Al deze variabelen hebben invloed op het aantal kilometers dat je op een dag kunt skiën. Toch lijkt een gemiddelde van 31 kilometer per dag best reëel.
Kortom, het aantal kilometers dat je op één dag kunt skiën is beperkt, zeker als je ook tijd neemt voor een drankje en een lunch tussendoor. Dan ski je misschien tussen de 20 en 40 kilometer op een dag.
Veel ervaren skiërs halen een gemiddelde snelheid van 40 tot 60 km/u en moeten dus met een veiligheidsafstand van minstens 10 tot 15 meter rekening houden!
Hoeveel heb je geskied? – Check het via Skiline. Om je piste activiteit te meten meld je aan via de website skiline.cc. Voer daar het nummer van je skipas in en je ziet direct welke liften je hebt genomen en hoeveel kilometer je afgelegd hebt.
27 km aan pistes is niet veel, maar je kunt er wel leuke tochtjes skiën. Wij zijn gestart bij stoeltjeslift Rauher Busch en vanaf daar zijn we naar het dalstation van de Kappe geskied.
Voordelen van skiën in de regen
Skiën in de regen heeft namelijk ook zo z'n voordelen: Je kunt bijna niet zo hard gaan dat je de controle over je ski's verliest. De beregende sneeuw remt je automatisch af. Er is geen kip op de piste.
Andere skigebieden die dicht bij Nederland liggen:
Schmallenberger Sauerland (305 km vanaf Utrecht) Altastenberg (308 km vanaf Utrecht) Postwiese (315 km vanaf Utrecht) Snow World Züschen (318 km vanaf Utrecht)
Het duurste onderdeel van je reis is wellicht de skipas. Deze heb je nodig om gebruik te kunnen maken van de liften en draag je dus de hele tijd met je mee. In je ski-jas zit meestal op de linkerarm of aan de binnenzijde, ook links een vakje waarin je deze kunt bewaren.
De snelheden die iedereen haalt zijn verbluffend. Kinderen die gedeeltelijk in sneeuwploeg afdalen halen zo de vijftig kilometer per uur. Volwassen die een beetje doorskiën zitten zo op de zeventig. Wie een beetje doorskiet komt zo over de tachtig kilometer per uur, en deze snelheid voelt absoluut niet snel aan.
Met een groot skigebied, bedoelen we gebieden met meer dan 100 kilometer aan pistes. Het aantal grote skigebieden in de Alpen blijft maar stijgen. Niet omdat er zoveel nieuwe liften gebouwd worden, wél omdat er veel skigebieden worden verbonden.
Skiën gaat sneller dan snowboarden
Het brede snowboard heeft meer wrijving en een hogere luchtweerstand. Hierdoor ligt de te behalen topsnelheid op een snowboard 'slechts' rond de 200 km/h. Het snelheidsrecord op ski's staat echter op maar liefst 255 km/u!
De wedstrijden binnen deze professionele sport worden georganiseerd door 2 verschillende organisaties, namelijk door de FIS en het Franse Ski de Vitesse. De wedstrijden van de FIS worden zo ingericht dat er een snelheidslimiet van 200 km/u is. Kan het dan nog harder dan 200 km/u? Jazeker!
Het wereldrecord speedskiën staat op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd in 2016 gevestigd op de Chabrière-Piste in het Franse skigebied La Forêt Blanche. Hij behaalde de duizelingwekkende snelheid van ruim 254 km/u.
De Super Giant Slalom, kortweg Super G, is de op een na snelste vorm van alpineskiën, waarbij de skiërs een parcours in zo kort mogelijke tijd moeten afleggen. Deze discipline wordt sinds 1983 in wereldbekerverband afgewerkt. Sinds 1987 is er een wereldkampioenschap.
Beide sporten kunnen belastend zijn, maar bij skiën is het eenvoudiger om je 'gebreken' te compenseren. Snowboarden is lichamelijk zwaarder dan skiën maar niet specifiek voor bepaalde delen van je lichaam.
Omdat skiërs bij de afdaling snelheden van tot maximaal 130 km/h bereiken – op de “Streif” in Kitzbühel en bij de Lauberhorn in Zwitserland zelfs 140 km/h tot 160 km/h – is dit bovendien de meest riskante wedstrijd.
De blauwe en rode poorten wisselen elkaar af om de 15 à 25-30 meter. Gezien de snelheid (die kan oplopen tot 80 km/u) voert de skiër een zeer dynamische en intense actie uit, tijdens welke hij al zijn capaciteiten op het gebied van evenwicht en kracht tentoon moet spreiden.
Met skikleding, een skihelm en een skibril is je ski-outfit nog niet compleet. Onderschat het belang van goede skihandschoenen en skisokken niet. Daarnaast kan een warme sjaal/buff zeer fijn als je in een koude lift zit. En voor de après-ski heb je natuurlijk een opvallende muts nodig!
De broek moet lekker zitten als je links en rechts bewegingen maakt en door je knieën gaat. Een broek mag een beetje lang zijn, omdat deze over je skischoenen heen gedragen wordt. Het beste is daarom een skibroek te passen met skischoenen eronder.
Net zoals je een treinkaartje nodig hebt om met de trein te gaan, heb je een skipas nodig om de overgrote meerderheid van de skiliften in een skigebied te nemen. Skipassen zijn online of ter plaatse verkrijgbaar bij het liftpaskantoor en worden meestal voor een halve dag, een hele dag of voor meerdere dagen verkocht.
Alle skigebieden uit onze sneeuwzeker Oostenrijk top 11 zijn ook in maart sneeuwzeker. Wat eind maart geldt, geldt ook voor april. Sneeuwzekere skigebieden in deze periode zijn: Sölden, Ischgl, Kaprun en alle andere gletsjer skigebieden.
Winterberg is de laatste jaren sneeuwzeker geworden. Skiliftkarussell Winterberg garandeert sneeuw van half de december tot half maart door onder andere de inzet van 400 sneeuwkanonnen. Ieder jaar wordt geinvesteerd in het hele skigebied.
Met kunstsneeuw zijn bergen snel te besneeuwen. Een laag van circa 20 cm kunstsneeuw op een grashelling maakt deze skibaar. Een paar centimeter sneeuw ernaast en het winterse gevoel is er ook. Wil je echt natuursneeuw kunnen skiën dan is het minimum zeker 30 cm en 50-60 cm ideaal.