Glazen potten en flessen ('verpakkingsglas') gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.
Alleen doorschijnend verpakkingsglas hoort in de glasbak. Zwart glas dus niet, maar blauw en rood glas wel. Andere glassoorten mogen niet in de glasbak, maar horen bij het restafval: Kruiken zijn wel verpakkingen, maar niet van glas, en verstoren de recycling.
Bied het glas aan in een stevige en vaste recipiënt (emmer, kuip, krat, box, vat, mand). Bied het glas zeker niet los, in zakken, in plooiboxen of in kartonnen dozen aan. Het maximaal gewicht is 15 kilogram (per gevuld recipiënt). Verwijder deksels en doppen.
Wijnglazen, bijvoorbeeld van kristal, kunnen namelijk lood bevatten en dat spul mag niet in nieuw – gerecycled – glas terechtkomen. En er zijn meer soorten glas die niet in de glasbak horen. Vuurvast glas (je ovenschaal dus bijvoorbeeld) en vensterglas mogen er ook niet in.
Glazen potten en flessen ('verpakkingsglas') gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.
Grote hoeveelheden aardewerk mogen in de bak met puin op de milieustraat. Als het servies of aardewerk in scherven is gevallen, verpak scherpe scherven dan in bijvoorbeeld een krantenpagina, zodat de vuilophalers zich er niet aan verwonden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Vlak glas kan je naar het recyclagepark brengen. Dit is gratis. Vlak glas hoort niet bij grofvuil en wordt niet aan huis ingezameld.
Inzameling van glas
Uw gebruikte flessen, potjes en oude ramen worden verwerkt tot kleine scherven. Deze worden als grondstof ingezet bij de productie van nieuw glas. Door hergebruik levert 1 kilo glasscherven een besparing van 1,2 kilo aan primaire grondstoffen op.
Ongeveer 60 procent van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50 procent van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan bont. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken.
Klaar voor recycling
De scherven worden circa 8 weken opgeslagen, in die tijd verdwijnen resten van voeding en drank. De scherven kunnen nu dienen als grondstof voor de productie van nieuwe glazen verpakkingen. Glasfabrieken smelten de scherven en maken er nieuwe flessen en potjes van.
U kunt oude energiezuinige lampen gratis inleveren bij de winkel waar u soortgelijke lampen koopt. Of deze wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.
Ijzeroxiden in glas
Het is de aanwezigheid van ijzeroxiden in de samenstelling van het basisglas (floatglas geheten), die deze licht groene tint aan het glas geeft. Er zijn glastypen die zo weinig metaaloxiden bevatten dat deze licht groene esthetiek kan worden geëlimineerd.
Flessen en potjes van glas horen in de glasbak. De glasbak is alleen bestemd voor verpakkingsglas. Bijvoorbeeld potjes voor jam, pindakaas, chocopasta en babyhapjes. En flessen voor sap, water, frisdrank, wijn, bier (zonder statiegeld) en sterke drank, flessen voor saus en olijfolie.
Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Daardoor is het een ontzettend duurzaam verpakkingsmateriaal. Ingezamelde glasscherven worden als grondstof gebruikt om nieuwe producten mee maken, zoals bijvoorbeeld nieuwe glazen flessen of potjes.
Maar liefst 98% van glasafval kan ingezet worden als nieuwe grondstof. Dankzij het apart inzamelen van glasafval, middels een glas rolcontainer van 240 liter, levert dit niet alleen een nieuwe grondstof op maar er wordt tevens een grote hoeveelheid CO2-uitstoot vermeden.
U kunt bij een OPO uw vlakglasafval gratis storten; wel kan een klein bedrag aan handelingskosten in rekening worden gebracht (maximaal € 10,- per ton vlakglasafval). Als een inzamelpunt een groen vlaggetje heeft, betekent dit dat het een ORCIV gecertificeerd bedrijf is.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Vlakglas is een verzamelnaam voor glassoorten die gebruikt worden in de woning- en utiliteitsbouw (de bouw van kantoren, fabrieken en andere bedrijfsruimten). Denk bijvoorbeeld aan ramen, kozijnen en deuren. Vlakglas wordt daarom ook wel vensterglas genoemd.
De prijs van enkel glas ligt tussen de de 20 en 50 euro per m2. De prijs wordt vooral bepaald door de dikte van dit glas. We zien dat enkel glas in oudere huizen steeds vaker vervangen wordt door dubbel glas. Maar in huis kan er prima gebruik gemaakt worden van enkel glas.
broodzakken: horen bij restafval; vervuild papier, waar bijvoorbeeld frituurvet aan hangt: hoort bij restafval.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Is er geen inzamelbak in de buurt? Dan horen de cd's en dvd's bij het restafval. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Rode of roze glazen
Rood of roze glas vermindert vooral lichtschittering. Roze glazen in een zonnebril maken het zicht veel helderder en verhogen dus de zichtbaarheid en het contrast. Daarom zijn deze brillen ook aan te raden als je op een bewolkte dag op de skipiste staat.