aanleiding = wat tot gevolg heeft dat iets gebeurt vb: naar aanleiding van uw brief moet ik u het volgende vertellen. casus belli = oorlogsrecht: Latijn: handelingen van een land die een ander land aanleiding geven om tegen dat land oorlog te voeren. ...
Gebeurd wijst op iets dat achter de rug is, op iets dat voltooid is. Gebeurt wijst op iets in het heden, op iets dat aan de gang is. Het verschil tussen gebeurd en gebeurt is een verschil in tijd. Gebeurd is een voltooid deelwoord: Het is gebeurd, Het was gebeurd of Het zou gebeurd zijn.
Een gevolg of effect is een gebeurtenis of omstandigheid die optreedt als resultaat van een of meer oorzaken en bijdragende factoren en omstandigheden.
Of je gebeurd of gebeurt moet gebruiken, hangt ervan af: gaat het om iets wat op dit moment plaatsvindt, of om iets wat al heeft plaatsgevonden? Als het nog plaatsvindt, is gebeurt met een t juist. Het gebeurt in een andere stad. Als het al heeft plaatsgevonden, is gebeurd met een d juist.
als synoniem van een ander trefwoord: voortaan (bw) : in het vervolg, van nu af aan.
In 'Wat is er gebeurd? ' is gebeurd een voltooid deelwoord. Dat eindigt op een d, omdat er in de verleden tijd gebeurde ook een d zit. Deze d uit de verleden tijd komt dus terug aan het einde van het voltooid deelwoord gebeurd.
De traumaheli brengt het ziekenhuis naar de patiënt. In de meeste gevallen (90%) vervoert niet de heli, maar een ambulance het slachtoffer naar het traumacentrum.
De 14-jarige Robin is 112-spotter. Haar filmpjes van politiewagens, ambulances en brandweerauto's doen het goed op TikTok. Ze heeft al meer dan 10.000 volgers. Robin heeft een apparaatje waar meldingen van de politie, brandweer en ambulance op binnen komen.
Zowel als gevolg hebben als tot gevolg hebben is correct. De betekenis is 'leiden tot, meebrengen, veroorzaken'. Ten gevolge hebben kan ook, maar is wat formeler. Voor gevolg hebben* is niet correct.
Oorzaak en gevolg samengevat
Samenvattend kun je het volgende zeggen over oorzaak en gevolg: Een oorzaak geeft aan waaróm iets gebeurt. Een gevolg vertelt je wat er daarna gebeurt.
als gevolg van, ten gevolge van, van, vanwege, wegens.
Er is een eenvoudig trucje om te achterhalen of u in de tegenwoordige tijd -d of -dt moet schrijven: vergelijk het werkwoord waarover u twijfelt met een werkwoord waarvan de stam niet op een -d eindigt – bijvoorbeeld lopen – en spel het op dezelfde manier.
Het voltooid deelwoord is een vorm van het werkwoord. Voltooide deelwoorden maken deel uit van samengestelde werkwoordstijden. De voltooide tijd wordt gevormd door de persoonsvorm van het hulpwerkwoord hebben of zijn en het voltooid deelwoord van het hoofdwerkwoord.
Links staat het schrijftalige woord, rechts het equivalent in de spreektaal. Beperk ook het aantal lege uitdrukkingen als: in feite, in principe, eigenlijk, op dit ogenblik, in het kader van, uit het oogpunt van, omwille van het feit dat, ondanks het feit dat. Er is altijd een eenvoudige spreektaalvariant beschikbaar.
Spotters zijn simpel gezegd waarnemers – ze zijn aanwezig met de opdracht om specifiek ergens op te letten. In de criminele context observeren zij de gedragingen en routines van een persoon om deze kwaad te doen.
Waarom worden de meldingen niet geladen? Kijkt u eens of dezelfde problemen zich voordoen in een andere browser (Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera, etc.). Als u merkt dat de meldingen niet laden, dan kunt u eerst nagaan of u toevallig gaan "add blockers" o.i.d. gebruikt in uw browser.
Ze hebben vaak medicijnen, bloed (voor bloedtransfusies) en andere hulpmiddelen bij zich, die niet standaard in een ambulance zitten.
1. Hierom vliegen er regelmatig politiehelikopters boven ons huis. Bijvoorbeeld bij een vermist of verdacht persoon. Vanuit de lucht en in het donker kan met de warmtebeeldcamera aan de helikopter vast naar een of meerdere personen gezocht worden.
De helikopter kan maximaal 260 kilometer per uur vliegen. Het MMT kan daarmee in 30 minuten aan de rand van het gebied zijn waarin ze werken. De vlucht naar Terschelling bijvoorbeeld duurt zo'n 25 minuten.
De medeklinkers uit 't kofschip, dus de t, k, f, s, ch en p, helpen te bepalen of een zwak werkwoord de uitgang -te of -de krijgt in de verleden tijd. De uitgang -te wordt toegevoegd aan werkwoorden waarvan de stam (= het hele werkwoord zonder de uitgang -en) eindigt op een van die medeklinkers uit 't kofschip.
Zo kun je de dt-regels voor de tegenwoordige tijd onthouden met het volgende ezelsbruggetje: ik drink nooit thee, jij drinkt soms thee en hij drinkt altijd thee. In plaats van thee kun je denken aan de letter t, die je bij ik bijvoorbeeld nooit gebruikt. Je schrijft dus ik word in plaats van *ik wordt.
Je schrijft 'gebeurt' als het gaat om een persoonsvorm in de tegenwoordige tijd. Vaak staat er dan maar één werkwoord (persoonsvorm) in de zin: 'gebeurt'. Gebeurt wordt hier met een t geschreven omdat aan de stam 'gebeur' een t wordt toegevoegd.
Met 't ex-kofschip betere resultaten
Bij de persoonsvorm verleden tijd en het voltooid deelwoord van zwakke werkwoorden dus.
De correcte vervoeging is je/jij vindt.
Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging vind je/jij. Bij combinaties met je is het niet altijd even duidelijk of je het onderwerp van de zin is. Als u daaraan twijfelt, kunt u je proberen te vervangen door jij of jou(w).