Vlieland is het kleinste van alle Waddeneilanden, maar wel een van de leukste. Het eiland is synoniem voor kilometerslange stranden, ruige duinen, vogels en zeehonden.Maar ook een eiland met een bijzondere geschiedenis.
Monumenten en toerisme
Het is vooral populair als vakantieplaats doordat het eiland 20 km strand heeft en 26 km aan fietspaden. Vlieland telt 40 rijksmonumenten. Deze liggen allemaal in Oost-Vlieland. Een bekend monument is het Raadhuis van Vlieland.
Stap vooral binnen bij de bakker en proef de typische lekkernijen van Vlieland, zoals het Vliedûntje, een Juthout, de Vlielandse duimpjes of het Vlielandse suikerbrood. Ga de kaasbunker in, waar ze in een oude bunker o.a. zeewierkaas maken of laat je op een terrasje verrassen door een lokaal gebrouwen zeewierbiertje.
Want Vlieland maakt je blij! Van Vlieland gaat je hart zingen! Dit kleinste bewoonde Waddeneiland heeft alles in huis voor een weekendje uitwaaien of onbezorgde vakantie. De sfeer, de stranden, de gezelligheid, het even-weg-van-alles gevoel, de fijne plekjes, de rust, de natuur…
Ontdek het Waddeneiland Vlieland: geniet van de prachtige natuur, de culturele en culinaire hoogtepunten en de weldadige rust. Ga naar de 'Sahara van het Noorden' aan de westkant van het eiland. Ontdek het autoluwe eiland op de fiets. Hoogtepunten van het eiland: vuurtoren, zeehondentochten en Museum Tromp's Huys.
In de zee rond Vlieland zijn zeehonden te spotten. Vaste verblijfplaats van de dieren is zandplaat de Richel, die ten oosten van Vlieland in zee ligt. Ze zijn ook wel te vinden rondom de westelijke zandvlakte Vliehors en duiken af en toe op naast zwemmers in de Noordzee.
Dat hangt helemaal af van wat jij graag wilt doen tijdens deze minivakantie. Texel staat voor groot, Vlieland is chique, Terschelling artistiek, Ameland knus en kindvriendelijk en Schiermonnikoog is een en al natuur.
Veiligheid[bewerken]
Het is zeer veilig op Vlieland, misdaad komt er zo goed als niet voor. Wat overlast door (dronken) toeristen kan natuurlijk altijd voorkomen maar bezoekers van het eiland kunnen toch met een gerust gemoed naar Vlieland afreizen.
Hoewel Vlieland een Fries waddeneiland is wordt er, uitgezonderd door import van de vaste wal, geen Fries gesproken. Het oorspronkelijke dialect van Vlieland, het Vlielands, vond vooral aansluiting bij de dialecten van Texel en Noord-Holland. Het leek op het Tessels, maar onderscheidde zich daarvan door zijn klinkers.
Qua oppervlakte is het ruim driehonderd vierkante kilometer groot en het is een van de populairste Waddeneilanden van de TVTAS-groep. Onbekende en bekende Nederlanders zoals Robert ten Brink, Marco Borsato en Monique van der Ven hebben er een vakantiehuis of meren aan in de haven.
Texel is wederom het goedkoopste eiland voor een oversteek als voetganger, met een prijs van 2,50. Voor Schiermonnikoog en Ameland betaal je zo'n 17 euro per persoon voor een retourtje en de duurste eilanden zijn Vlieland en wederom Terschelling, waar je zo'n 30 euro betaalt.
Vlieland is autovrij, je kunt dus niet zomaar je auto meenemen naar Vlieland. Parkeren op Vlieland is dus in principe niet mogelijk. Alleen bewoners van het eiland, die in het bezit zijn van een speciale vergunning, mogen met de auto op de boot naar Vlieland.
Hoelang duurt de overtocht
ca. 1 uur en 35 min.
De Kruidvat in vlieland profileert zich als een voordeeldrogist waarbij je terecht kunt voor een breed assortiment gezondheidsproducten, beautyproducten, schoonmaakartikelen, decoratieve producten en speelgoed.
Het eiland is twaalf kilometer lang en maximaal twee kilometer breed. Op Vlieland wonen slechts 1197 mensen (per januari 2022). De meeste bewoners wonen in het enige dorp van het eiland: Oost-Vlieland. Vlieland heeft het schoonste zandstrand van alle Waddeneilanden.
Vlieland heeft maar één dorp, namelijk Oost-Vlieland. In dit dorp wonen zo'n 1200 inwoners en dat is 95% van de totale bevolking op het eiland. De officiële naam van het dorp is sinds 2009 eigenlijk Vlieland. Maar vaak wordt het nog Oost-Vlieland genoemd om het verschil tussen het eiland en het dorp aan te geven.
Per jaar komen er ongeveer 140.000 toeristen naar Vlieland. Dit klinkt veel maar dat is echter niet zo. Naar het buureiland Texel gaan bijvoorbeeld 870.000 toeristen per jaar. Vlieland is het dus een paradijs voor rustzoekers.
Ook qua landoppervlakte verschilt Texel aanzienlijk met maar liefst 161,12 km². Texel is dan ook het grootste Waddeneiland. Terschelling is het eerstvolgende eiland met 86,16 km² oppervlakte, dan Ameland met 58,83 km², Schiermonnikoog 43,99 km² en Vlieland met 36,13 km².
De Waddeneilanden zijn perfect voor een trip in eigen land, maar er zijn verschillen. In een notendop: Texel is het grootste en drukste eiland, Terschelling het bekendste, Vlieland het hipste, Ameland het rustigste en Schiermonnikoog is het kleinste eiland uit het rijtje.
Vlieland is mooiste eiland van Nederland
Het langgerekte Waddeneiland met z'n vele strandjes, leuke dorpje en prachtige wandel- en fietspaden is populair onder de Nederlanders. De afgelopen week wisselde het eiland de plek bovenaan onze top 20 af met Terschelling, maar kreeg het uiteindelijk 1% meer stemmen!