Verkeerde beslissingen en andere negatieve gebeurtenissen uit het verleden brengen vaak een sterk gevoel van frustratie of schaamte met zich mee. Deze negatieve emoties stoppen we – onbewust – zo diep mogelijk weg. Maar dat leidt er juist toe dat ze sterker worden en op onverwachte momenten de kop opsteken.
Een herlevend verleden kan betrekking hebben op iets wat kort geleden is gebeurd, maar ook op iets uit je vroegste kindertijd. Zoals je lichaam pijn zal doen van tijd tot tijd, zo kunnen emotionele ervaringen uit je verleden tot uiting komen in de manier waarop je jezelf en je omgeving beleeft.
Een luisterend oor bieden en blijven bieden. Ook al heb je het verhaal al –tig keer gehoord. Erover vertellen helpt bij het trauma verwerken. Het is niet aan te geven wanneer iemand de traumatische ervaring een plek heeft gegeven.
Het is bewezen dat beweging helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel en het loslaten van opgekropte emoties. Volgens onderzoek is yoga een effectieve manier om PTSS te bestrijden. Maar ook andere bewegingsvormen, zoals acupressuur, massage en dans, helpen bij het verminderen van stress.
Loslaten begint met acceptatie
En blijf je daarin hangen, dan maak je van jezelf een slachtoffer. Je blijft keer op keer gebeurtenissen herhalen en beleven die op dit moment helemaal niet plaatsvinden. Loslaten is erkennen dat iets nou eenmaal heeft plaatsgevonden en je daar dus helemaal niets aan kunt veranderen.
Het meest voorkomende antwoord op de vraag waarom ik aan hem denk, zijn vaak onopgeloste gevoelens of de gevoelens die je voor die persoon hebt. Of het nu gaat om aanhoudende romantische gevoelens of onopgeloste conflicten, deze gevoelens kunnen iemand levend houden in je geest.
Psychologen stellen dat nostalgie ontstaat in tijden van verandering, omdat het mensen helpt om te kunnen omgaan met dingen die verloren zijn gegaan in het verleden (Sedikides, Wildschut, Routledge, & Arndt, 2015).
Neem afstand en focus je energie op iets anders waar je wel invloed op hebt. Accepteer dat je brein nou eenmaal als taak heeft om te denken, analyseren, associëren, herinneren, fantaseren en te voelen. Dus een beetje piekeren hoort er ook bij. Doe aan productief piekeren en sta stil bij de boodschap achter je zorgen.
Het verleden bestaat niet.
Het is weg. Het verleden loslaten is in die zin dus onmogelijk, omdat er niets is om los te laten, enkel gedachten. Vraag jezelf af: ”Wat blijft er over als ik de gedachten weglaat?” Het antwoord is altijd simpel en heel basaal.
Emotioneel loslaten houdt in dat je niet meer de ander probeert te veranderen. Emotioneel loslaten houdt daarentegen in dat je alleen met je eigen aandeel aan de slag gaat.
Een obsessie kenmerkt zich door kwelling en dwang. In feite ben je jouw vrijheid kwijt en er is maar één ding wat je bezig houdt. Namelijk wat je wilt bereiken of verwerven. Alsof er in de wereld niets anders is.
Mensen hebben een sterke behoefte aan innige relaties.En niet alleen omdat dit ons een goed gevoel geeft.Het helpt bijvoorbeeld ook tegen stress en ziektes. Het betekent dat we ons leven graag delen met een geliefde levenspartner.
Dit hoef je niet heel lang te doen, maar houd wel je focus, laat je niet afleiden. Er kan een beeld opkomen, er kan een inzicht komen, maar dat hoeft niet. Ga niet denken, blijf voelen hoe je verdriet in je lichaam voelt. Niet de heftigheid van je verdriet, maar de houding van waaruit je dit doet is allesbepalend.
Als je last hebt van angst of vertrouwensproblemen, kan dit zich ook vast gaan zetten in je nek. Opgekropt verdriet, stress, en de pijn van een 'gebroken hart' zet zich vaak vast in de borstkas, vaak ter hoogte van het hart.
Woede gaat vaak gepaard met een bonzend hart, een knoop in je maag en gespannen spieren. Als je boos bent komen er stofjes zoals adrenaline en cortisol vrij die je lichaam klaarstomen om te vechten of vluchten. Zolang dit gevoel ook weer zakt, is er niet zoveel aan de hand.
Daarnaast kan rouw ook effect hebben op je lichaam. Je kan je bijvoorbeeld vermoeid of zelfs helemaal uitgeput voelen. Ook kunnen mensen last hebben van slaapproblemen, hoofdpijn, maagklachten, verminderde eetlust, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Deze lichamelijke klachten ontstaan vooral door stress.
Prikkelbaar, snel geïrriteerd, emotieregulatie-problematiek en woede(uitbarstingen), Hyper-alertheid op omgeving en moeilijk tot rust kunnen komen. Stress door herbeleven van gebeurtenissen. Angst of paniekaanvallen.