De meeste spierziekten zijn erfelijk.Dat betekent dat ze veroorzaakt worden door een fout in het erfelijk materiaal, het DNA. Deze fout kan via de ouders geërfd worden, maar ook spontaan ontstaan.
Een spierziekte kan ontstaan door een erfelijke afwijking, overbelasting of een ongeluk. Er zijn ook auto-immuunziekten die worden gekenmerkt als spierziekte. Ongeveer 200.000 Nederlanders leven met een spierziekte. Er zijn ruim 600 verschillende spierziekten.
Aanvankelijk is er meestal sprake van vage klachten zoals spierzwakte en moeheid, beginnend in één van de ledematen. Na enkele maanden volgen ook klachten in andere ledematen. Door verzwakking van de spieren worden eenvoudige handelingen zoals het opendraaien van een kraan of het traplopen, steeds moeilijker.
U heeft last van een toenemende spierzwakte in handen, voeten, armen of benen.Of u heeft in toenemende mate last met slikken en het spreken wordt steeds moeilijker. Deze verschijnselen kunnen duiden op verschillende neurologische aandoeningen, waaronder enkele spierziekten.
De gemiddelde levensverwachting voor mensen met de spierziekte ALS is 3 tot 5 jaar. Bij mensen die op jongere leeftijd de diagnose krijgen, kan dat wel 10 jaar of langer zijn.
In Nederland hebben naar schatting 200.000 mensen een spierziekte. Spierziekten zijn meestal niet te genezen maar wel te behandelen. Een goede medische begeleiding is belangrijk.
PSMA (progressieve spinale musculaire atrofie) is een spierziekte waarbij de spieren steeds meer verzwakken. Uiteindelijk raken mensen verlamd en kunnen ze vroegtijdig overlijden. Het huidige onderzoek richt zich op het vinden van de oorzaak van de ziekte.
Soms zijn bij spierziekten ingrijpende behandelingen en maatregelen nodig, bijvoorbeeld een operatie aan de gewrichten, een prednisonkuur, een scolioseoperatie, een behandeling in verband met hartklachten, ademhalingsondersteuning of sondevoeding.
Vaak pijn bij spierziekte
(Chronische) pijn is voor veel mensen een probleem: in Nederland hebben 2,2 miljoen volwassenen er last van. Ook spierziekten en (chronische) pijnklachten gaan vaak hand in hand. Steeds vaker blijkt dat een groot deel van de mensen met een spierziekte (chronische) pijnklachten heeft.
Alleen een neuroloog kan uitsluitsel geven of het daadwerkelijk om een spierziekte gaat en daar heeft hij uitgebreid onderzoek voor nodig. Vaak heeft alleen een gespecialiseerd neuroloog van een academisch ziekenhuis de juiste middelen, kennis en ervaring tot zijn beschikking om het type spierziekte vast te stellen.
Bij spieraandoeningen zijn de spieren zelf aangedaan, waardoor ze bijvoorbeeld niet goed meer kunnen samentrekken of afsterven. Bij psychische aandoeningen komt soms ook krachtverlies voor, hiervoor kan dan geen lichamelijk oorzaak gevonden worden.
Spierzwakte kan ontstaan door ongeoefendheid of bedlegerigheid.Ook kan het een gevolg zijn van een aandoening van de zenuwen of de spieren zelf.Daarnaast kan ouderdom ook spierzwakte veroorzaken. Het heet dan sarcopenie.
Spierziekten zijn erg zeldzaam. De meeste spierziekten bij kinderen zijn aangeboren, dat betekent dat je ermee geboren bent. Meestal kunnen spierziekten niet helemaal genezen worden, maar wel behandeld.
Spierpijn kan ook een symptoom zijn van andere ziektes. Dan wordt de spierpijn vaak veroorzaakt door het vrijkomen van stoffen door spierbeschadigingen, zoals bij fibromyalgie. Ook kun je spierpijn krijgen als gevolg van een ontsteking, bijvoorbeeld bij een longontsteking.
Wel is duidelijk dat bij myositis je afweersysteem 'in de war' is. Hierdoor denkt je afweersysteem dat goede (lichaamseigen) cellen kwade indringers zijn. Je afweersysteem wil die indringers verdrijven. Hierdoor komen bepaalde stoffen vrij waardoor ontstekingen ontstaan in je spieren.
Magnesium is goed voor de spieren. Magnesium is goed voor de werking van de spieren. Magnesium is van belang voor/belangrijk voor/speelt een rol bij (het behoud van) de (normale) spierfunctie/spieren. Magnesium ondersteunt een normale spierwerking.
Wat zijn neuromusculaire aandoeningen (spierziekten)?
Bij een neuromusculaire aandoening worden signalen die uw hersenen via een zenuw doorgeven aan een spier niet goed doorgegeven. Dat kan zijn omdat: Het signaal vanuit het ruggenmerg niet goed wordt doorgegeven aan de zenuw. De zenuw het signaal niet goed geleidt.
Bij de kindervorm en volwassen vorm overlijden mensen meestal tussen hun vijfenveertigste en vijfenzestigste aan hart- of longproblemen. Mensen met de milde vorm hebben over het algemeen een normale levensverwachting.
Meestal is ALS niet erfelijk, maar bij 5 tot 10 op de 100 mensen (5-10%) wel. Dan is de aandoening vaak autosomaal dominant erfelijk. Soms is het autosomaal recessief en heel soms X-gebonden dominant erfelijk.
Neuropathie ontstaat vaak als gevolg van bijvoorbeeld diabetes.Ook ziekten aan de schildklier of nieren kunnen neuropathie veroorzaken. Tekorten. Polyneuropathie kan ontstaan door een tekort aan bepaalde stoffen.
Door stress spant uw lichaam de spieren aan; het bindweefsel gaat strakker om de spieren heen zitten en beperkt daarmee uw bewegingsvrijheid. De verhoogde spierspanning en de bewegingsbeperking kunnen er voor zorgen dat u spierpijn ervaart. Spierpijn door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek.
De eerste symptomen van een spierontsteking omvatten zwakte en pijn in de spieren, vaak van de bovenarmen en bovenbenen. Afhankelijk van welke spieren ontstoken zijn, kan iemand problemen krijgen met (trap)lopen, tillen of andere dagelijkse activiteiten. Ook vermoeidheid is een belangrijk symptoom.
Volwassenen kunnen bij een tekort aan vitamine D onder andere last krijgen van spierzwakte, spierpijn, botpijn en botbreuken door verzwakte botten. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan in de huid, onder invloed van UV-licht. Een gebrek aan vitamine D zal niet zo snel ontstaan, behalve bij: Kinderen tot 4 jaar.
postpoliosyndroom. Het postpoliosyndroom is een van de meest voorkomende spierziekten.