100°C), zal er proportioneel meer (sneller) ethanol verdampen dan water.
Een goede vuistregel is om telkens een glas water te drinken na een glas alcohol.
Voordelen van 2 weken geen alcohol
Je slaapt beter. Je huid wordt gezonder. Je leverwaarden en cholesterolgehalte dalen. Je kunt makkelijker afvallen.
Stap 1: De lever breekt de alcohol af tot aceetaldehyde. Aceetaldehyde is een giftige irriterende stof, het tast de organen aan en is onder andere verantwoordelijk voor de kater. Stap 2: De lever breekt de aceetaldehyde af tot azijnzuur. Stap 3: De azijnzuur wordt afgebroken tot water en kooldioxide.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
De alcohol in dranken wordt ethanol (ethylalcohol) genoemd. Het wordt gemaakt wanneer gist de suikers in granen, fruit en groenten fermenteert. Zo wordt wijn gemaakt van de suiker in druiven en wodka wordt gemaakt van de suiker in aardappelen.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol.
Glühwein wordt van hele goedkope wijn gemaakt. Dat glühwein goedkoper is dan een fles gewone rode of witte wijn komt simpelweg doordat er spotgoedkope wijn voor gebruikt wordt. Voor industrieel geproduceerde glühwein gebruikt men namelijk zogenaamde bulkwijn. Dit is wijn die massaal geproduceerd wordt.
Zo zit er evenveel pure alcohol (ongeveer 10 gram) in een standaardglas bier van 5% (250 milliliter), wijn van 12% (100 milliliter) en sterke drank van 35% (35 milliliter).
De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt. In feite mag de wijn zelfs niet tot meer dan ongeveer 70 °C worden verhit, omdat het kookpunt van ethanol op 78,37 °C ligt.