Over het algemeen worden Thaise smaken geïnterpreteerd als 'sweet, sour en spicy'. In de Thaise keuken gebruikt men veel verse kruiden en smaakmakers, zoals koriander, gember, rode peper en limoen. Deze smaken komen terug in veel verschillende gerechten, zo ook in de curries.
Thaise currypasta is het lekkerste als je ze zelf vers kan klaarmaken, maar zoals je merkt moet er een waslijst aan exotische ingrediënten in. Een goed alternatief is om voorgemaakte currypasta te kopen. Onze voorkeur gaat wel uit naar de soorten die je in de Aziatische supermarkt vindt.
Van de vijf currypasta's is de gele currypasta het mildst. Oftewel, de beste keuze voor mensen die niet zo goed tegen pittig kunnen. Gele curypasta wordt gemaakt van o.a. mosterdzaad, kurkuma, komijn en korianderzaad. De kurkuma in de pasta zorgt voor een gele kleur.
Aroma's zijn van groot belang voor een curry; ze geven het gerecht een diepe en rijke smaak. Bij curry komt die smaak vooral van lente-ui, knoflook, verse gember en verse chilipeper. Daaraan kan ook nog tomatenpuree of koriandersteeltjes, citroengras en kaffirlimoenblaadjes aan worden toegevoegd.
Naast chilipepers bevatten de currypasta's allemaal de volgende smaakmakers en specerijen: citroengras, sjalot, galangal (ook Thaise gember of laos genoemd), knoflook, korianderzaad, komijnzaad, witte peper, vissaus, garnalenpasta, suiker en limoensap.
Gele curry
De pasta (nam prik gaeng karee, in het Thais) is vrij mild en heeft een kerriesmaak. Hij wordt vooral veel gegeten in combinatie met vis en kip.
Rode curry is ietwat pittig, maar milder dan de Thaise groene curry. In Thailand wordt rode curry kaeng phet genoemd, dit heeft precies dezelfde betekenis als bij ons. Rode curry wordt vaak bereid met kip of garnalen, maar kan ook met andere ingrediënten worden gecombineerd.
Voeg pindakaas toe om de pittige smaak te nuanceren
Maak je een stoofschotel, curry of soep? Dan kun je prima een lepel pindakaas toevoegen. De smeuïge smaak van pindakaas zal je gerecht zelfs nóg beter laten smaken! Vergeet niet om te vragen of iemand een notenallergie heeft.
In Nederland gebruiken we de term curry om een gekruid, sausachtig gerecht te omschrijven dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. In de curry-keuken draait het allemaal om experimenteren met smaken, ingrediënten en structuren. Het basis ingrediënt voor een curry is de curry paste.
Omdat dit een Thaise curry is gemaakt van kokosmelk en verse groene paprika , is de kleur die eruit komt een zacht, romig groen of, zoals deze kleur in het Thais wordt genoemd, "zachtgroen". De ingrediënten zijn niet precies vastgesteld.
De groene curry is over het algemeen het meest pittig. Dat komt doordat er groene pepers worden toegevoegd, maar ook groene specerijen zoals verse koriander, citroengras of basilicum. Deze kruiden geven de curry een fris tintje. Het meest populair in combinatie met diverse groenten, vis of kip.
De groene curry is dus ook scherp en kruidig. Maar in tegenstelling tot rode Thaise curry, smaakt de groene variant wat frisser. Hiervoor wordt dan ook wat lichter vast voedsel gebruikt, zoals kip, zeevruchten/vis, paksoi en andere lichte groenten. Het gele currygerecht is voor onze westerse keuken wat herkenbaarder.
Veel gebruikte ingrediënten zijn: kurkuma, komijn, koriander, gember en chilipeper. In natte curry's wordt kokosmelk, yoghurt, room, bouillon of tomatenpuree gebruikt.
Panang curry is een Thaise rode currypasta op smaak gebracht met pindanootjes. Resultaat is een perfecte smaakbalans tussen zout, zuur en zoet.
De groene curry pasta is de pittigste van de vier Thaise curry pasta's. Het zijn de verse groene pepers die voor die pittigheid, de kleur en de smaak zorgen. Lekker als curry met kip, vis of groenten, maar ook lekker in de soep. Bewaar de curry pasta na opening in de koelkast, zo is hij langer houdbaar.
Welke kleur? Het verschil in kleur is voornamelijk te wijten aan het soort ingrediënten en hoeveel daarvan wordt gebruikt. Er zit veel kurkuma in gele curry, wat een zachtere curry met een licht zure smaak maakt. Rode curry is intenser en heter omdat het veel chilipeper bevat, die vaak wordt gecompenseerd door paprika.
Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten, maar in dat geval wordt, in Nederland, over het algemeen alleen de benaming 'curry' gebruikt. In België spreekt men bij curry over de specerij.
In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven. Curry wordt eigenlijk alleen in Duitsland, België en Nederland gegeten. Samen met frietsaus en uitjes vormt curry een friet speciaal.
De term 'kerrie' wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Belgen houden het bij currypoeder. De exacte samenstelling kan verschillen van producent tot producent. Een curry kan ook verwijzen naar een Indiase bereiding die meestal behoorlijk wat pit heeft.
'Pikant eten vormt geen enkel probleem voor de gezonde maag. Ook wie een gevoelige maag heeft, zal aan vurig voedsel geen blijvende schade overhouden, hoogstens wat ongemakken zoals een zwaar gevoel of krampen. Maak je daarover niet ongerust. Dit heeft gewoon te maken met aanleg.
Melk, yoghurt, room, kookroom, crème fraîche of kokosmelk halen de scherpe kantjes van het gerecht af. Natuurlijk moet het wel in deze schotel passen. Een soepje met room is heerlijk, of een pittige curry met (extra) kokosmelk is ook een goede combi. Dus zuivelproducten kunnen het pittige effect verminderen.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
Currypasta bestellen | Albert Heijn.
Besengek currypasta wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en wordt ook wel boemboe genoemd. Kruiden, specerijen en vaak ook ui en knoflook worden traditioneel fijngemalen met een vijzel. Deze milde currypasta zorgt samen met de gekruide Indonesische kipgehaktballetjes voor een ware smaaksensatie.
Wat er meestal standaard in zit zijn: komijn, koriander en kurkuma. Daarbij worden nog andere kruiden toegevoegd zoals: cayennepeper, mosterdzaad, gember, fenegriek, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom,… Kerrie is lekker in: typisch Indische curry, linzensoep, stoofschotels, aardappelgerechten, quiche,…