Er bestaan tal van verschillende steenformaten. Het merendeel van de formaten is vaak gerelateerd aan de streek waar de klei werd gewonnen en de stenen werden gebakken. Denk aan het alom bekende Waalformaat, IJsselformaat, Vechtformaat en Rijnformaat.
Je kunt er vanuit gaan dat bij zeker 9 op de 10 woningen metselstenen van waalformaat zijn gebruikt. De waalformaat metselsteen is verkrijgbaar in 210 x 100 x 50 mm. Tevens wordt dikformaat metselsteen ook veel toegepast. Deze steen is 15 mm dikker dan waalformaat en is 210 x 100 x 65 mm.
Over het algemeen ligt de prijs van een goedkope nieuwe baksteen zo rond de €0,40. Er zijn echter altijd uitzonderingen, restantpartijen of vuilwerk stenen die scherp onder deze prijs van €0,40 zitten. Het gaat dan vaak om tijdelijke partijen of om tweede keuze bakstenen.
De kleur van een baksteen moet natuurlijk bij de stijl van uw woning passen. Maar vaak is hier geen eenduidige regel in. Een moderne woning kan net wat strakker tonen door een eenkleurige, uniforme gevelsteen. Maar kan ook net dat extra cachet krijgen door het kiezen van een iets meer genuanceerde baksteen.
Metselstenen zijn er in heel veel soorten en maten. Eén van de meest voorkomende metselsteen formaten is het Waalformaat. Deze steen heeft een formaat van 210 x 100 x 50. De naam van de steen verraadt ook de herkomst van de klei waar de steen van gemaakt is: uit de omgeving van de rivier de Waal.
Een steensmuur is een muur die de dikte heeft van de lengte van de steen (de strek, ca. 210 mm). De steensmuur kwam vroeger vaak voor als dragende buitenmuur (dus zonder spouw) en als muur tussen woningen.
Er kunnen op 1 m², 5 stenen naast elkaar (5 x 20 cm = 100 cm) en 16,5 stenen boven elkaar (16,5 x 6 = 99 cm) liggen. 5 x 16,5 = 82,5 stenen/m². 85 x 2 = 170 stenen voor muur van 1 steen (ca. 20 cm) dik.
Wat is de lagenmaat? De lagenmaat is de maatvoering in verticale richting van metselwerk. De lagenmaat is de gemiddelde dikte van de baksteen plus de gemiddelde lintvoegdikte.
Gemiddeld worden er door een metselaar zo'n 800 tot 900 stenen per dag opgepakt en weggelegd. Het aantal bukbewegingen kan oplopen tot 1600 tot 1800. Bij het werken met blokken zijn de aantallen lager door de grotere omvang en het gewicht van de blokken: 350 tot 450 maal bukken per dag.
'T Achterhuis heeft altijd meer dan 50 partijen oude stenen op voorraad, waaronder oude metselstenen, gebruikte bakstenen, kloostermoppen, waalstenen en ijsselsteentjes. In onze showroom kunt u diverse metselwerken en natuurlijk hebben wij ook diverse partijen op ons buitenterrein voor u reeds afgebikt en gesorteerd.
Afmetingen dikformaat
De dikte varieert van 6 tot 9 cm. Deze zijn allemaal bij ons gemakkelijk online te bestellen. De verschillende diktes maakt het mogelijk dikformaat voor verschillende doeleinden te gebruiken.
Het betekent alleen dat de stenen in uw muur in de lengterichting achter elkaar liggen. De breedte van de muur komt hierdoor overeen met een halve steenlengte. Want een steen is ongeveer twee keer zo lang (210 mm) dan dat hij breed (100 mm) is. Een spouwmuur bestaat meestal uit twee halfsteensmuren.
De minimale dikte van de muur
De binnenmuur kan 19 centimeter of meer breed zijn, de spouw minimaal 8 centimeter en de buitenmuur is vaak 10 centimeter breed. In realiteit zijn deze afmetingen dus meestal groter.
De populairste hiervan zijn de handvorm en de vormbak metselstenen. Handvorm stenen hebben wat meer nerven en een wat grilliger oppervlak. Vormbak stenen daarentegen zijn juist wat gladder en strakker. Een groot voordeel van metselstenen voor uw buitenmuur is dat de buitenmuur verder geen afwerking meer nodig heeft.
Bakstenen hadden in het verleden maar één afmeting of formaat, de zogenaamde module 50. Vandaag zijn er allerhande variaties op die afmeting beschikbaar. Tot hele platte en lange stenen toe.
De dikte van de horizontale voeg (lintvoeg) varieert van 9mm tot soms wel 14mm. De standaardmaat is 10mm. De verticale voeg (stootvoeg) varieert in dikte van 8 tot 13mm.
Antwoord. De meeste bakstenen, in eerste instantie de snelbouwstenen en de strengpersstenen, worden bij de productie van gaten of holtes voorzien. Deze dienen om het drogen van de baksteen te vergemakkelijken en oververhitting tijdens het bakproces tegen te gaan.
Zwart of tinten grijs
In een natuurlijke omgeving kunnen zwarte ramen dan weer vrij hard overkomen. Een mooi alternatief dat iets neutraler is, is zwartgrijs of umbra grijs. Of het lichtere betongrijs. Toch net iets specialer dan het veel gevraagde steengrijs of kwartsgrijs.”
Een andere populaire keuze wat betreft kleur ramen voor een rode gevel, is grijs. In ons gamma van pvc en aluminium ramen vind je tal van grijstinten. Zowel donkergrijs als lichtgrijs zijn een uitstekende keuze. Kies bijvoorbeeld voor Antraciet (RAL 7016).