Preventie en zorg op maat zouden gunstiger gezondheidsuitkomsten voor de individuele burger en patiënt, betere ervaringen met de kwaliteit van zorg, en ook nog lagere zorgkosten kunnen opleveren.
Een gezonde bevolking zorgt voor meer welvaart en vooruitgang. Verbetering van gezondheidszorg leidt niet alleen tot gezondheid, maar draagt ook bij aan economische ontwikkeling en sociale stabiliteit. Goede gezondheidszorg is daarmee essentieel in de strijd tegen armoede.
De overheid richt haar pijlen de komende jaren op passende zorg, ook wel zorg op maat genoemd. Dit is zorg die aansluit op de individuele behoeften en wensen van de patiënt. Er wordt rekening gehouden met de levensfase, culturele achtergrond, sociaaleconomische status en de persoonlijke voorkeuren.
Wat levert het op? Zorgverleners die met deze consultmodellen werken geven aan dat persoonsgerichte zorg bijdraagt aan een betere relatie met patiënten, leidt tot effectievere consulten en meer inzicht in wat bij iemand werkt.
Persoonsgerichte zorg is zorg die de persoon van de patiënt centraal zet, niet zijn medische toestand. Hierin is aandacht voor het dagelijks leven, de sociale omstandigheden en emoties, waarden en behoeftes van de patiënt.
Persoonsgerichte zorg is zorg die is afgestemd op iemands persoonlijke behoeften, wensen en voorkeuren. De zorgverlener benadert de persoon niet als patiënt of cliënt, maar als mens. Centraal staat de vraag: wat heeft jouw cliënt nodig om zich gezond en gelukkig te voelen?
Een persoonsgerichte werkwijze kan leiden tot een betere kwaliteit van leven van bewoners. Daarnaast blijkt uit het onderzoek 'Monitor woonvormen dementie' van het Trimbos-instituut dat familieleden en medewerkers meer betrokken en tevreden zijn.
Naast betere gezondheidsuitkomsten leidt persoonsgerichtheid tot een betere patiëntveiligheid, minder officiële klachten en lagere kosten. Uit onderzoek in de eerste lijn bleek dat dit vooral veroorzaakt werd door minder diagnostisch vervolgonderzoek en minder verwijzingen [ 25 ].
Kwalitatief goede zorg is zorg die voldoet aan professionele standaarden en richtlijnen. Veilige zorg betekent dat zorgverleners ernaar streven vermijdbare schade bij cliënten te voorkomen. Dit rapport beschrijft hoe zorgverleners de kwaliteit en veiligheid van hun zorg ervaren.
Stimuleer gezond eten, voldoende slapen en niet te vergeten: leuke dingen doen. Verminder de draaglast. Bijvoorbeeld door de zorg met anderen te delen, af en toe de zorg over te dragen en hulpmiddelen in te zetten. Ga in gesprek met de mantelzorgers.
Morele waarden in de gezondheidszorg zijn bijvoorbeeld eerlijkheid, weldoen, vertrouwen, privacy, respect voor autonomie, niet-schaden en rechtvaardigheid. Morele waarden vormen de fundamenten van de morele normen. Als morele waarden met elkaar botsen, ontstaat een moreel dilemma.
Uit het onderzoek blijkt dat er binnen de volgende vijf gebieden verbeterpunten nodig zijn: samenhang en afstemming, passende zorg, woonaanbod, ontlasting informele zorg en hulp(middelen) via de gemeente. 'In de keten van de ouderenzorg is het gebrek aan samenhang en afstemming een knelpunt.
Wat is Zorg voor Beter? Zorg voor Beter stimuleert organisaties in de langdurende zorg om te werken aan kwaliteitsverbetering en duurzaamheid. Dit om iedereen nu én in de toekomst goede zorg te kunnen garanderen. Zorg voor Beter biedt een methodische aanpak, goede voorbeelden en advies van experts.
de Wet BIG;de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen;de Wet toelating zorginstellingen.
Iedereen heeft toegang tot goede zorg en goede welzijnsvoorzieningen. Werkenden in zorg en welzijn krijgen ruimte voor hun vakmanschap en professionaliteit en kunnen hun werk tegen goede arbeidsvoorwaarden en veilig doen. Permanente ontwikkeling en opleiding zijn vanzelfsprekend.
De communicatie tussen hulpverlener en patiënt is een essentieel onderdeel van goede zorg. Bij veel gezondheidsproblemen is een gesprek voldoende om de juiste diagnose te stellen, maar ook noodzakelijk om 'de vraag achter de vraag' te achterhalen.
Bij de methode Warme zorg ligt de nadruk op ontwikkelen van een veilige en vertrouwde omgeving. Door inzet van de methode Warme zorg kun je als begeleider de tevredenheid van leven van de cliënt vergroten. Bij het ontwikkelen van een veilige omgeving is er oog voor de wooninrichting (zoals vroeger).
Bij persoonsgerichte zorg staat de persoon centraal en niet de ziekte. De benadering wordt zowel in Nederland als internationaal breed gedragen. Bij een persoonsgerichte benadering in de zorgpraktijk gaat het om de vraag wat nodig is voor een cliënt om het leven te kunnen leiden zoals hij of zij dat wenst.
Welzijn biedt goede baankansen
In de welzijnssector zijn altijd goede, betrokken en sociale medewerkers nodig. Zo is er in de ouderenzorg steeds meer vraag naar hulp, omdat mensen langer leven. Vooral de opleiding Maatschappelijke Zorg biedt veel kansen.