Een veilig werkklimaat is hiervoor een noodzakelijke voorwaarde. Collegialiteit, respect en werkplezier moeten een vanzelfsprekendheid zijn en op ongewenst gedrag moet alert worden gereageerd. Je kunt in vertrouwen contact opnemen voor advies; we ondersteunen je hierbij op verschillende manieren.
Een veilig en open werkklimaat is de basis voor zorgprofessionals om hun werk goed uit te kunnen voeren. Een voorwaarde van een veilige en open omgeving is het krijgen en geven van vertrouwen door zorgprofessionals onderling (en met hun leidinggevende).
Of je met plezier en productief je werk kunt doen, wordt niet alleen bepaald door je eigen kennis en vaardigheden, maar ook door het werkklimaat waarin je werkt. Een positief werkklimaat betekent werken op een plek waar ruimte is voor eigen initiatief, waar werkdruk in balans is en waar je invloed hebt op je taken.
Een sociaal veilige en gezonde werkomgeving is een omgeving waarin werkenden respectvol met elkaar omgaan, zichzelf kunnen zijn, fysiek en mentaal gezond zijn, fouten mogen maken en hun vakmanschap optimaal kunnen inbrengen in hun betekenisvolle werk.
Wanneer collega's op een goede en leuke manier met elkaar samenwerken én voor elkaar klaarstaan, dan spreek je van een positief werkklimaat. En dat levert jou als werkgever veel op! Een goede werksfeer staat dus eigenlijk gelijk aan een goede band met je collega's: één team, één teamgeest!
Draag bij aan de zelfkennis van je medewerkers.
Houd daarom 1 keer per maand individueel contact met je professionals, en neem daar tijd om hun inzichten tot je te nemen of hun moeilijkheden te bespreken. Schenk je persoonlijke aandacht aan je mensen, dan vertaalt zich dat naar betere prestaties en resultaten.
Uit het onderzoek blijkt dat er binnen de volgende vijf gebieden verbeterpunten nodig zijn: samenhang en afstemming, passende zorg, woonaanbod, ontlasting informele zorg en hulp(middelen) via de gemeente. 'In de keten van de ouderenzorg is het gebrek aan samenhang en afstemming een knelpunt.
Bevorderen sociaal gedrag
Sociale veiligheid gaat over het bevorderen van sociaal gedrag door bijvoorbeeld gedragsregels op school en het tegengaan van grensoverschrijdend en ongewenst gedrag. Voorbeelden zijn: pesten, agressie, geweld, discriminatie, racisme, (homo)seksuele intimidatie, radicalisering en extremisme.
Bij grensoverschrijdend gedrag brengt iemand een ander schade toe op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Dit uit zich bijvoorbeeld in seksuele intimidatie of zelfs seksueel misbruik, pesterijen, discriminatie of agressie.
Een goede teamspeler heeft een gezonde dosis zelfkennis nodig. Voordat je goed kunt functioneren in een team, moet je eerst weten wat je persoonlijke sterke en zwakke punten zijn. Zo weet je dat je bij bepaalde zaken het voortouw kan nemen en bij andere zaken juist jezelf op de achtergrond moet plaatsen.
Bij een sterk projectteam hoort heldere communicatie, effectief leiderschap, een duidelijke taakverdeling, resultaatgerichtheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Is een groep met deze eigenschappen gegarandeerd een succesvol team?
Een goede teamplayer moet zichzelf goed kennen, maar verplaatst zich ook in de andere leden van het team. Hij of zij voelt zich verantwoordelijk voor het werkproces en kijkt voortdurend naar de eigen bijdrage daaraan. Hij of zij springt in waar nodig is, past zich aan en draagt bij aan een goede sfeer.
Een werkplek waar veilig en comfortabel gewerkt kan worden, zorgt voor minder stress onder je werknemers. Dat leidt uiteindelijk weer tot een betere werksfeer en minder ziekteverzuim. Een veilige werkplek zorgt voor meer motivatie en productie van werknemers.
Werkgever en werknemer zijn beiden verantwoordelijk voor die gezonde en veilige werkplek. De werkgever moet zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden.
Veilige werkplekken | Nederlandse Arbeidsinspectie.