E1:Parkeerverbod. Aan de kant van de weg waar dit bord is geplaatst, mag je niet parkeren.Je mag hier wel passagiers laten in- of uitstappen of goederen laden of lossen. Het parkeerverbod geldt niet voor parkeervakken, maar wel voor de berm.
Parkeerverbod. Je mag niet parkeren aan de kant van de weg waar dit verkeersbord staat. Je mag wel even kort stilstaan.
Parkeren is verboden: In zones waar een parkeerverbod geldt of op plaatsen waar een verkeersbord aangeeft dat het verboden is om te parkeren, dit parkeerverbod geldt dan aan die zijde van de weg waar dit bord is geplaatst voor het gehele wegvak oftewel tot het volgende kruispunt. Binnen 5 meter van een kruispunt.
Parkeerverbod. Je mag niet parkeren aan de kant van de weg waar dit bord staat. Je mag hier wel even stil staan om bijvoorbeeld iemand uit te laten stappen. Het bord geldt niet voor parkeerplaatsen.
Hoe ziet een parkeerverbod bord er uit? Het parkeerverbod bord komt met een rode rand en voor de rest blauw, valt meteen op en laat het geen ruimte voor een misverstand. Het bord geeft dan wel aan dat er daar niet geparkeerd mag worden, maar is even stoppen voor het in- en uitstappen van personen wel toegestaan.
Een parkeerverbod moet steeds minstens één werkdag voor het ingaat geplaatst worden. Dit moet gebeuren voor 12 uur 's middags. Er moeten steeds 2 borden (minimumhoogte van 1.50 m) geplaatst worden.
Parkeerrecht: Het recht dat de Parkeerder van de Exploitant verkrijgt om zijn of haar voertuig te parkeren in een Parkeervoorziening gedurende de voor het Parkeerrecht geldende voorwaarden. Parkeergeld: Bedrag dat Parkeerder verschuldigd is voor het gebruik van de Parkeervoorziening.
Stilstaan en parkeren zijn gedefinieerd in de regelgeving: Stilstaan doe je enkel wanneer je iemand laat in- of uitstappen of je auto in- of uitlaadt, of dat nu 1 minuut of 1 uur duurt. Parkeren doe je wanneer je langer stilstaat dan nodig voor het in- of uitstappen of in- of uitladen.
Het is verboden om te parkeren voor een inrit of een uitrit. Dit staat letterlijk te lezen in artikel 24 RVV.
In principe behoren ook de parkeergarage en het parkeerterrein tot de openbare weg: de normale regels uit de Wegenverkeerswet gelden hier dus net zo goed als op een woonerf of een snelweg. Dit betekent onder meer dat u zich moet houden aan de aangegeven maximumsnelheid en dat verkeer van rechts voorrang heeft.
Het stoppen om aan een voorbijganger de weg te vragen valt niet onder stoppen en stilstaan, dus valt dat onder parkeren. Parkeren is je voertuig langer stil laten staan dan de tijd die nodig is om onmiddellijk te laden of te lossen, of het laten in- en uitstappen van passagiers.
Bord E1 – Parkeerverbod
Dit bord geldt alleen voor de zijde van de rijbaan waar dit bord geplaatst is.
De bekeuring voor verkeerd parkeren van een voertuig kost € 100. Voor het onterecht parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats is de hoogte van de boete € 400. Officieel heet een bekeuring een aankondiging of kennisgeving van beschikking en wordt ook wel proces verbaal genoemd.
Stilstaan en parkeren zijn verboden op elke plaats waar het voertuig een gevaar voor de andere weggebruikers kan betekenen of de anderen onnodig kan hinderen. Je mag niet stil staan en niet parkeren: -? op alle plaatsen waar je voertuig een gevaar kan zijn voor de andere weggebruikers of ze onnodig zou hinderen.
Staat een auto enkele weken stil, dan kan de accu uitgeput raken. Niet alle onderdelen zijn even kwetsbaar. Benzine of diesel bijvoorbeeld, kan best lang probleemloos in de tank blijven. Pas na een maand of drie zou de tegenwoordig veel getankte E10-benzine als eerste problemen kunnen geven.
Meerdere auto's
Je mag zoveel auto's in je straat parkeren als jij wil, zolang ze aan alle (belasting)eisen voldoen. Dus verzekerd, zonder grote overtredingen en netjes in een vak of langs de kant.
Parkeerregels: stilstaan vs parkeren
Op plekken waar je niet mag stilstaan, mag je uiteraard ook niet parkeren. Voor parkeren geldt ook nog dat dit niet mag voor een inrit of uitrit. Je mag natuurlijk wel parkeren op parkeerplaatsen, in parkeervakken en parkeerstroken.
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Alleen motorvoertuigen mogen een parkeervak gebruiken. Dan gaat het om een auto of een motorfiets. Brommers, bromscooters en snorfietsen zijn fietsen met hulpmotor, dus die mogen daar niet staan.”
Dit parkeerverbod (en de bijhorende signalisatie) moet je aanvragen bij de gemeente. Dit kan tegenwoordig wel online gebeuren.
Voor een parkeerplaats wordt een oppervlakte van 5 bij 2,5 meter gerekend, dus dat is twee keer 12,5 vierkante meter aan parkeerruimte voor een auto."
8 uur binnen de bebouwde kom:
Binnen de bebouwde kom is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te laten parkeren. Dit verbod geldt niet op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.
E7: Dit verkeersbord geeft aan dat je hier niet mag parkeren van de 16e tot het einde van de maand. Het verbod geldt voor de kant van de weg waar het geplaatst is, tot aan het eerstvolgende kruispunt.
Dankzij de blauwe kleur van het pictogram met de rode rand en schuine streep, is het direct duidelijk voor de weggebruiker dat het op die bepaalde plaats verboden is om zich te parkeren. Kies de diameter van het pictogram in functie van de nodige zichtbaarheid.