Een paars gekleurde tong kan komen doordat u te weinig vitamine b12 binnenkrijgt of door een zuurstofgebrek. Een bruin gekleurde tong kan komen door vaak koffie te drinken of door het roken. Een blauw gekleurde tong kan komen door een zuurstofgebrek. Een geel gekleurde tong kan komen door een schimmelinfectie.
Zó herken je een ziekte van de tong
De tong is dan ook geen spiegel van de gezondheidstoestand. Een tong is zelden behulpzaam bij het stellen van een diagnose. Wat je als stelregel aan kunt houden is deze: een gezonde tong is roze, heeft een dun wit laagje, is een beetje vochtig en niet stijf.
Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn.
Over het algemeen is een gezonde tong roze van kleur en heeft het kleine knobbeltjes (papillen). De grootte van je tong is gezond wanneer je tong goed in jouw mond past en je er geen last van hebt. Bekijk ook de onderkant van je tong.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Neem contact op met uw huisarts als:Uw tong blauw of paars is.Dit kan komen door hartfalen. U last ervaart van de anders gekleurde tong of een slechte adem.
Stoppen of minderen met roken, gezond eten. Meestal gaat het dan vanzelf over. De zwarte laag kan geleidelijk minder worden door de tong dagelijks te poetsen met een zachte tandenborstel en gewone tandpasta, of met een van de betere tandpasta's zoals Zendium of Paradontax.
Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag de tanden en gebruik één keer per dag een rager, stoker, flossdraad, of monddouche om tussen de tanden en kiezen te reinigen. Maak gebruik van een tongschraper. Dit is een schraper die speciaal ontwikkeld is om de plaque bacteriën van de tong af te halen.
Heb je regelmatig last van een pijnlijke tong, ontstoken of bloedend tandvlees, aften, kloven in de mondhoeken, branderige lippen, mond of ogen? Het is dan goed mogelijk dat je een tekort hebt aan de B vitamines.
Hoe kom je weer aan een gezonde, roze tong? De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken.
De spierspanning in je tong
Als je wakker wordt stijgt de adrenaline weer en ook je tongspanning. Als je je dan vervolgens moet haasten, heb je daar extra veel energie voor nodig en stijgt de spanning in je tong nog meer. Je tong gaat daardoor tegen je gehemelte of je tanden aan drukken.
Tijdens de slaap neemt de spierspanning van de keelspieren af. Bij mensen die snurken valt de tong en het zachte gehemelte dan naar achteren.
Je tong moet losjes tegen je boven gehemelte(bovenkaak) liggen.
Een zwarte tong ontstaat wanneer het evenwicht op de tong verstoord is geraakt. Naast een zwarte of donkerbruine verkleuring kan de tong er harig uitzien. De verkleuring doet zich meestal voor op het achterste gedeelte van de tong en is niet zomaar af te vegen of af te schrapen met een tandenborstel of tongschraper.
De melkzuurbacteriën in de tandplak zetten de suikers in je mond om in zuren. Deze kunnen gaatjes in het glazuur (cariës) en tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis) veroorzaken. Daarnaast zorgen de bacteriën voor een witte of grijze aanslag op je tong.
Heb je last van witte aanslag op je tong? In het algemeen ontstaat een witte aanslag op de tong wanneer je weerstand lager is. Dit heeft alles te maken met bacteriën en schimmels die van nature voorkomen op je huid, slijmvliezen en in je lichaam. Deze zijn niet schadelijk zolang er een evenwicht is tussen de twee.
De oorzaak van een slechte adem ligt vaak bij de bacteriën achter op je tong. Gelukkig bestrijd je deze bacteriën gemakkelijk met mondwater. Je maakt zelf mondwater met een mengsel van zuiveringszout en een glas water.
Ook achteraan op de tongrug groeien veel bacteriën en wordt er plak gevormd. Het poetsen van de tong hoort daarom bij een goede basishygiëne van de mond. Het helpt bovendien tegen een slecht ruikende adem. Poets de tong dagelijks, aansluitend op het poetsen van de tanden.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Wanneer je je tong uitsteekt en bekijkt in de spiegel, zie je misschien een witte aanslag zitten op het achterste gedeelte (de tongrug). Soms kan het tongbeslag geel of zelfs groen, bruin of zwart zijn.
Op het achterste gedeelte van de tong zijn bacteriën en voedselresten (tongbeslag) aanwezig. De bacteriën produceren zwavel en dat ruikt onaangenaam. Op ruwe tongen blijven makkelijker voedselresten achter dan op gladde tongen. Iemand met een ruwe tong heeft meer kans op tongbeslag en dus op halitose.
Een haartong kan komen door bijvoorbeeld roken, medicijnen, veel koffie of thee drinken of uw tanden niet vaak poetsen. Deze dingen kunnen helpen: Poets uw tanden 2 keer op een dag, steeds 2 minuten.Borstel uw tong 2 keer op een dag.