Wanneer het nodig is, graaf dan ongeveer 20 cm onder jouw toekomstig vlonderterras af. Bedek vervolgens de eerste circa 10 cm met wit zand. Wij raden aan om bij harde grondsoorten en vochtige gebieden een drainage onder de houten vlonder aan te leggen. Hierdoor kan het water worden afgevoerd.
Zet de palen minimaal 70 cm in de grond. Dieper kan ook, maar houd minimaal 10 cm bovengronds aan, zodat je er straks nog een balk tegenaan kan monteren. Om die reden plaats je de eerste piketpaal 4 cm van de rand van je terras.
Maakt u de vlonder "zwevend" dan slaat u hardhouten piketpaaltjes van 5 x 5 of 6 x 6 met een tussenafstand van max 90 cm langs de liggers. Verbind ligger en piketpaal altijd met een slotbout van 8 mm of zwaarder. Doe dit niet met een schroef ! Het worteldoek mag niet op de liggers direct onder de vlonderplanken.
Elk materiaal krimpt en zet uit onder invloed van hoeveelheid vocht/temperatuur. Een composiet vlonderplank van 5 meter lang kan 1 tot 2 cm krimpen/uitzetten. Dit is niet erg, omdat vlonderplanken als het ware geklemd zitten met bijbehorende clips, kunnen de vlonderplanken in de lengte 'vrij bewegen'.
Dit is heel eenvoudig: composiet planken zagen gaat op dezelfde manier als echt hout zagen! Dat betekent dat u gewoon een afkortzaag of handzaag kunt gebruiken, lekker makkelijk.
Houd bij het plaatsen van uw terras rekening met minimaal 0.5 cm tussenruimte bij elke plank. Ook in de lengte kunnen de composiet vlonderdelen uitzetten. Houd daarom bij het kops doorleggen van de vlonderplanken minimaal 1 cm ruimte over aan de kopse kanten van elke plank.
Leg anti-worteldoek
Plaats over de tegels anti-worteldoek om onkruid te voorkomen onder de vlonderplanken. Leg het doek goed strak, door samen het worteldoek als een tentzeil strak te trekken.
Onstabiele ondergrond
Zand is natuurlijk ook onstabiel, maar wat we hier bedoelen is zwarte aarde, klei of veen. Wanneer je met deze ondergrond te maken hebt, dan zit er niets anders op dan hardhouten palen in de grond te plaatsen. Hier komen vervolgens de balken van het frame op te rusten.
Op veengrond kun je gewoon gebruik maken van een grondboor, mocht dit niet lukken, dan kun je de palenrammer op benzine proberen. Let op: gebruik altijd hardhouten palen en palen met een minimale kop maat van 8,5 x 8,5 centimeter. De palen moeten minimaal één meter de grond ingeslagen worden.
Geef de planken ruimte
Waar de tussenruimte bij de onderliggers belangrijk is, is deze tussen de planken minstens zo belangrijk. Hout krimpt en het zet uit.
Met deze verstelbare kunststof terrasdragers en stelvoeten kunt u hoogteverschillen in uw houten of composiet terras corrigeren. De verstelbare terrasdragers zijn instelbaar van 3-6 cm en kunnen een maximaal gewicht dragen van 450 kilo per stelvoet.
Bekende hardhoutsoorten zijn Bankirai, IPE en Mukulungu. Dit hout heeft diverse voordelen ten opzichte van zachthout. Zo is hardhout steviger, heeft het minder onderhoud nodig en is de levensduur substantieel langer. Voor het zelf aanleggen van een terras is hardhout ongetwijfeld de verstandige keuze.
De steiger steekt maximaal 1 meter uit de waterkant en heeft een lengte van maximaal 6 meter. Er blijft in het water altijd een vrije ruimte van minimaal 6 meter over. In deze vrije ruimte mogen geen werken worden geplaatst.
Hardhout ( keruing ) 10 tot 15 jaar. Douglas hout 10 tot 15 jaar. Geimpregneerd Grenen 10 tot 15 jaar. Niet alleen het type vlonderplank maar ook de onderregels en piketpalen bepalen hoe lang u vlonder mee gaat.
De ruimte tussen de terrasplanken is 8 tot 15 mm (droge plank 15 mm, natte plank 8-10 mm). Bij hardhout is minder tussenruimte nodig dan bij naaldhout.
Berekening maken: Deel het aantal strekkende meters benodigde vlonderplanken (7 stuks bij planken van 14.5 cm per meter breedte) door 0.40 en doe dit vervolgens x 2 (voor 2 schroeven om de 40 cm per plank). Bij een vlonder van 5.20 x 4 meter heeft u dus 5.20 x 4 x 7 / 0.4 x 2 = 728 schroeven nodig.
De kosten van het aanleggen van een vlonder hangen af van het aantal vierkante meters en het type materiaal. Gemiddeld kost een vlonder 60 euro per vierkante meter. Wanneer je 20 vierkante meter vlonder nodig hebt kost dit dus gemiddeld 1.200 euro exclusief montage.
Hardhouten vlonderplanken kun u altijd voorboren met een 3.5 mm metaalspiraal of hardhoutboor en vastschroeven met 5x50 mm vlonderschroeven, bijvoorbeeld van SPAX, DynaPlus of Woodies. Of kies voor de AR Coating schroeven, deze zijn enorm sterk en ook roestvast door de speciale coating.
Bij de montage van een tuinvlonder wordt de zogenaamde antislip kant of de glad geschaafde kant naar boven, de zicht zijde, gelegd. Het is een trend om de gladde kant van de tuin vlonder naar boven te leggen. Laat u niet afleiden, de gladde kant van de planken is niet glad!
WPC composiet behoeft weinig onderhoud.
Composiet vlonderplanken maak je nooit schoon met een hogedrukspuit, want dan blaast je de houtstof deeltjes uit de WPC terrasplanken. Gewoon groene zeep met ruim water en een harde borstel zijn de beste methode om composiet schoon te maken.
Dat is natuurlijk prima verklaarbaar door de langere vrije overspanning van de composieten schuttingplanken. WoodComposiet levert al haar luxe en basic schuttingen dan ook niet voor niks met 4 dwarsbalken; hierdoor is enorm kromtrekken simpelweg niet meer aan de orde.
Composieten vlonderplanken liggen nooit vastgeschroefd; er zijn altijd clips en schroeven nodig om de vlonderplanken te monteren op de onderbalken. Door gebruikmaking van deze speciale clips kunnen de planken krimpen en uitzetten bij temperatuurschommelingen.
U kunt composiet vlonderplanken daarentegen wel zien als een goede investering. Composiet vlonderplanken vallen namelijk in duurzaamheidsklasse 1 en gaan meer dan 25 jaar mee. Dit in vergelijking tot houten vlonderplanken, waarbij de levensduur verlengd moet worden door middel van behandeling.