Noot 1: In deze categorie vallen vrijwel alle vuurwapens die niet de vorm van geweren, pistolen of revolvers hebben. Dit zijn voornamelijk de zware militaire vuurwapens zoals kanonnen, houwitsers, vuurmonden, mortieren, antitankwapens, raketlanceerwapens en vuurwapens zonder terugstoot.
Wapens: Categorie III
In categorie III zijn voornamelijk lichtere vuurwapens te vinden. Hieronder vallen onder andere geweren, revolvers en pistolen, toestellen voor beroepsdoeleinden die projectielen kunnen afschieten en alarmpistolen en startpistolen die niet aan bepaalde eisen voldoen.
Categorie IV.
Tot deze categorie behoren de wapens die niet door de overheid verboden zijn om in huis te hebben, maar wel om deze publiekelijk te dragen. Voor luchtwapens geldt ook de regel dat ze geen gelijkenis mogen hebben met een vuurwapen, anders vallen ze onder Categorie I.
Wapens als pistolen, revolvers en geweren (III). Wapens als zwaarden, degens en wapenstokken (IV). In principe zijn in Nederland alle wapens uit de eerste drie categorieën verboden. Dit verbod geldt ook voor nepwapens of echt lijkende speelgoedwapens.
Hoeveel wapens mag ik voorhanden hebben? Indien uw verlof nog minder dan 1 jaar oud is, dan mag daar slechts 1 wapen op staan. Na 1 jaar mogen er maximaal 5 wapens op uw verlof staan. Wilt u er 6 of meer dan moet u het specifieke nut hiervan kunnen aantonen d.m.v.
Alarmpistolen kun je in Duitsland zonder vergunning kopen. In Nederland is het bezit... Het Smith & Wesson Military&Police pistool als 9mm P.A.K.
Categorie II
Noot 1: In deze categorie vallen vrijwel alle vuurwapens die niet de vorm van geweren, pistolen of revolvers hebben. Dit zijn voornamelijk de zware militaire vuurwapens zoals kanonnen, houwitsers, vuurmonden, mortieren, antitankwapens, raketlanceerwapens en vuurwapens zonder terugstoot.
Houders van een jachtverlof en/of sportschutterslicentie kunnen welbepaalde wapens aankopen zonder voorafgaande vergunning. Zij moeten deze wapens wel via een registratie-attest (model 9) laten registreren bij de gouverneur.
Wapens: Categorie II
Daarnaast vallen in categorie II stroomstootwapens, pepperspray (maar ook giftige en verstikkende wapens die op een soortgelijke manier werken) en explosieven.
In Nederland mag je geen wapens bezitten en je mag ook geen handelingen met wapens verrichten. Er zijn wel uitzonderingen op dit wapenverbod. De uitzonderingen op het wapenverbod staan in: de Wet wapens en munitie, de Wet natuurbescherming, de Regeling wapens en munitie en de Circulaire wapens en munitie.
Straf verboden wapenbezit
Op bezit van een pistool of revolver staat drie maanden (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf, op het bezit van een automatisch vuurwapen negen maanden. Op messen staan nog werkstraffen of een boete. Op het bezit van explosieven 9 maanden gevangenisstraf.
Zo kun je kiezen uit knuppels, alarmpistolen, tactische pennen, handboeien en alternatieve producten voor pepperspray en traangas. Alle producten voor het verdedigen van jezelf en je spullen zijn legale wapens en vrij te bezitten in Nederland.
Dus een samurai zwaard, katana, wakizashi of tanto mag je vrij in huis hebben zonder bijzondere vergunning als je volwassen bent (18 jaar of ouder). Heel logisch maar bij dreiging of ongepast gebruik van een zwaard wordt het automatisch een illegaal of verboden wapen en dat is strafbaar.
Een opvouwbaar zakmes van maximaal 28 centimeter (uitgevouwen) met 1 snijkant mag u in de meeste gevallen wel bij u hebben. Dit is afhankelijk van de plaats waar u het mes bij u heeft. Een horecagelegenheid of voetbalstadion mag u bijvoorbeeld niet in met zo'n zakmes.
Verboden wapenbezit straf
De maximumstraf voor het illegaal bezitten van een wapen uit categorie 2 en 3, zoals een geweer, is een gevangenisstraf van 4 jaar of een geldboete van € 45.000. Tot slot, de maximum straf voor het illegaal handelen in vuurwapens is 8 jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 45.000.
Indien je geen sportschutterslicentie hebt kan je een wapen aankopen door het aanvragen van een vergunning model 4. Deze aanvraag gebeurt bij de provinciegouverneur van je woonplaats, door middel van de door deze provincie opgestelde aanvraagformulieren (zijn verschillend bij de verschillende provincies).
De WM4 is je eigenlijke verlof tot voorhanden hebben van wapens en (indien gestempeld) munitie. Voor sportschutters is een WM4 tevens een verlof tot vervoer (van en naar de schietbaan, thuis, erkende wapenhandel en na afspraak de politie).
Passief wapenbezit (het bezit van een wapen zonder munitie) is mogelijk in 2 gevallen : voor een sportschutter of jager die stopt met zijn activiteiten maar zijn wapen(s) wenst te behouden; wanneer een wettige erfgenaam (verwantschap of testament) een wapen erft.
In Nederland is het in bezit hebben van een 9mm alarmpistool niet toegestaan. Wanneer u toch een dergelijk wapen in bezit heeft, kunt u rekenen op een celstraf of een boete.
Als je zo'n mes bij je hebt kan je een boete krijgen van 350 euro. Over het algemeen is de regel: is het mes in zijn geheel groter dan 28 centimeter of heeft het twee snijvlakken, dan is die verboden. Een keukenmes, dat ook groter kan zijn dan 28 cm, is niet verboden om te hebben.
Het bezit van een vuurwapen is strafbaar en een misdrijf. Dat betekent dat iedereen die een vuurwapen en/of munitie in bezit heeft, deze moet inleveren bij de (afdeling Bijzondere Wetten van de) politie.
U kunt munitie aankopen met uw wapenvergunning. Uiteraard kunt u met de vergunning enkel munitie kopen in het kaliber dat vermeld is op de vergunning. Bij aankoop zal gevraagd worden de originele vergunning voor te leggen, samen met uw identiteitskaart. De hoeveelheid munitie die u thuis kunt opslaan is beperkt.
Op dit moment hebben 193.000 Polen een wapenvergunning. Binnen een jaar moeten dat er 100.000 meer zijn. Daarmee gaat Polen recht tegen de Europese trend in. In maart vorig jaar besloot het Europees Parlement met grote meerderheid de richtlijn voor wapenbezit aan te scherpen.
De Verenigde Staten is met voorsprong de grootste wapenhandelaar ter wereld. In waarde is het verantwoordelijk voor ongeveer 30 percent van de handel in conventionele wapens. De Verenigde Staten leveren wapens aan meer dan 170 landen.