Dit zijn de aanbevolen hoeveelheden per dag voor kinderen van 1 tot en met 3 jaar: Fruit: 1,5 stuks (of 150 gram) Groente: 1-2 opscheplepels (50-100 gram) Aardappelen, pasta, rijst, peulvruchten: 1-2 opscheplepels (50-100 gram)
Je peuter of kleuter eet ongeveer twee tot vier boterhammen per dag, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch. Het is belangrijk dat je kind genoeg brood eet, zodat hij voldoende koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnenkrijgt.
Als je kindje stopt na enkele hapjes, geef je nadien nog melkvoeding bij. Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Tegen de leeftijd van 1 jaar neemt dit toe tot 250 à 300 gram. De ideale verhouding is: 2/3 groenten en 1/3 aardappelen, deegwaren of witte rijst.
Kijk goed waar jouw baby zelf behoefte aan heeft. Voor kindjes van 6-7 maanden kun je voor de totale warme maaltijd ongeveer 200 gram aanhouden. Denk hierbij aan ongeveer 75 gram groente, 50 gram vlees of vis en 75 gram aardappelen, rijst of pasta.
Hoeveel aardappel mag een baby? Het hangt af van de leeftijd en eetlust van je baby. Begin met kleine porties en kijk hoe je baby reageert. Een baby van 4 of 6 maanden mag beginnen met een paar kleine hapjes per dag, terwijl een baby van 9 maanden al wat meer kan eten.
Op het bord van je dreumes of peuter ligt elke dag ongeveer: 1 tot 2 opscheplepels groente (50 tot 100 gram) 1 tot 2 opscheplepels aardappelen, couscous, bulgur, volkorenpasta of zilvervliesrijst (50 tot 120 gram) 50 gram vlees, vis, peulvruchten of vegetarisch product, inclusief vleeswaren op brood.
18 maanden t/m 2,5 jaar
Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag. Tussen 12:00 en 13:00 start middagslaapje van ongeveer 2 uur en 15 minuten voor kindjes van 18 maanden en ongeveer 2 uur voor oudere kinderen. Tussen 18:00 en 18:30 start bedtijdroutine.
Hoeveelheid. Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven. Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
Voor een normale portie aardappelen reken je best zo'n 200 gram. Uiteraard zullen de liefhebbers van onze populaire 'patatten' of grote eters wellicht wat meer van de knollen op hun bord willen zien liggen.
Gemiddeld gaan peuters hun middagslaapje overslaan tussen de 2,5 en 3,5 jaar. De overgangsfase kan even behoorlijk rommelig zijn. Peuters slapen ongeveer 11 uur 's nachts en overdag 2 uur. De natuurlijke bedtijd ligt tussen de 18.00 uur en 20.00 uur.
Rond de leeftijd van twee jaar groeien de meeste kindjes uit hun slaapzak, een dekbed is dan meer geschikt. Ook krijgen kindjes de behoefte om nog vrijer te bewegen en vinden zij een pyjama dan fijner (of stiekem gewoon veel leuker!).
Jouw kindje zal waarschijnlijk tussen de 15 en 18 maanden klaar zijn om de overgang te maken van twee slaapjes naar 1 slaapje . Rond de 18 maanden is het beste, dan weet je zeker dat jouw kindje niet oververmoeid zal raken van de overgang. Jouw kindje is er meestal klaar voor als ze het ochtendslaapje gaan weigeren.
Op de site van het voedingscentrum staat dat de aanbevolen hoeveelheid brood voor een kind van 1-3 jaar, 2-3 sneetjes per dag is. Nou eet onze bijna peuter 's morgens 1,5 of 2 boterhammen en tussen de middag meestal 2 en soms wel 3 boterhammen.... Dus gemiddeld zeker 4 boterhammen per dag.
De aanbeveling voor peuters (1,5-3 jaar) bedraagt 25 tot 50 g vlees, vis, ei of een vervangproduct per dag, voor kleuters (3 tot 6 jaar) 50 tot 75 g per dag en voor lagereschoolkinderen (6-11 jaar) 75 tot 100 g per dag.
Wees je bewust van hoeveel groente je kind nodig heeft. Voor jongere kinderen (van 0 tot 4 jaar) geldt zo'n 50 tot 100 gram per dag (twee volle eetlepels), voor oudere kinderen houd je 250 gram per dag aan.
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
Gemiddeld gezien ligt de aardappel 3,5 keer per week op ons bord. In Nederland wordt de aardappel onder de categorie brood- en graanproducten gerekend. Hierin wijkt Nederland af van veel andere landen.
Volgens het Voedingscentrum, is 280 tot 350 gram aardappelen (wat neerkomt op zo'n 4 tot 5 middelgrote aardappelen) een normale portie voor één persoon om te eten.