15 extra vrije dagen per jaar De CAO Metalektro kent een werkweek van 38 uur. Zo bouw je 13 doorbetaalde ATV dagen op, wanneer je 40 uur werkt.
De cao kent een normale arbeidsduur van 40 uur per week en 13 ADV dagen per jaar.
Verder regelt de cao het vaststellen van roostervrije tijd. 24 roostervrije uren kan de werkgever vaststellen na overleg met de OR. Voor het vaststellen van 25 of meer roostervrije uren moet de werkgever aan de OR instemming vragen; de OR moet daar voorafgaand de werknemers raadplegen (art. 4.2).
In de CAO's voor de Metaal en Techniek wordt uitgegaan van een gemiddelde 38-urige werkweek. Indien u 40 uur per week werkt, heeft u recht op 8 uur aaneengesloten ADV-tijd per 4 weken, of 4 uur per 2 weken, of 2 uur per week. Ook bestaat er de mogelijkheid van een vrije keuze.
De meeste werknemers in de Metalektro bouwen 27 vakantiedagen per jaar op.
Volgens de Metaal & Techniek Cao hebben medewerkers recht op 13 ATV-dagen bij fulltime dienstverband. Of medewerkers krijgen een ATV-vergoeding/opslag van 5,26% op het bruto uurloon.
Klik hier om de link naar deze vraag te kopiëren. De cao kent geen eindejaarsuitkering.
De werknemers werken effectief 40 uur per week en hebben recht op 12 ADV-dagen zodat de gemiddelde duur van 38 uur per week over een periode van 12 maanden wordt gerespecteerd. Deze ADV-dagen moeten worden genomen in de loop van een referentieperiode die in principe maximum één jaar bedraagt.
Arbeidsduurverkorting wordt door een medewerker opgebouwd door meer uren te werken dan dat er in het contract is vastgelegd. Wanneer een medewerker een 38-urig contract heeft maar in werkelijkheid 40 uren per week werkt, dan worden er 2 ADV-uren per week opgebouwd.
Als je in werkelijkheid 40 uur per week werkt, kun je 2 ADV-uren per week opbouwen. Dit betekent dat je na een maand 8 ADV-uren hebt opgebouwd en de werkweek ingekort kan worden, uiteraard altijd in overleg met de werkgever.
13 ADV dagen per jaar worden gedeeld door 254 dagen. Dan kom je op een compensatie van 0,05118 oftewel 5,12%. Wanneer je 254 dagen lang 5,12% compensatie voor ADV verstrekt, dan bouwt de werknemer (een waarde van) 13 ADV dagen op ( 254 x 5,12% = 13,0048 dagen).
Doorbetaalde, uitbetaalde en onbetaalde vrije tijd
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.
Pak je arbeidscontract of de cao er dan bij! Daarin staat het als je recht hebt op bovenwettelijke vakantiedagen en om hoeveel dagen het gaat. Als dat er niet in staat, kun je geen aanspraak op de dagen maken. Let op: adv- en atv-dagen zijn géén bovenwettelijke vakantiedagen.
Het uitbetalen van ADV-uren wordt meestal geregeld in de cao of het arbeidscontract. In sommige gevallen kan een werknemer er ook voor kiezen om een deel van zijn of haar ADV-uren uit te laten betalen in plaats van vrij te nemen. Het bedrag dat wordt uitbetaald per ADV-uur kan verschillen per cao of arbeidscontract.
Deze dagen is de werknemer onherroepelijk kwijt, ongeacht de reden voor het niet opnemen van deze vakantiedagen. Overdragen van wettelijke vakantiedagen naar het volgende jaar is dan ook een onwettelijke praktijk.
Veel mensen halen regelmatig de termen atv en adv door elkaar. Het verschil tussen atv en adv is de manier waarop je als werknemer vrije uren op kan nemen. Bij atv bepaalt je werkgever (meestal) het moment van opnemen. Bij adv bepaal je zelf wanneer je opgebouwde uren worden ingezet.
Wat adv-dagen en atv-dagen precies zijn
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling.
Arbeidsduur. De wettelijke arbeidsduur in de sector bedraagt 35 uur per week voor een voltijdse werknemer en dit gespreid over 5 dagen: Ofwel door wekelijks slechts 35 uur te werken. Ofwel door 36 uur per week te presteren in ruil voor 6 extra verlofdagen (ADV).
De vrijstelling van arbeidsprestaties met behoud van loon is een belangrijke regeling om de loopbaan leefbaar te houden. Vanaf 45 jaar heb je op jaarbasis recht op 12 extra dagen. Vanaf 50 jaar worden dat 24 dagen en vanaf 55 jaar worden dat er 36.
Om de gemiddelde arbeidsduur van 38 uur op jaarbasis te respecteren, is het noodzakelijk om de 12 ADV-dagen op te nemen.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
Meestal is vastgelegd dat de referteperiode loopt van 1 januari tot en met 31 december. Is dit het geval? Dan mag je geen ADV dagen overdragen. Deze ADV dagen moeten, net als wettelijke vakantiedagen, ook voor het einde van het jaar opgenomen worden.
DE CAO METALEKTRO, OOK VOOR JOU? De CAO Metalektro kent een werkweek van 38 uur. Zo bouw je 13 doorbetaalde ATV dagen op, wanneer je 40 uur werkt. Tel daarbovenop het verschil van 27 vakantiedagen in plaats van 25 vakantiedagen bij Unis.
De Metalektro cao is een minimum-cao. Dit betekent: hiervan kan altijd in positieve zin worden afgeweken door jullie werkgever. Ook is het mogelijk voor jullie werkgever om op basis van de Metalektro cao een bedrijfs-cao (de MB cao) af te spreken met vakbonden.
De cao Metalektro (ook bekend als de cao Grootmetaal) geldt voor werknemers in zeer uiteenlopende bedrijven: machine- en motorenbouw, automotive, scheepsbouw, elektrotechnische installaties, defensie-apparatuur, vliegtuig- en ruimtevaarttechniek, lifttechniek, staalgieterijen, walserijen en onderhoudsbedrijven.