De beste vloeistof voor een wespenval is limonade of limonadesiroop. Daarom wordt dit type wespenval ook wel limonadeval genoemd. Giet limonade of siroop in de fles. U kunt er wat water of alcohol bij gieten, want de zoete vloeistof dikt door verdamping natuurlijk in en droogt vroeg of laat uit.
Ze eten of doden allerlei potentieel schadelijke insecten, zoals muggen, en eten soms kadavers van kleine dieren op. Daarnaast bestuiven wespen bloemen. Dat doen ze vooral in de nazomer, wanneer ze geen larven meer kunnen voeden en dus ook geen zoet braaksel meer krijgen.
Sterke geuren
Wespen kunnen niet goed tegen sterke geuren. Terwijl ze worden aangetrokken door zoete geuren zoals frisdrank, haten ze sterke kruidige geuren. Wierook, geurkaarsen en etherische oliën zijn daarom een ideaal middeltje om ze te verdrijven.
De wespen komen dan vooral af op zoetigheid, maar ook op vlees. Zolang ze geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Wespen hebben namelijk ook nut: ze eten vliegen en muggen.
Zodra de herfst/winter begint en de eerste nachtvorst aanbreekt, overlijden alle wespen. Alleen de koningin overleeft de kou en overwintert.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt. "Daarom worden ze ook wel limonadewespen genoemd."
Wespen voeden zich normaliter met suikers uit bloemen, honingdauw, vruchten of met eiwitten uit andere insecten. Zijn deze voedselbronnen niet voorhanden dan gaan ze op zoek naar jouw limonade, cola of ijsje om daar de suikers te vinden.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
Je kunt wespen lokken met zoetigheid, want je weet immers zeker dat ze daar op afkomen. Wat je doet? Van een plastic fles maak je een wespenval en je vult de fles met een zoete vloeistof, zoals limonade. Je plaatst de fles op een plek waar je wespen wilt lokken en je wacht na af.
Een wesp wordt 12 tot 22 dagen oud, afhankelijk van de soort. Koninginnen leven altijd langer, tot wel een jaar.
Wespen zijn niet slim genoeg om uit een val te ontsnappen
Dan kun je een wespenval aanschaffen. Een geurige vloeistof lokt de wespen richting de opening van de val. Deze opening is groot en heeft geen opstaande randen.
Ze hebben goede oortjes die gevoelig zijn voor geluid. Het gaat om apparaatjes die ultrasonisch geluid uitstralen en dat is hinderlijk voor wespen. Daardoor slaan ze op de vlucht en verdwijnen ze dus. Gelukkig is het zo dat wespen verjagen met geluid voor mensen totaal niet vervelend is.
De oorzaak van slome wespen in huis
Wanneer je de ramen weer sluit kunnen de arme beestjes niet meer weg. Doordat er binnenshuis weinig voedselbronnen zijn, raakt de verdwaalde wesp verzwakt. Hierdoor beweegt hij slomer dan zijn soortgenoten.
Wespen terroriseren je tuin vooral aan het eind van de zomer
Eind juli zijn de meeste wespennesten gereed. De koningin legt minder eitjes en het aantal larven neemt dan af. Er is hierdoor steeds minder werk voor alle werksters en ze raken dan ook werkloos. In augustus barst de periode met overlast daarom echt los.
Misschien wist je al wel dat wespen een fotografisch geheugen hebben, omdat je ze telkens dezelfde route door jouw tuin ziet vliegen! Vliegen de hordes wespen je om de oren of zit er zelfs een geheel wespennest in jouw tuin en wil je de wespen laten bestrijden?
Onderling wordt door de bij, de hommel en de wesp wel eens gevochten om hun woning te beschermen tegen indringers. Dat vechten gaat meestal samen met bijten en deze gevechten kunnen heel erg heftig zijn. Elkaar steken zal wel worden geprobeerd.
Een wespenkoningin komt nooit uit haar nest, maar ze kan wel steken als ze wordt aangevallen of als iemand haar nest kwaad doet. Zo zijn er mensen die het nest proberen te verbranden of te verdrinken. Of ze slaan erop met een stok of honkbalknuppel. Slim is dat niet, want alle wespen breken dan uit om te steken.
Wespen zijn ook te verjagen met een huismiddeltje als azijn. Zet een bakje met azijn op tafel neer en de wespen blijven weg. Als je wat kruidnagels, citroen- of sinaasappelpartjes toevoegt aan de azijn werkt het nog beter.
Laat een windje waaien
Wespen hebben een hekel aan wind. Als het stormt, zul je ze dan ook bijna niet zien. Maar ja, dan zit je zelf waarschijnlijk ook niet in de tuin, of op het strand. Maar… is er geen wind, dan kun je voor de wesp gewoon doen alsof het wél waait.
Na een wespensteek is het normaal dat het gebied rondom de steek gaat jeuken. Probeer niet te krabben. Plaats ijs of azijn rond het gebied en dek eventueel de steek af. Hierdoor zul je niet steeds willen krabben en blijft het schoon.