Door een groter gat te maken en daar een elastische plug in te doen, kan de schroef wel worden ingebracht. Tijdens het indraaien van de schroef neemt de diameter van de plug toe en klemt deze zich vast in het gat. Dit werkt alleen als de diameters van gat en plug aan elkaar gelijk zijn.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
Enkele voorbeelden van ankers die kunnen worden hergebruikt zijn rubberen expansieankers, sommige fabrikaten zelftappende schroeven en hulsankers die in het oppervlak zijn verzonken (met een weersbestendige afsluiting van het gat. Kunststof pluggen (inclusief nylon) kunnen in de regel niet opnieuw worden gebruikt.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Dubbele gipsplaat In dubbele gipsplaat klemt de Alligator plug 6mm zich ook stevig vast. De Alligator pluggen zijn echte probleemoplossers. Ze draaien niet mee en klemmen zich muurvast. Zo ontstaat in elke situatie een zekere bevestiging.
Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd). En wit, fijn boorstof dat bij de proefboring aan de boor blijft kleven wijst op een wand gemaakt van gipsplaten.
Het is van toepassing op verschillende soorten materialen zoals beton, gipsplaten en natuursteen. Maximaal te belasten tot 25 kg afhankelijk van het materiaal. Gebruik voor het boren van het gat een boor van Ø6mm.
Steek de plug, dichtgevouwen en wel, in het geboorde gat. Duw het bijgeleverde pennetje in de plug en duw door tot je geen weerstand meer voelt. Het schaargedeelte van de plug is dan achter de wand uitgeklapt. Door de schroef in de plug te draaien klemt deze zichzelf vast.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
De slagpluggen zijn te belasten tot maximaal 20kg, afhankelijk van het materiaal. De slagpluggen zijn maximaal te belasten tot 27kg afhankelijk van het materiaal. Gebruik voor het boren van het gat een boor met een diameter van 8mm. De plug is 100mm lang en de schroef is 105mm en een diameter van 5mm.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Standaardpluggen zijn een ideale keuze wanneer ze op massief bouwmateriaal bevestigd moeten worden. De universele plug is (de naam zegt het al) bruikbaar voor elke muur. In beton en massief steen spreidt hij zich en klemt zich vervolgens vast. In geperforeerde bakstenen en wandplaten werkt hij door verknoping.
De minimale schroeflengte = pluglengte + aanbouwdeel + dikte van de schroef. Bijvoorbeeld je gebruikt een plug 6x30. Hiervoor kies je een schroef tussen de 3,5 - 5mm. Meestal word hier een 4mm dikke schroef voor gebruikt.
De reden dat het slim is om pluggen te gebruiken, is dat het, zelfs met voorboren, erg lastig is om schroeven in niet-elastische materialen te draaien. Maar wanneer u een groter gat maakt en hier vervolgens een elastische plug in draait, dan kun u de schroef wel inbrengen.
Beste, Als je naar de slagplug kijkt dan zit er vaak een markering op. Deze markering geeft aan wat er minimaal in de muur moet. Mocht er geen markering op staat ga er dan vanuit dat een 6 mm plug minimaal 4 cm in de muur zit en een 8 mm minimaal 5 cm.
Bij het kiezen van de juiste plug voor uw schroef dient u allereerst te kijken daar de dikte van uw schroeven. Aan de hand van de dikte kan bepaald worden welke plug u nodig heeft. Schroeven worden onderverdeeld in een dikte en lengte maat. Dezelfde maten worden gehanteerd bij pluggen.
horizontale scheuren zijn vaak gevaarlijker dan verticale scheuren. Verticale scheuren ontstaan vaak door onvoldoende dilatatie. En zijn meestal niet gevaarlijk. Horizontale scheuren ontstaan daarentegen veel moeilijker en kunnen wijzen op funderingsproblemen.
De materialen die meestal in dragende muren gebruikt worden zijn: beton, cementblokken, keramische baksteen of thermokleisblokken. Al deze muren hebben doorgaans een grotere dikte dan die scheidingswanden in huizen. Gipswanden zijn meestal niet dragende en hebben vaak een dikte van ongeveer 10 cm.
Een draagmuur zonder gedegen onderzoek kan zelfs leiden tot instortingsgevaar. Voor het aanvragen van een vergunning is daarom een constructieberekening verplicht. Daaruit blijkt onder meer of men de draagmuur inderdaad veilig kan verwijderen en de nieuwe situatie voldoet aan de bouwnormen.
Heco Multi-Monti Betonschroeven
Deze betonschroeven kun je rechtstreeks in beton te draaien, zonder pluggen. Boor een gat en draaien maar. De schroefankers hebben een hoge belastbaarheid en kunnen voor veel verschillende klussen gebruikt worden.
Een ophanghaak zorgt ervoor dat je iets sterkers ook aan de muur kunt hangen, zonder dat je er bijvoorbeeld 20 gaten voor in de muur hoeft te boren. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kapstok. Een kapstok is op zich niet heel zwaar, maar wel als je er verschillende jassen en dergelijke ophangt.
Boren in beton met stucwerk
Sommige muren zijn voorzien van een stuclaag. Dit is vrij zacht materiaal en brokkelt snel af wanneer je verkeerd boort. Om dit te voorkomen kun je het beste de muur voorboren met een kleinere boor en een boormachine zonder klopfunctie om zo min mogelijk schade te veroorzaken.