Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
Ruimtes zoals de badkamer en waskamer zijn dat wel. Volgens de AREI voorschriften moeten de stopcontacten in vochtige ruimtes op minimaal 25 cm hoogte geplaatst worden. Voor andere ruimtes volstaat 15 cm.
Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak.
Stopcontact badkamer
Komt het stopcontact in een vochtige ruimte zoals de badkamer? Dan ben je volgens het AREI verplicht om het stopcontact op minimaal 25 cm hoogte te plaatsen.
Minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact
Water en elektra gaan uiteraard niet samen, daarom zijn er vereisten waar het aan moet voldoen om een stopcontact te plaatsen. Te beginnen bij de wastafel, houdt minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact.
Voorzie een ingebouwd stopcontact op 40 cm hoogte in de spoelbakkast of in de kast er naast. De afvoer van de vaatwasser kan aangesloten worden op de sifon van de spoelbak. Plaats geen buizen, kabels of stopcontacten achter een vaatwasser of wasmachine!
Stopcontacten en lichtschakelaars moeten op een hoogte van ca. 115 cm of als verdeeldoos 30 cm boven de vloer en onder het plafond gemonteerd worden. Afwijkingen tot 15 cm zijn daarbij echter heel normaal. In barrièrevrije ruimten is de installatiehoogte eventueel lager.
Wij raden aan om de bovenkant van de wastafel of waskom op een hoogte van 80 tot 95 cm te hangen. Zo maakt u prettig gebruik van uw badkamermeubel. Omdat een waskom op een blad wordt geplaatst, dient het blad of het badkamermeubel lager te hangen dan wanneer u kiest voor een wastafel.
Aantal stopcontacten badkamer
Plaats een dubbel stopcontact aan elke zijde van de wastafel. Eén of twee extra stopcontacten in de muur kunnen zeker geen kwaad.
Over het algemeen wordt gesteld dat 90-105cm een fijne werkhoogte is voor je handen. Op deze hoogte hoef je niet gebogen te staan, wat voor rugklachten kan zorgen. Deze hoogte kun je dus als leidraad gebruiken voor het bepalen van de juiste hoogte van je kraan.
Is uw plafond boven zone 1 hoger dan 225cm (gemeten vanaf de bodem van het bad of de douchebak), dan valt dit ook onder zone 2. Zone 3: Is vanaf een afstand van minimaal 0,6 meter van een bad of douchebak.
Zone 3: minimum IPX1
De rest van de badkamer behoort tot zone 3. Deze strekt tot 2,40 meter van het bad of de douche vertrekkende vanaf zone 2. Zone 3 omvat dus het gebied tot 3 meter rond het bad of de douche, exclusief zone 2. Hier is een IPX1 voldoende (bescherming tegen druppelend water).
In de basis mag u enkel lichtpunten en stopcontacten in de badkamer in zone 3 plaatsen. Dit is de zone die begint op 60 centimeter van een bad of douche en doorloopt tot maximaal drie meter rond deze elementen. In andere zones mag u elektra aansluiten, maar dient u te voldoen aan zeer strenge eisen.
Op meer dan 60 cm van de douche of het bad kunt u een stopcontact installeren in uw badkamer. De afstand tussen het stopcontact en de wastafel moet idealiter eveneens 60 cm zijn.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Stopcontacten e d worden tegenwoordig inderdaad veel op 20 a 30 cm hoogte geplaatst. Omdat de hindelijke kabels van tv radio en dergelijke niet meer in het zicht zitten. Wel is het belangrijk om bij de lichtschakelaar een stopcontact te zetten. Anders moet je voor het stofzuigen bukken om de stekker er in te doen.
Daarnaast mag je in de badkamer maar zo geen stopcontact of verlengsnoer gebruiken ivm natte zones . Verder moeten deze apparaten altijd achter aardlekschakelaars zitten en de aarde moet in de potentiaal vereffening van de badkamer doorgekoppeld zijn .
In veel gevallen kan het handig zijn op een stopcontact in de badkamer te hebben. Enkele voorbeelden zijn een haarföhn, scheerapparaat of een elektrische tandenborstel. Je kunt een stopcontact in je badkamermeubel verwerken of bij de wastafel, maar je kunt een stopcontact in de badkamer ook op een andere plaats maken.
De standaardhoogte voor de bovenkant van een wastafel is 80 centimeter, ongeveer zo hoog als een keukentafel. Aangezien we in Nederland langer zijn dan gemiddeld, zal de praktische hoogte dan ook wat hoger zijn dan de advieshoogte. In praktijk zal de bovenkant van de wastafel op 90 centimeter uitkomen.
Dat wil ook zeggen dat de wastafel kraan zo geplaatst moet worden dat het water op een logische plaats in de wasbak valt. Er moet zo'n 10-15 cm aanwezig zijn tussen het einde van de uitloop en de wastafel rand.
Een enkele of twee waskommen: de ruimte
Indien u er twee naast elkaar wilt plaatsen is het verstandig om minimaal de ruimte van 1 tot 1,5 waskom aan tussenruimte aan te houden. Op die manier krijgen de beiden kommen voldoende de ruimte, om goed tot hun recht te kunnen komen.
Je kunt je badkamermeubel veilig ophangen aan cellenbeton G4 (met stuc) met de Alligator® muurplug.
Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
Houd rekening met de breedte van uw bed, om de plaatsing van de stopcontacten te bepalen. Ook is het handig om aan de overkant van het bed contacten te hebben, voor bijvoorbeeld de televisie of de stofzuiger. Vaak vind je ook op de overloop of de gang een stopcontact voor de stofzuiger.
Een stopcontact moet bijvoorbeeld een minimale afstand van 30 centimeter hebben gemeten vanaf de grond. Er is geen maximale hoogte waar je rekening mee moet houden. Het is voornamelijk belangrijk dat het stopcontact praktisch is voor jou. De ideale hoogte kun je dus het beste zelf bepalen.