Een eenvoudige GoTo-sterrenkijker kun je al kopen voor minder dan 500 euro. Een relatief goedkope telescoop (minder dan 500 euro) toont het heelal in al zijn pracht. Maankraters, de ringen van Saturnus, de schijngestalten van Venus, dubbelsterren, sterrenhopen, melkwegstelsels, allemaal schitterend zichtbaar.
Dan raden wij de sterrenkijkers aan om de sterrenhemel eens goed te bestuderen. De prachtige sterrenkijker telescopen van SkyWatcher en Celestron hebben voor zowel beginners als gevorderde en professionele astronomen de beste telescopen. Meade is voornamelijk geschikt voor de gevorderde astronomen.
Als beginner ga je dan best naar een 6inch of 8inch telescoop gaan. Dobson telescopen zijn dus Newton telescopen (reflector telescopen) op een soort azimuthale montering. Op deze manier heb je een relatief grote diameter voor relatief weinig geld. Een dobson is eenvoudig in gebruik en eenvoudig op te stellen.
Kort antwoord: Vrijwel tot aan de zogeheten waarnemingshorizon, op 13,8 miljard lichtjaar afstand. Langer antwoord: Hoe groter een telescoop is, hoe meer licht hij opvangt en hoe verder hij in het heelal kan kijken.
Ik vind dit een fijne beginners telescoop. Je kunt een hoop zien zoals de maan van dichtbij, maar ook planeten zoals Saturnus, Jupiter en zijn manen en Mars.
Zorg ervoor dat je via je oculair (waar je doorheen kijkt) het object goed ziet. Vervolgens kijk je naar je zoeker (kleine verrekijker op je telescoop) en lijn je hem precies zo uit als wat je in de telescoop ziet.
Meestal als je in eerste instantie niks ziet, komt dat doordat je of net niks in beeld hebt (en dat is vrij makkelijk, je kunt het best beginnen met de maan).
Wil je naast de maan ook nog graag een aantal dichtbijstaande planeten zoals Jupiter en Saturnus observeren? Voor een telescoop met zulke kwaliteiten hebben wij natuurlijk ook een goede tip, namelijk de Bresser Messier AR 90/900 met EXOS1.
Wit licht van de sterren wordt in verschillende kleuren gesplitst. Blauw licht wordt sterker afgebogen dan rood licht. Het ster licht komt dus niet allemaal op dezelfde plaats terecht. Als je door de telescoop kijkt, zie je geen mooi wit puntje, maar een gekleurd vlekje.
Wie een telescoop richt op het zwerk, kijkt in het verleden. Hoe verder weg je kijkt, hoe langer het licht dat je ziet erover heeft gedaan om de aarde te bereiken. Zo zien we de zon zoals hij acht minuten geleden was, de eerstvolgende ster zoals hij er in 2002 bij stond enzovoort.
Voor het spotten van vogels, wild of vliegtuigen is een spotting scope zeer geschikt. Een spotting scope wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope biedt grotere vergrotingen dan verrekijkers. Soms wel tot maar lieftst 70x.
De maximale vergroting van een telescoop is rwee maal de diameterin van de telescoop (in mm). Bij een telescoop met een diameter van 60 mm (de diameter van de spiegel of lens) is de maximale vergroting 120x.
Voor sluitertijden tot 30 seconden kun je gebruik maken van een telescoop met azimutale montering. Bij langere sluitertijden hebt een statief nodig met parallactische/equatoriale montering nodig.
Waarom een sterrenkijker kopen? Een sterrenkijker wordt ook wel een telescoop genoemd en is geschikt om objecten in de ruimte mee te bekijken. Verschillende hemellichamen worden met een sterrenkijker dichterbij gehaald. Een sterrenkijker is een minder ingewikkeld apparaat dan het vaak lijkt.
Vanaf zo'n 250x en liever 400x wordt het pas echt interessant, maar in een grote kijker zoals een 12" Dobson of C14 zijn vergrotingen tot 600x makkelijk mogelijk. Dan komt de planeet pas echt tot zijn recht. In een kleinere kijker wordt de planeet al gauw erg donker door het lagere lichtvangend vermogen van de kijker.
De sterrenkijker houding betekent dat een baby wel met zijn hoofd naar beneden ligt, maar richting je navel kijkt, met zijn rug naar jouw rug toe.
Met een verrekijker zijn veel meer sterren te zien dan met het blote oog. Dat valt vooral op wanneer je de kijker op de Melkweg richt. Ook zijn verrekijkers uitstekend geschikt om dubbelsterren en sterrenhopen mee te bekijken. Met een lichtsterke verrekijker kun je ook goed nevels en sterrenstelsels waarnemen.
Kies voor een verrekijker met een vergroting van 12 of meer. Ook met een lensdiameter van 50 millimeter of groter kun je de hemellichamen beter zien. Let als laatste op het schemergetal, neem een verrekijker met een schemergetal van minimaal 20. Dit getal laat zien hoe goed het beeld is wanneer er weinig licht is.
Ook kun je met elke verrekijker details zien op het oppervlak van de maan, zoals grote kraters en bergruggen. Een kijker met een grotere vergroting dan 10x, kan je beter op een (foto-)statief zetten als je er de sterrenhemel mee wilt zien, anders krijg je last van trilling in het beeld.
Andere sterrenstelsels staan verder weg. Met een amateur sterrenkijker zijn ze zichtbaar tot op een afstand van een paar honderd miljoen lichtjaar. Met professionele sterrenkijkers is echter vast te stellen dat ze veel dieper het heelal in te zien zijn, tot meer dan 10 miljard lichtjaren hier vandaan.
Een maanfilter is vooral een welkome accessoire bij het observeren van een volle maan, een filter zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid licht dat het oog bereikt verminderd wordt. Hierdoor is het beeld van de telescoop niet te fel en kun je de details op de maan beter bekijken.
Als de betreffende planeten waarneembaar zijn en u beschikt zelf niet over een telescoop, dan kunt u altijd, als de sterrenwacht geopend is, door de kijker van de sterrenwacht deze objecten waarnemen. Mars is als laatste van alle buitenplaneten zichtbaar aan de avondhemel.
Je kunt de maan, zon, planeten en verschillende nevels bekijken. Met een wat geavanceerdere telescoop kun je ook deep sky (andere sterrenstelsels etc.) bekijken. Dan kijk je wat dieper het heelal in en kun je meer details van andere sterrenstelsels zien.
Een oculair (van het Latijnse oculus, oog) is een lens of lenzenstelsel waarmee het door het objectief van een optisch systeem gevormde beeld kan worden waargenomen met het oog. Voor de meeste moderne toepassingen is het oculair een positieve lens, voor de Hollandse kijker wordt echter een negatief oculair gebruikt.
De lenzenkijker of refractor.
De refractor maakt gebruik van een voorin de buis geplaatste lens. Het licht gaat door de lens en wordt afgebogen naar een brandpunt, waar het beeld wordt gevormd. De lenzenkijker is een eenvoudig, degelijk en optisch bijna perfect instrument.