C4 is een administratief document (met de vermelding 'C4'), in België, dat de werknemer toegang geeft tot het statuut van 'werkzoekende' (of 'werkloze') en de bijhorende rechten & plichten. Dit bewijst de verrichte arbeid. De reden tot ontslag mag niet op de C4 vermeld worden.
De werkloosheidsreglementering voorziet dat u verplicht bent om een C4 af te leveren aan uw werknemer die daarom vraagt, ongeacht de reden waarom hij dat vraagt en zelfs als de arbeidsovereenkomst nog loopt. Die C4 dient in dat geval als 'arbeidsbewijs'.
Werkloosheidsuitkeringen aanvragen (of opnieuw aanvragen) op basis van arbeidsbewijzen. Ontslaguitkering aanvragen (ontslagen arbeiders). De ontslagcompensatievergoeding aanvragen (ontslagen arbeiders).
wanneer de werkgever bij ontslag weigert een formulier C4 af te leveren, kan de controleur dat zelf opmaken. De controleur kan bovendien een proces-verbaal opmaken indien de werkgever weigert een verplicht document op te maken, te overhandigen of aan te vullen.
Op het C4 formulier vermeldt de werkgever bij reden van ontslag "de juiste oorzaak van werkloosheid". Immers om recht te hebben op werkloosheidsuitkeringen moet de werknemer "onvrijwillig werkloos" zijn. De werknemer moet zijn werk verloren hebben zonder het zelf te willen.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Wanneer de werkgever gebruik maakt van een elektronische aangifte sociaal risico werkloosheid scenario 1, moet hij het formulier C4ASR invullen (of het formulier C4ASR-SWT in geval van werkloosheid met bedrijfstoeslag) en eventueel het formulier BIJLAGE-C4-GENERATIEPACT, en deze formulieren overhandigen aan de ...
Je werkgever is verplicht je het bekende C4 formulier te overhandigen. Hierop staat de datum én de reden van je ontslag. Deze documenten heb je nodig om je als werkzoekende in te schrijven: C4.
Hoeveel arbeidsdagen bewijzen? ofwel 624 arbeidsdagen gedurende de 42 maanden voorafgaand aan uw aanvraag.
60% van hun laatst verdiende loon, begrensd tot de hoogste loongrens; van de zevende tot twaalfde maand werkloosheid: 60% van hun laatst verdiende loon, begrensd tot de middelste loongrens.
Als je wordt ontslagen met onmiddellijke ingang krijg je een ontslagvergoeding (tenzij je een ernstige professionele fout gemaakt hebt). Het bedrag van die vergoeding wordt berekend op basis van een aantal factoren, zoals je bruto jaarloon en het aantal jaren dat je in het bedrijf gewerkt hebt.
Documenten die je werkgever je moet bezorgen
De afrekening van de laatste betalingen. De individuele rekening van het lopende jaar (binnen de 2 maanden na het einde van het trimester waarin de arbeidsovereenkomst beëindigd werd). Het werkloosheidsattest (C 4) De belastingsfiche 281.10.
Met het formulier C4 (werkloosheidsattest), dat spontaan aan de ontslagen werknemer wordt bezorgd op de laatste werkdag, kan de werknemer werkloosheidsuitkeringen aanvragen. Bij het ontslag van een werknemer, moet de werkgever dus oprecht de exacte reden voor de werkloosheid op het C4-formulier vermelden.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
de individuele rekening van het lopende jaar (binnen 2 maanden na het einde van het trimester gedurende dewelke de arbeidsovereenkomst beëindigd werd) ; het werkloosheidsattest (C 4) ; de belastingsfiche 281.10 ; het vakantieattest (enkel voor bedienden)
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.
Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
Voor het einde van een tijdelijk contract geldt geen opzegtermijn. Zodra u weet dat uw contract niet wordt verlengd, kunt u direct op zoek naar werk. Voor de periode dat u geen werk heeft kunt u misschien een WW-uitkering krijgen.
2. Heeft een werknemer recht op een werkloosheidsuitkering na een einde in onderling akkoord? Om recht te hebben op werkloosheidsuitkeringen, moet de werknemer onvrijwillig werkloos zijn, zoals bij een ontslag. Bij een beëindiging in onderling akkoord is de werknemer niet onvrijwillig werkloos.
Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.
Een ontslagvergoeding wordt bruto berekend. Je werkgever schat je jaarinkomen in en past de geldende regels toe om je een netto vergoeding uit te keren. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, houd je zonder maatregelen te treffen 50 tot 63% van je ontslagvergoeding netto over.
Als de arbeidsarts net als u beslist dat de werknemer blijvend arbeidsongeschikt is, stelt de werkgever een 'C4 wegens medische overmacht' op. Het contract wordt dan beëindigd: er moet geen opzegtermijn worden nageleefd en evenmin moet er een schadevergoeding voor contractbreuk worden betaald.
Ook de werkgever kan ontslag geven
Ook je werkgever kan het medisch ontslag door overmacht inroepen. De werkgever kan dit vragen vanaf de vierde maand afwezigheid door ziekte.
Arbeidsbewijzen voorleggen. De werkgever indien er onderbrekingen waren tijdens de tewerkstelling in een nog niet-aanvaard RSZ-kwartaal. Van zodra de werkgever in het bezit is van de noodzakelijke loon-en arbeidstijdsgegevens.
Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen beiden partijen zodanig is verstoord dat het nog langer uitzitten van de arbeidsovereenkomst eigenlijk voor niemand echt goed is.