De wortels van de kies bevinden zich in het kaakbot en deze zijn bekleed met wortelcement.. Tussen de wortel en het kaakbot bevind zit een spleet, waarin zich het
De wortels van de kies bevinden zich in het kaakbot. Tussen de wortel, bekleed met het wortelcement, en het kaakbot zit een spleet. In deze ruimte bevind zich het parodontaal ligament. Het ligament bestaat uit vezels, welke de tand of kies vasthouden in de kaak.
Wettelijke aansprakelijkheid. Meestal groeit de losgeraakte tand goed vast en kan de spalk na 4 weken worden verwijderd. Soms blijkt echter na enige maanden, dat de wortel van de tand oplost.
Een loszittende tand na een wortelkanaalbehandeling is een veel voorkomend verschijnsel. Dit komt omdat de tand niet meer zo goed in het kaakbot verankerd zit. Helaas lost het probleem zich zelden vanzelf op. De tandarts kan met behulp van een implantaat de tand in het bot vastzetten.
Loszittende tanden of kiezen kunnen een verschillende oorzaak hebben. Tanden of kiezen kunnen los gaan zitten omdat er botafbraak heeft plaatsgevonden ten gevolge van parodontitis. Wat is parodontitis? Verder kan een tand of kies los zitten door bijvoorbeeld een breuk in de wortel.
Het is belangrijk om een loszittende kies zo snel mogelijk te behandelen. Hierbij wordt eerst naar de oorzaak gekeken. Deze oorzaak is dus een tandwortelontsteking, een ontsteking van het tandvlees maar het kan ook om een breuk/barst van de kies gaan.
het is niet goed mogelijk om alle ontbrekende kiezen te vervangen. Mocht de achterste kies ontbreken, dan kunnen alleen de kiezen/tanden voor in de mond als pijler gebruikt worden. Hierdoor ontstaan ongunstige kantelkrachten, wat de levensduur van de pijler(s) negatief beïnvloedt.
Meestal groeit de losgeraakte tand weer goed vast en moet de spalk na ongeveer 4 weken worden verwijderd. Het lijkt dat alles dan weer in orde is en dat is meestal ook het geval. Soms echter blijkt na een paar maanden of langer, dat de wortel van de losgeraakte tand gaat oplossen.
Het komt voor in verschillende vormen en kan verschillende oorzaken hebben, zoals een kapotte vulling, gaatjes of ontstoken tandvlees. De pijn kan langzaam op komen zetten en steeds erger worden of juist acuut ontstaan. Kiespijn wordt meestal ervaren als een stekende en zeurende pijn.
Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen. Bij een acute ontsteking kunt u ziek worden en is koorts ook mogelijk.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
Doordat de tand van zijn plaats raakt in de parodontale ruimte ontstaat er snelle beweging, waarin de ruimte wordt opgerekt. De volgende fase duurt 20 tot 30 dagen, en bevat minimale beweging. Tijdens de laatste fase neemt de beweging van de tand plotseling toe.
Soms kan de pijn helaas niet helemaal worden weggenomen. Gebruik niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid pijnstillers. De duur van de napijn kan variëren van enkele uren tot enkele dagen.
Hoe lang de behandeling duurt hangt af van het aantal wortels en wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel; kiezen hebben meerdere wortels en kanalen.
Bij een getrokken kies wordt er meestal langer gewacht. Na 3-4 maanden is het bot meestal optimaal hersteld en is er een ideale situatie ontstaan om het implantaat te plaatsen. Voorkomen moet worden dat er te lang gewacht wordt met het plaatsen van een implantaat.
Wanneer je niet kan slapen wil het nog wel eens helpen om de kussen wat te verhogen. Dit zorgt ervoor dat de druk op het pijnlijke gebied afneemt en waardoor de kiespijn minder wordt. Bij kiespijn wil het ook nog wel eens helpen om de plek te koelen, waardoor deze wordt verdoofd.
Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals paracetamol of ibuprofen. Houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan om het tijdelijk te verdoven. Spoel de mond met warm, licht gezouten water of met kruidenthee. Neem kruidnagel in de mond en kauw hierop om de pijn aan tanden of kiezen tijdelijk te verdoven.
Als de ontsteking geen halt wordt toegeroepen, kan het zich verder uitbreiden naar de wortels van de tand of kies. De ontsteking kan zich zelfs verder uitbreiden naar uw kaakbot die de aangetaste tand of kies steunt.
Uw tand is na het losraken (meestal door een klap of val) weer tijdelijk vastgezet met een spalk. De spalk moet de tand(en) gedurende 2-6 weken goed op zijn plaats houden, zodat deze weer goed kan/ kunnen vastgroeien.
Het vastgroeien van de tand meestal 2 tot 6 weken. Dat hangt af van het soort spalk. Als de tand is vastgegroeid, halen we de spalk weer weg. We controleren regelmatig of de tand goed vastgroeit.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Doet het pijn? Het trekken van een tand of kies kan vervelend aanvoelen, maar doet in principe geen pijn. De tandarts of kaakchirurg verdooft je lokaal zodat je niets merkt van het trekken van je tand.
Hoe vaak komt het voor? Bloedingen en bloeduitstortingen, zwelling en infecties zijn de meest voorkomende complicaties na ingrepen in de mond die opvolging vergen. Een ontsteking van de tandholte na het trekken van de tand treedt ongeveer bij 1 tot 10% van de tandextracties op.