Het slachtoffer zelf heeft in het strafrecht geen eigen recht op het instellen van hoger beroep tegen een uitspraak.
Wanneer kunt u wel/niet in hoger beroep gaan
Als u veroordeeld bent voor een misdrijf, kunt u altijd in hoger beroep. Als u veroordeeld bent voor een overtreding, kunt u alleen in hoger beroep wanneer u bent veroordeeld tot een geldboete hoger dan 50 euro of een andere straf of maatregel.
Hoger beroep is het opnieuw behandelen van een rechtszaak door een hogere rechter. Bent u het niet eens met een vonnis, beschikking of uitspraak in uw zaak? Meestal kunt u hiertegen in hoger beroep gaan bij een gerechtshof of bijzonder college.
In hoger beroep is griffierecht verschuldigd voor het in behandeling nemen van de zaak door het gerechtshof. Beide procespartijen betalen griffierecht in hoger beroep. De procespartij die het hoger beroep verliest, moet de proceskosten van de andere partij (gedeeltelijk) vergoeden.
Van het instellen van hoger beroep in strafzaken tot uitspraak moet u rekenen op een doorlooptijd van ongeveer 3 maand. Dat is sneller dan bijvoorbeeld in het civiel recht. Daar kan een procedure zomaar 1 jaar of langer duren! Bent u het niet eens met de uitspraak van het gerechtshof?
Als u in hoger beroep gaat, dan zal uw advocaat eerst een schriftelijk stuk aan het gerechtshof sturen waarin staat waarom u het niet eens bent met het vonnis van de rechtbank. Dit stuk noemt men de memorie van grieven. Vervolgens krijgt uw tegenpartij de gelegenheid om hier schriftelijk op te reageren.
Bent u het slachtoffer van een gewelds- of een zedenmisdrijf, bijvoorbeeld een verkrachting of aanranding? Of bent u nabestaande van een slachtoffer? Dan heeft u onder omstandigheden recht op een gratis advocaat. De politie en officier van justitie mogen bijstand door een advocaat nooit weigeren.
ROLRECHTEN
De tarieven worden uniform vastgelegd en variëren volgens het niveau van de rechtbank. Een zaak inleiden bij de vrederechter kost 50 EUR, bij de rechtbank van eerste aanleg en de ondernemingsrechtbank is dit 165 EUR. Een zaak inleiden bij het Hof van Beroep kost 400 EUR en bij het Hof van Cassatie 650 EUR.
Als u het niet eens bent met een beslissing van een overheidsinstantie dan kunt u bezwaar maken bij die overheidsinstantie. Bent u het daarna niet eens met de reactie op uw bezwaar, of de reactie komt te laat? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank.
Wanneer de rechter een uitspraak doet waar je het niet mee eens bent, ga je in hoger beroep. Valt de uitspraak je niet heel erg tegen of heb je geen zin om nogmaals de rechtszaal in te gaan, dan kiezen mensen er vaak voor niet in hoger beroep te gaan. Dat is jammer, want het levert vaak strafvermindering op!
De bezwaar- en beroepsfase mogen maximaal twee jaar duren en de procedure in hoger beroep maximaal twee jaar na het instellen van het hoger beroep. Als de bezwaar- en beroepsfase te lang duren, wordt uitgegaan van een duur van zes maanden voor de bezwaarfase en anderhalf jaar voor de beroepsfase.
Aan het indienen van hoger beroep zijn zeker risico's verbonden. In het strafrecht kunt u bijvoorbeeld een hogere straf opgelegd krijgen. Tevens zit u een zekere tijd in onzekerheid. De hele zaak moet opnieuw worden behandeld.
Bewijsregels. In hoofdlijnen en vrij vertaald gelden de volgende bewijsregels binnen het strafrecht; Voor een bewezenverklaring zijn slechts twee bewijsmiddelen nodig. Dit noemen we ook wel het strafrechtelijk bewijsminimum.
Een verdachte vier jaar laten wachten op de behandeling van zijn zaak is in strijd met artikel 6 van het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Daarin wordt iedere burger een eerlijk proces gegarandeerd.
Opzet betekent dat u echt de bedoeling had iemand zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Terwijl bij eenvoudige mishandeling dit een onbedoeld gevolg is van de mishandeling. U geeft bijvoorbeeld een klap en daardoor belandt iemand ongelukkig met zijn hoofd op een stoeprand.
Een slachtoffer van een geweldsmisdrijf of zedendelict neemt een bijzondere positie in het strafproces in. Het slachtoffer is namelijk niet formeel procespartij. Procespartij zijn het Openbaar Ministerie en de verdachte. Het slachtoffer heeft echter wel een aantal belangrijke rechten in het strafproces.
Rollen van het slachtoffer in de rechtszaal
Procespartij: Eist een schadevergoeding voor geleden schade. Procesdeelnemer: Maakt gebruik van het spreekrecht, zelf of door een gemachtigde. Treedt op als getuige. Belangstellende: Volgt de strafzaak in de rechtbank, kan gebruik maken van speciale voorzieningen.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
De regel dat hoger beroep moet worden ingesteld binnen drie maanden “te rekenen van de dag van de uitspraak” houdt in dat de termijn drie maanden later eindigt op (het einde van) de dag met hetzelfde nummer als de dag van de uitspraak.
Tegen een vonnis gaat u in hoger beroep door: een dagvaarding in hoger beroep (appèldagvaarding) uit te reiken aan de andere partij, binnen 3 maanden na de uitspraak, en. deze dagvaarding naar het gerechtshof te sturen.
Uw beroep wordt behandeld door een rechter. De rechter kan uw zaak schriftelijk afhandelen of een zitting in de rechtbank inplannen. Als u het niet eens bent met de beslissing van de rechter dan kunt u in verzet of in hoger beroep gaan. Aan een beroep en hoger beroep zijn kosten verbonden.