Maak de vis droog Dus hoe zorg je ervoor dat je vis niet in een plas water ligt? Dep de vis goed droog voordat je 'm bakt. Vervolgens zout je de vis en bak hem meteen in een hete pan. Zo is de kans kleiner dat hij uit elkaar valt.
Zorg dat de vis op kamertemperatuur is voordat je hem gaat bakken. Leg de vis voor het bereiden daarom even een half uurtje buiten de koeling. Dep de vis ook gelijk even droog met een stuk keukenpapier. Dit voorkomt dat de vis tijdens het bakken uit elkaar valt.
Bescherm je visfilet zonder vel bijvoorbeeld met een dun laagje bloem. Dat zorgt ook voor een lekker dun bruin korstje. Of paneer de vis door de filet eerst licht te bebloemen, dan door een badje van losgeklopt ei te halen en als laatste met wat paneermeel of pankokruimels te bedekken.
Bak de kabeljauwfilet op de juiste temperatuur
Zet de pan op een middelhoog vuur en voeg een beetje boter toe. Laat de boter heet worden voordat je de kabeljauwfilet in de pan doet. Als de vis goed droog is hoe je deze met de huid naar beneden, als je met huid bakt, in de pan. Bak de filets ongeveer 3 tot 4 minuten.
Kabeljauw is gaar na 8-10 minuten stoven op laag vuur, in een hapjespan of braadpan met deksel erop. Of stoof in de oven, 20-25 minuten op 200°C. Is de kabeljauw wit en niet meer doorschijnend? Dan is de vis gaar.
Stoven is het langzaam garen van vlees in een vloeistof. Je braadt het eerst aan en dan laat je het rustig verder gaar worden in een gesloten pan, op een laag tot matig vuur in bouillon, wijn, cider of bier met groenten en kruiden. De temperatuur van de vloeistof maakt een groot verschil.
In het algemeen is vis gaar wanneer het visvlees gemakkelijk (in laagjes) uit elkaar valt en het zijn doorschijnende of rauwe kleur heeft verloren. Een goede test is om op het dikste gedeelte van de vis met een vork te prikken om de structuur te bekijken. Met de meeste bereidingsmethoden is vis gaar binnen 10 minuten.
Witvleesvissen zoals kabeljauw, tilapia en schelvis zijn geweldig om te bakken . Ze zijn perfect om verschillende kruiden aan toe te voegen. Vette vis zoals makreel of sardines kunnen andere smaken overheersen als ze gebakken worden. Ze worden niet zo knapperig.
Kabeljauw is rijk aan veel verschillende vitamines en mineralen die allemaal een gezonde werking hebben in het lichaam. Zo bevat kabeljauw onder andere vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12, kalium, fosfor en magnesium. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
Coating kan magere, witte vis een opwindendere ervaring maken. Het zorgt voor een knapperig mondgevoel en neemt smaken op uit het vet tijdens het frituren. Coating kan het ook makkelijker maken om visvlees te frituren dat de neiging heeft om uit elkaar te vallen.
Vis is van zichzelf al zo smakelijk dat het niet nodig is om er veel aan toe te voegen. Maar waarom serveren we vis dan vaak met een partje citroen? In het verleden was vis soms minder vers en een kneepje citroensap maskeerde dat. Nu gebruiken we citroen juist om een extra frisse smaak aan een gebakken visje te geven.
Niet voor niets is het gezegde 'boter bij de vis doen'. De boter versterkt de smaken van de vis. Natuurlijk kunt u hem ook in olie bakken of zelfs zonder olie in een pan met anti-aanbaklaag. Zet de pit op een middelhoog vuur en voeg eventueel de boter of olie toe.
Hiervoor wordt gewone bloem gebruikt zoals voor brood gebruikt wordt of voor gebak. Deze bloem wordt ook wel patisseriebloem genoemd.
Vis in boter of olie bakken? Met welke vetstof bak je de vis? Verhit eens wat boter samen met een neutrale olie, zoals arachide- of zonnebloemolie. De boter zorgt voor de goede smaak, terwijl de olie bestand is tegen een hoge temperatuur.
De bloem zorgt ervoor dat de vis niet uit elkaar valt in je pan. Het laagje bloem is dun, het slorpt bijna geen vet op tijdens het bakken. Je kan dit met alle soorten vis doen.
Hoe voorkom je dat kabeljauw uit elkaar valt in de koekenpan? De beste manier om kabeljauw te koken zonder dat hij uit elkaar valt, is door een zeer hete pan te gebruiken en ervoor te zorgen dat de vis zeer droog en gekruid is voordat je hem in de pan doet .
Kabeljauw is mals en zacht en het is daarom belangrijk dat je het combineert met iets knapperigs zoals dungesneden ui, venkel, radijs of komkommers voor de versheid. Citroensap is er ook heerlijk bij, het geeft het een lekker frisse smaak.
Het is ook de moeite waard om op te merken dat bakken een betere optie is dan frituren of bakken in de pan , maar dat stomen en pocheren zelfs beter zijn dan bakken als het gaat om het behouden van de voedingsstoffen.
Verhit de olie of boter in een koekenpan. Leg de vis in de hete olie en bak het ongeveer 3-4 minuten zonder te verplaatsen op de vel.Draai de vis voorzichtig om en bak ook deze kant ongeveer 3-4 minuten. De totale baktijd hangt af van de dikte van de vis dus kijk goed of de vis al gaar is voor je hem uit de pan haalt.
Citroen en kruiden
Dit is een klassieke combinatie die helderheid en frisheid toevoegt aan de delicate smaak van kabeljauw. Citroenschil, tijm, peterselie en dille worden vaak gebruikt. Voor deze mix kunnen verschillende kookmethoden worden gebruikt. Je kunt bakken, grillen, pan-frituren, stomen en grillen met citroen en kruiden!
Het is het beste om het minstens een nacht te marineren of, zoals chef Nobu Matsuhisa suggereert, tot 72 uur . Het originele recept vraagt om zwarte kabeljauw, die ik over het algemeen gebruik omdat deze duurzaam wordt gevangen in de VS en een heerlijke textuur heeft als deze wordt gekookt. Maar elke stevige, milde witte vis is geschikt.
Leg de stukken vis naast elkaar in de pan en laat ze in ca.8 min. gaar worden (= pocheren). Schep de vis met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en leg de stukken op vier warme borden.
Kabeljauw kan goed worden gebakken, gegrild, gestoofd of gekookt. Een rugstuk is een dikker stuk, puur een stuk uit de rug. Kabeljauw rugstuk wordt ook wel kabeljauwhaas genoemd. Onze kabeljauw komt voornamelijk uit de Noorse wateren, we merken dat de kabeljauw de laatste jaren steeds noordelijker trekt.
Breng gezouten water met enkele blaadje laurier aan de kook. Kook hierin de kabeljauwmoten gaar in +- 8 minuten.