Mannetjes en vrouwtjes kunnen sproeien om hun territorium te markeren.
Ze hebben een sterke neiging om hun territorium af te bakenen. Dit betekent dat het konijn ook over kleren en schoenen sproeit, van het mens dat hij als “eigendom” ziet. Het heeft niets met zindelijkheid te maken, maar alles met hormonen. Territoriaal gedrag kan ook ineens optreden wat de kooi betreft.
Bij het mannelijk konijn, oftewel de ram, kan het hormoon testosteron voor ongewenst gedrag zorgen, zoals het sproeien van urine en het tonen van agressief en dominant gedrag. Castratie kan helpen om het gedrag te doen afnemen en het sproeien te laten stoppen.
Maar ze kunnen ook sproeien. Dit gebeurt met een draaiende luchtsprong, terwijl er een lading urine losgelaten wordt. Op die manier is de radius heel groot: overal komen druppels urine terecht.
Het is verstandig om je konijntjes te laten castreren. Voor een castratie van een mannetje kun je rekenen op ongeveer €60.Omdat de castratie van een vrouwtje ingrijpender is, kun je uitgaan van ongeveer €150.
Een boos en ongelukkig konijn
Wanneer hij daarbij zijn voorpoten gebruikt om een soort boksgedrag te vertonen, dan laat hij merken ontevreden te zijn. De oren zijn hierbij gespitst en het konijn kan gromgeluiden maken. Jouw konijn kan ook stilstaan en met zijn achterpoten stampen.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Omdat konijnen zeer actieve diertjes zijn, moeten ze hun energie kwijt door te bewegen. Het is daarom sterk aan te raden dat het konijnenhok in de woonkamer altijd openstaat als er toezicht gehouden kan worden.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden.
Gebruik voor het verwijderen van verse urinevlekken een mengsel van witte natuurazijn (één deel) en water (vier delen). Breng dit aan op de stof en maak dan gebruik van een oude spons om de vlek van binnen naar buiten weg te poetsen.
Het water is echter heel moeilijk schoon te houden. De dieren gooien er veelal bodembedekking in en kunnen er zelfs in plassen. Het water hygiënisch schoon houden is in deze een echte uitdaging. Het waterbakje zal meerdere malen per dag ververst moeten worden.
Vooral niet-gecastreerde konijnen, zowel mannetjes als vrouwtjes, kunnen de gewoonte hebben voor, of om de kooi heen, te plassen. Hiermee willen ze aangeven dat de kooi persoonlijk bezit is, waar niemand aan moet komen.
Gebruik je handen niet om je konijn te straffen. Als je een konijn straft, wordt hij alleen maar bang van je. En je konijn moet juist leren dat hij niet hoeft te bijten, en dat het juist prettig en leuk is als jouw handen in zijn hok komen. Ook als hij op je afspringt en bijna bijt, moet je niet reageren.
Knaagt je dier aan de kooi of het hok? Het kan voorkomen dat konijnen of knaagdieren aan het tralies van de kooi of het hout van het hok knagen. Dit kan een teken van verveling of simpelweg de knaagbehoefte zijn.
Het ras van het konijn
Over het algemeen zijn er enkele soorten raskonijnen die er niet zo van houden om gehanteerd te worden. Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.
Een konijn bijt niet omdat hij dat leuk vindt of omdat hij 'vals' is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Vaak komt het voort uit angst en spanning. Dat is ook voor het konijn zelf niet leuk! Als u een al wat ouder konijn in huis heeft genomen, weet u bovendien niet wat het dier heeft meegemaakt.
Omdat konijnen van nature vooral actief zijn aan het begin of einde van de dag (schemering) hoor je dit meestal 's nachts. Je konijn is dan extra alert en als hij denkt dat hij een vreemd geluid hoort of er in zijn ogen een gevaarlijke situatie is, stampt je konijn op de grond.
Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Ververs het konijnenhok geregeld en verwijder de bodembedekking die verzadigd is met urine en uitwerpselen van het konijn. Gooi alles op de composthoop of in de vuilbak. Reinig vervolgens de bodem van het hok met een sterke natuurlijke reiniger, water in combinatie met azijn bijvoorbeeld.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Een gangstelsel, burcht of zelf gegraven hol biedt namelijk bescherming en veiligheid. Dit is dan ook de reden dat knaagdieren en konijnen er bij voorkeur voor kiezen te slapen in een gesloten ruimte, een geborgen en veilige plek waar roofdieren geen kans maken en ze veilig kunnen genieten van totale rust.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Om toch geen risico te nemen kun je het beste de temperatuur boven de vijftien graden houden en hem voldoende licht en eten geven! Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open.