Als de nieren niet goed (meer) functioneren, wordt het bloed niet goed gezuiverd en je krijgt last van je nieren (nierpijn). Er zijn verschillende redenen waarom de nieren pijn doen, en eventueel pijn in de onderrug veroorzaken.
Veelvoorkomende symptomen van rugpijn nieren zijn: Pijn in de onderrug tussen de onderste ribben en billen. Pijnklachten aan de linker/rechter zijkanten van de onderrug. Ongemak of pijn in de zijkant van de buik of in de flank, direct boven de heup.
Je nieren liggen achter in je rug, net onder je onderste rib. Ze zien eruit als een bruine boon. De bolle kant wijst naar buiten en de holle kant naar binnen. Ter bescherming ligt er een dubbellaags kapsel rond de nier, met ertussen wat vet (als stootkussen).
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
dranken zonder cafeine zoals zuivel (2 tot 4 glazen per dag, afhankelijk van leeftijd en geslacht) energiearme dranken om het ontstaan van overgewicht te voorkomen. dranken zonder oxalaat vanwege het risico op nierstenen. Drink dus geen sap, gemaakt van rabarber, bieten en spinazie.
Zo heeft cafeïne een positief effect op je nieren, waardoor dagelijkse koffieconsumptie volgens nieuwe onderzoek gekoppeld kan worden aan een lager risico op een chronische nierziekte. Het consumeren van een beetje cafeïne kan het risico op overlijden voor nierziektepatiënten zelfs verlagen.
Bij een acute nierbekkenontsteking ontstaat in de meeste gevallen een plotselinge en hevige pijn, in je rug of zij, vlak boven de middel. De pijn zit meestal aan één kant en verplaatst zich langzaam naar beneden, richting je lies. Je hebt dan ook vaak last van koorts met koude rillingen en misselijkheid.
Flankpijn is een klassiek symptoom van nierstenen. Meestal worden deze kolieken veroorzaakt door een niersteen die is afgedaald in de urineleider. Bij ongeveer de helft van de patiënten is een steen in de nier of urineleider (ureter) zichtbaar te maken door een röntgenfoto van de buik.
Een ontsteking kan de nierfuncties verhinderen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een nierontsteking kan ontstaan, bijvoorbeeld een infectie. De symptomen van een nierontsteking zijn bijvoorbeeld koorts, pijn in de zij en bloedarmoede. Een nierontsteking wordt behandeld met antibiotica of ontstekingsremmers.
Na 5 jaar functioneert nog 69% van de postmortale donornieren. Voor donornieren van een levende donor is dat gemiddeld 85%. De resterende levensverwachting van een 20-jarige patiënt met nierfalen die preëmptief een niertransplantatie heeft gehad, is vergelijkbaar met die van een gezonde 40-jarige (nog ruim 40 jaar).
Nieren regelen de hoeveelheid water en zouten
Je lichaam werkt alleen goed als de hoeveelheid water en zouten op het juiste peil blijft. Daar zorgen je nieren voor. Ze produceren bijvoorbeeld extra urine als je veel drinkt, en juist minder als je veel zweet.
Als er eiwit in je urine zit, is dat een aanwijzing dat je nieren niet goed werken. Ook de aanwezigheid van veel afvalstoffen in het bloed wijzen daar op. Gezonde nieren filteren afvalstoffen uit je bloed, maar laten eiwitten zitten. Bij nierschade 'lekken' er toch eiwitten door.
Van paracetamol (het werkzame bestanddeel in pijnstillers zoals bijv. Dafalgan) is nooit bewezen dat het schadelijk zou zijn voor de nieren.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Gezonde voeding voor de nieren zijn vooral rode paprika, groene kool, bloemkool, knoflook of knoflookpoeder, ui, appels, cranberry, bosbessen, frambozen, aardbeien, kersen, (vette) vis, rode druiven en olijfolie. Nieren liggen aan de rugzijde van je lichaam, boven de taillelijn.
Tijdens het ouder worden neemt de nierfunctie geleidelijk af. Dit is een natuurlijk proces, vergelijkbaar met andere lichaamsfuncties. De vermindering van de nierfunctie start rond het 40e levensjaar en is ongeveer 0,4 procent per jaar.
Bij een nierbekkenontsteking heeft u last van pijn in de zij (flank), hoge koorts en koude rillingen. U heeft bij het plassen een branderig gevoel en moet ook vaker dan normaal plassen.
Als de huisarts denkt aan een nierbekkenontsteking, dan is ook een ander onderzoek (kweek) van de urine nodig. Uit de kweek komt welke bacterie de ontsteking veroorzaakt. En voor welke medicijnen (antibiotica) de bacterie gevoelig is. De uitslag van de kweek duurt 1 week.
Vaak zijn dit dezelfde bacteriën die leven in de darmen. Deze bacteriën komen via de plasbuis uiteindelijk bij uw nierbekken terecht. De bacteriën blijven vastzitten aan uw nierbekken, waardoor er een ontsteking ontstaat. Sommige mensen hebben een grotere kans op een nierbekkenontsteking.