Wat kost een Labradoodle? Een Labradoodle is een mix van verschillende rassen. De meeste fokkers gaan erg zorgvuldig te werk, daarom kost een Labradoodle zo'n € 1.700,- tot € 2.500,-. Denk naast de aanschafkosten van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus.
Een labradoodle is een kruising tussen een poedel en een labrador retriever. Het is een gemakkelijke gezinshond; blij en gemakkelijk op te voeden. Hoewel er verschillende vachttypes voorkomen, hebben ze allemaal gemeen dat hun vacht nauwelijks verhaart. Ze moeten wel regelmatig worden geborsteld en getrimd.
Bij dierenpension De Goordonken hebben wij regelmatig lieve mini labradoodle pups te koop. Wij zijn een erkende hondenfokker en vertellen u graag alles over onze pups. Tevens zijn wij een pension waar wij tijdelijk voor uw hond of kat kunnen zorgen, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie bent.
Wachtlijst. Net als (vrijwel) iedere andere Australian Labradoodle fokker hebben wij een wachtlijst. Wij hielden altijd een gemiddelde wachttijd aan van maximaal 12 maanden, maar dat is tegenwoordig niet meer haalbaar.
Een teef mag geen nest meer krijgen na haar 8e verjaardag. Teven mogen niet meer dan 5 nesten in hun leven krijgen en er moet minimaal 10 maanden rust zijn tussen 2 nestjes. (In Nederland schrijft de wet 12 maanden voor tussen 2 nestjes).
De Labradoodle mini is de kleinste en weegt tussen de 7 en de 13 kilo. De medium doodles wegen tussen de 13 en de 20 kg en de standaard doodles hebben een gewicht van 23 tot 30 kilo. Het is een heel beweeglijk ras, deze hond heeft dagelijks fysieke en geestelijke uitdaging nodig.
Herken een goede fokker
Het is een verplichting volgens de reglementen van de Alaeu, de Australian Labradoodle Association Europe. Je kunt het beste een fokker kiezen die bij deze vereniging is aangesloten, zodat je zeker weet dat je een goede Labradoodle koopt.
Broodfokkers adverteren dikwijls op zoekertjessites zoals 2dehands.be, Marktplaats of Puppyplaats.nl, hier moet je extra voorzichtig zijn! Pups aan huis laten leveren is een absolute no-go. Bij een deftige fokker zal je de pup ook niet altijd meteen mee kunnen nemen.
Labradoodle f3: Een raszuivere labradoodle met hypoallergene vacht. Simpel uitgelegd geeft de f bij een labradoodle de generatie aan. Een labradoodle F3 is dus een kruising uit de derde generatie. Als een labrador retriever direct met een poedel wordt gekruist, is de labradoodle die eruit komt een f1.
Voor- en nadelen van de (Australian) Labradoodle
De hond zit vol met energie en die moet hij dagelijks kwijt. De hond doe je geen groter plezier met buiten rennen, voorwerpen laten zoeken en dingen te leren. Het nadeel van deze eigenschap is dat de hond zich snel gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen.
Daarnaast is er de kwestie van het 'hypoallergeen' zijn. Helaas blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat er geen bewijs is dat de labradoodle hypoallergeen zou zijn. Sterker nog: de labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de labrador!
Voor de eerste 10 maanden is het advies dan ook: -Wandelen - Maximaal 5 minuten wandelen per levensmaand. Dat wil zeggen dat een pup van drie maanden maximaal 15 minuten per wandeling mag lopen. De pup mag dit wel zes keer op een dag doen en dus in totaal anderhalf uur lopen, maar niet in één wandeling anderhalf uur.
Het is inderdaad mogelijk om je Labradoodle te trainen om alleen thuis te blijven. Het is en blijft een gezelschapsdier, dus denk niet dat je hem aan kunt leren om 8 uur per dag alleen te zijn. Het wordt door experts aangeraden om je hond niet langer dan 4 á 5 uur alleen thuis te laten.
De Australian labradoodle is een prijzige hond en helaas trekt dat fokkers aan die zelf labradors en poedels kruisen en die ook labradoodles noemen. De Australian Labradoodle is namelijk nog geen erkend ras en de naam is derhalve nog door iedereen vrij te gebruiken. Helaas ontstaan hierdoor andersoortige labradoodles.
Labradoodles zijn honden die nog net even wat extra aandacht nodig hebben. Zo houden Labradoodles van een goede wandeling, beweging is erg belangrijk voor deze honden. Maar ook hebben ze qua verzorging extra aandacht nodig. Labradoodles moeten regelmatig geborsteld worden en om de zoveel maanden is een trimbeurt nodig.
De pups zijn gechipt en geregistreerd op naam van de fokker! De pups hebben een inentingsbewijs. De nationaliteit van de pup klopt in het dierenpaspoort, die van Nederland begint met 528-NL. Vraag naar de gezondheid van de ouderdieren om de kans van erfelijke afwijkingen en aandoeningen te beperken.
Aankoopprijs puppy
Voor een puppy uit het asiel betaal je ongeveer 100 euro. Een raspup van een erkende fokker kost al snel honderden euro's. Voor een kleine rashond mag je vanaf 400 euro rekenen. De prijzen van grote rashonden kunnen oplopen tot 1000 euro of meer.
Soms zie je ze in dierenwinkels, je vindt advertenties in een krant of op internet, je krijgt een tip via een rasvereniging of je gaat naar een fokker. Zorg dat je altijd naar een asiel gaat of een erkende fokker. Koop niet via handelaars die een nestje of enkele pups op internet aanbieden. Dit zijn vaak broodfokkers.
De prijs voor een mini labradoodle verschilt veelal honderden euro's. De prijs ligt veelal gemiddeld tussen de 1700 en 2000 euro. Er zijn fokkers die de mini variant voor een lagere prijs verkopen. Zo zijn er ook fokkers die de mini labradoodle voor een hogere prijs verkopen.
Labradoodles zijn er in verschillende soorten kleuren: Labradoodle Kalk, Labradoodle Cream, Labradoodle Gold, Labradoodle Apricot, Labradoodle Parchment en Labradoodle Chocolade. Ook zijn er twee soorten vachten; de fleece vacht en de wollen vacht. De fleece vacht is zacht en gemakkelijk in onderhoud.
De prijs voor een mini labradoodle bij de fokker
Gemiddeld ligt de prijs in Nederland tussen de 1600 en 2100 euro.
De Labradoodle is over he algemeen een gezond ras met een gemiddeld risico op ziekte. Er zijn wel een aantal aandoeningen waar de hond een verhoogd risico voor heeft, vooral op oudere leeftijd: Huidallergieën (atopie) Oogproblemen, zoals progressieve retinal atrophy.
Hoe oud wordt een (Australian) Labradoodle gemiddeld? Labradoodles of Australian Labradoodles bereiken ongeveer de leeftijd van 10 tot 13 jaar oud. Dit is wel per hond verschillend!
De Australiër Wally Conron is de geestelijke vader van de labradoodle; hij geeft in interviews te kennen daar niet trots op te zijn. Conron, een fokker van de Royal Victorian Guide Dogs Association, kruiste voor het eerst een poedel met een labrador in 1989.