Het is belangrijk om op de beeldschermtijd te letten. Laat je kind niet langer dan 10 tot 15 minuten achter elkaar naar een beeldscherm kijken.
Hoe lang tv-kijken, computeren of met een tablet spelen? Uit onderzoek blijkt dat het led-licht van smartphones en tablets slecht is voor het netvlies van jonge kinderen. Voor peuters van 2 tot 5 jaar kun je uitgaan van 10 tot 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag.
Het advies van specialisten. Beeldschermen van tv, computer, tablet of smartphone kunnen al veel aandacht trekken van een baby of dreumes. Als je niet oplet, is je kind daar lange tijd zoet mee. Een groep Nederlandse artsen adviseert om baby's helemaal weg te houden van beeldschermen.
Het huidige mediagebruik bij jonge kinderen ligt hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert. Volgens deze officiële richtlijnen zouden kinderen tot twee jaar geen schermtijd moeten hebben en kinderen tot vijf jaar maximaal een uur per dag. Netwerk Mediawijsheid maakt zich dan ook zorgen.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
Het is belangrijk om op de beeldschermtijd te letten. Laat je kind niet langer dan 10 tot 15 minuten achter elkaar naar een beeldscherm kijken. Kijk hoe lang je kind zich kan concentreren.
Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten). Ga daarnaast minstens 2 uur per dag naar buiten.
Wat is een redelijke schermtijd? ,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte.
Overmatig mediagebruik op jonge leeftijd is geassocieerd met problemen op taalvlak, cognitief en sociaal-emotioneel functioneren. Mogelijk doordat kinderen bij veel gebruik ook vaker niet leeftijdsadequate media gebruiken, en er minder of slechtere interactie met ouders is.
De 20-20-2 regel kan binnen deze situaties eenvoudig toegepast worden. Het houdt in, na 20 minuten schermtijd (bijvoorbeeld op een mobiele telefoon, laptop of tablet), 20 seconden in de verte kijken én op een dag 2 uur buiten besteden. Genoeg tijd buiten doorbrengen is belangrijk, vooral voor kinderen.
Het beeld klopt niet voor een jong kind
Jonge kinderen ervaren zichzelf van binnenuit, een baby weet niet dat hij zichzelf in de spiegel ziet. Dat is bij oudere kinderen en volwassenen anders maar een baby heeft echt nog geen idee en beleeft zichzelf en de omgeving als één.
Het is niet goed voor kleine kinderen. Vooral het aanleren van taal, en het leren omgaan met andere mensen ('sociale vaardigheden'), gaat moeilijker met achtergrond-tv. Als de tv aanstaat kan je peuter zich minder goed concentreren op andere dingen, zoals jouw stem of de mensen om hem heen.
TV. Peuters vinden het leuk om tv te kijken. Vooral naar filmpjes met bijvoorbeeld het hondje Dribbel, het kleifiguurtje Pingu en het autootje Brum. Ze vinden alles met dieren leuk, vooral als ze die uit het 'echte' leven kennen, bijvoorbeeld van de kinderboerderij.
Vanaf 2,5 jaar vinden kinderen verhalen leuk. Je kind kan naar Sesamstraat kijken (maar begrijpt nog niet alles!) en gaat kleine grapjes begrijpen door de herhaling. Misschien gaat het ook vragen stellen over wat het ziet.
Je kind begrijpt en spreekt steeds meer woorden en zinnen, speelt meer samen met andere kinderen en doet steeds meer dingen zelf. Ze oefenen met zelfstandig worden. Wanneer het even niet lukt, kan dat frustrerend zijn voor je peuter. Driftbuien zijn dan ook heel normaal in deze fase.
De Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen geeft aan dat excessief tv-kijken de ontwikkeling van je baby kan beperken. Zo gaat de taalontwikkeling van kinderen onder de twee minder snel als zij veel tv-kijken.
Waarom je de schermtijd van je kind beter kunt beperken
Te veel naar een beeldscherm kijken kan verschillende negatieve effecten hebben op de gezondheid van kinderen. Zo kan het leiden tot overgewicht, slaapproblemen, concentratieproblemen en het verstoren van het natuurlijke slaapritme.
Door te lang naar een scherm te kijken, kunnen je ogen vermoeid geraken.Op den duur kan je een brandend of prikkend gevoel ervaren.Soms begin je ook wat wazig te zien en krijg je hoofdpijn, doordat je je ogen onbewust samenknijpt.
De hersenen zijn gedurende schermtijd erg actief en ons oeroude systeem is op deze overdaad aan prikkels niet berekend. Dit schaadt dan ook de breinontwikkeling en vaardigheden zoals concentratie, probleemoplossing en communicatie. Het kinderbrein is voor de ontwikkeling simpelweg niet bij teveel schermtijd gebaat.
4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 4 x 15 minuten) 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag.
De schermtijd is in 2021 in de meeste landen gegroeid ten opzichte van 2020, met uitzondering van Australië, Maleisië, Singapore en de VS. Nederlanders zitten in vergelijking met andere landen het minste achter een scherm – 5,5 uur tegenover gemiddeld bijna 7 uur wereldwijd.
Het is nog niet concreet onderzocht vanaf hoeveel uur schermtijd het telefoongebruik verslavend wordt. Voor jongeren vanaf 12 jaar geldt als richtlijn dat de schermtijd maximaal 3 uur per dag mag zijn.Voor volwassenen is er helaas (nog) geen concrete richtlijn.
Volgens de nieuwste richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het beter je baby tot 1 jaar helemaal niet naar een scherm te laten kijken. Van 1 tot 5 jaar is maximaal een uur het advies. Toch blijkt dat kinderen tot 6 jaar gemiddeld 1 uur en 3 kwartier per dag naar een scherm kijken.
6 tot 7 uur achter een scherm
Op een doordeweekse dag werken jongvolwassenen 6 tot 7 uur met een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.