Een visum kan een stempel, zegel en/of aantekening in het paspoort zijn (vaak is het een combinatie) of een apart document. De meeste visa bevatten voorwaarden voor het bezoek.
Een visum is op zich geen verblijfsvergunning, maar een document dat u als vreemdeling het recht geeft om Nederland binnen te komen. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken vindt u een lijst met alle visumplichtige landen.
De volgende documenten hebt u nodig bij de aanvraag: Een geldig paspoort of ander reisdocument. 2 pasfoto's die voldoen aan de Nederlandse eisen van een pasfoto. Een kopie van het bewijs van een (medische) reisverzekering.
Een visum voor Nederland vraagt u aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar u woont. Aanvragen bij een ambassade van een ander Schengenland waar Nederland door vertegenwoordigd wordt in het land waar u woont, kan ook. Dit Schengenvisum geldt voor een verblijf van 90 dagen.
De wettelijke beslistermijn voor een Schengenvisum is maximaal 15 dagen. De wettelijke beslistermijn begint op de dag dat de visumaanvraag is ingeleverd en betaald. Indien er meer onderzoek nodig is kan de beslistermijn tot maximaal 30 dagen worden verlengd.
De tijd die een visum aanvraag in beslag neemt, hangt erg af van het land van bestemming. Er is bij verschillende landen de mogelijkheid om een visum in één dag te verkrijgen maar over het algemeen duurt de aanvraag langer. En voor sommige landen heb je helemaal geen visum nodig.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).
Met een geldig Schengenvisum mag u maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen in Nederland en andere Schengenlanden verblijven. U krijgt uw visum voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen.
Waar kun je allemaal heen zonder visum? Als bezitter van een Nederlands of Belgisch paspoort kun je uiteraard zonder visum reizen naar alle landen in Europa (met uitzondering van Rusland). Ook de meeste landen in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en in de Pacific kun je zonder visum bezoeken.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
U bent in Nederland met een geldig Schengenvisum type C. Dit is een single entry visum. Dit betekent dat u maar 1 keer het Schengengebied mag inreizen. Lees welke landen horen bij het Schengengebied.
Als je iemand wilt uitnodigen, die voor zijn reis naar Nederland een visum nodig heeft (en die bij jou mag logeren), dan heeft deze persoon voor het krijgen van een visum een 'bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking' nodig. Een voorwaarde is dat het bezoek niet langer dan 90 dagen duurt.
U kunt per verblijf 1 keer het visum verlengen tot boven de 90 dagen. U hebt hiervoor geen bijzondere reden nodig. Wel gelden de andere voorwaarden voor verlenging. Uw visum wordt met maximaal 90 dagen verlengd.
Om uw visum te verlengen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen: Uw totale verblijf in het Schengengebied is niet langer dan 90 dagen. Bij langer verblijf dan 90 dagen wordt het visum beperkt tot alleen Nederland. U moet uitleggen waarom u uw verblijf verlengt.
Kan ik mijn buitenlandse partner of ander gezinslid naar Nederland halen? Als u Nederlander bent of een geldige Nederlandse verblijfsvergunning heeft, kunt u uw familie naar Nederland halen. Bijvoorbeeld uw buitenlandse partner of uw kinderen. Dit heet 'gezinshereniging'.
De doorsnee Nederlander krijgt bruto 3.167 euro per maand. Dat is netto zo'n 2.500 euro. Bij deze rekensom is het vakantiegeld al meegenomen.
Een paspoort heeft daarvoor een aantal lege pagina's. Een los visum (zonder paspoort) is geen geldig reisdocument. Visa worden vooral uitgegeven door landen waar inreisbeperkingen gelden, hetzij op basis van herkomst, hetzij op basis van tijd.
Het e-Visum is een alternatief voor visa die afgegeven worden door Turkse missies en douanekantoren. De aanvragers krijgen hun visa elektronisch na het invoeren van de benodigde informatie en na betaling met een creditcard of bankpas (Mastercard, Visa of UnionPay).
Het visum kort verblijf is een Schengenvisum. Hiermee mag u maximaal 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen) in het Schengengebied verblijven. U krijgt uw visum voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen.
De belanghebbende kan een referent zijn (garantsteller/logiesverstrekker), maar ook een vriend, familie of een partner van de buitenlandse gast. In dat geval is belanghebbende tevens de verzekeringsnemer (premiebetaler) en de visumaanvrager (buitenlandse gast) is de verzekerde.
Als je garant staat voor een visumplichtige buitenlandse gast, dan zijn daar financiële risico's aan verbonden. Met een garantstelling geef je aan dat jij financieel garant staat voor de kosten die Nederlandse staat moet maken voor de vreemdeling, mocht er iets mis gaan.