Hoeveel mag je fout hebben op de Wiscat? Je mag vragen fout hebben op de Wiscat, mits je totale score niet onder de 103 punten komt. Die score heb je nodig om de Wiscat te halen. Cito vertelt niet hoeveel fouten je mag maken, aangezien de Wiscat adaptief is.
De uitslag van de Wiscat is doorslaggevend in ons geschiktheidsonderzoek. Het landelijke gemiddelde houden we hierin aan en dit is een score van minimaal 103 punten. De Wiscat moet dus met 103 punten of meer worden gehaald om het geschiktheidsonderzoek zij-instroom te kunnen vervolgen.
De toets heeft sinds 2021 een tijdsduur van 100 minuten. De toets bestaat uit 55 vragen die onderverdeeld zijn in twee categorieën, namelijk 17 hoofdrekenopgaven en 38 opgaven waarbij je kladpapier mag gebruiken.
Je hebt maximaal drie kansen om te slagen voor de Wiscat. Anders moet je de pabo opleiding verlaten.
Haal je deze ook niet, dan zul je de opleiding moeten verlaten. De Wiscat cito is een toets waarbij er 5 onderdelen worden getoetst en bestaat in totaal uit 50 vragen waarbij je minimaal 103 punten moet halen voor een 5,5. Het onderdeel hoofdrekenen bestaat uit 15 vragen en hier krijg je 15 minuten de tijd voor.
Omdat de toelatingstoetsen geen (openbare) examens zijn, kun je je toets zelf achteraf niet inzien. De uitslag van je Wiscat krijg je na afloop van de toets. Je weet dan meteen of je bent geslaagd.
Haal je de wiscat niet voordat je start met de opleiding? Geen zorgen, dan telt deze afname niet. Je hebt dus nog steeds drie kansen om de toets te halen.
Hoe bereid je je voor? Er zijn veel manieren om je goed voor te bereiden op de Wiscat rekentoets. Één van die manieren is het maken van oefentoetsen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van studieboeken, digitale leermiddelen en samenvattingen die jou kunnen helpen bij jouw voorbereiding om te slagen voor de rekentoets.
Als je slaagt voor de toets krijg je een certificaat dat landelijk geldig is voor een jaar en 9 maanden.
Als je de pabo rekentoets dan wederom niet haalt, zul je moeten stoppen met de opleiding. Dit heeft ermee te maken dat de pabo rekentoets is gekoppeld aan een bindend studieadvies.
Voordat je Wiscat vragen gaat maken, zorg je ervoor dat je de basistheorie van rekenen kent. De regels over breuken, decimalen en procenten ken je uit je hoofd. Ook het metriek stelsel moet je kennen. Alle Wiscat theorie leer je uit het 'WISCAT Theorie- en Werkboek'.
Het boek 'WISCAT Theorie- en Werkboek' is speciaal ontwikkeld voor PABO-studenten, die de Wiscat rekentoets moeten halen. Door het leren van de Wiscat stof en het maken van de oefensommen, bereid je jezelf perfect voor op de WISCAT-toets van Cito.
Dat betekent dat je niet door mag met jouw opleiding. Met 103 punten heb je een 5,5 voor de wiscat en ben je geslaagd. Als je een 10 wilt halen, moet je 155 punten of meer halen. Het maximaal aantal punten dat je kan halen is 200.
De Wiscat score geeft aan of jij de rekenvaardigheden als pabo-student beheerst op het referentieniveau 3F. Voor de LKT wiskunde moet je een voldoende behalen (5,5 of hoger). Na afname van de LKT wordt de landelijke cesuur bepaald. Dat is het totaal aantal vragen dat je minimaal goed moet hebben.
Elke toets bestaat uit 60 meerkeuzevragen waar je minimaal 40 vragen goed moet hebben. Je hebt 90 minuten per toets, je mag 1 herkansing doen per jaar en een gehaalde toets is een half jaar geldig.
Je moet een geldig legitimatiebewijs meenemen naar de Wiscat om de toets te mogen doen. Een pen of potlood meenemen is zeker handig. Kladpapier voor het tweede gedeelte van de toets, de gemengde vragen, krijg je van school. Een rekenmachine mag je NIET meenemen.
Heb je de toetsen nog niet gehaald voor de start van de pabo? Dan wordt in het eerste jaar van inschrijving gerichte ondersteuning door de pabo aangeboden om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de toetsing, met als doel dat je de toetsen alsnog in je eerste jaar haalt.
De Wiscat toets bestaat uit 50 vragen in totaal, het eerste deel bestaat uit 15 hoofdreken vragen. Voor dit deel heb 15 minuten de tijd. Het tweede deel bestaat uit de overige onderdelen verdeeld in 35 vragen. Hiervoor heb je 75 minuten de tijd voor.
Als je voor de start van het geschiktheidsonderzoek de Wiscat-toets (inclusief een herkansing) niet hebt behaald, dan heb je het recht om je opnieuw in te schrijven voor het volgende geschiktheidsonderzoek, je hebt dan weer 2 kansen om de Wiscat-toets te behalen.
Het rekenexamen gaat vanaf 1 augustus 2022 meetellen voor de diplomering. Studenten die dat jaar starten met hun mbo-opleiding 2023 krijgen hier mee te maken. Studenten moeten dan voor rekenen minimaal een 5 halen, op voorwaarde dat zij voor Nederlands (en voor niveau 4 ook voor Engels) een 6 halen.
Je bent geslaagd als al je eindcijfers gemiddeld 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één 5 hebben als al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. Je mag één vier hebben, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn.
De WisCAT is een pittige rekentoets die je in jaar 1 van de PABO moet maken. Deze toets is een eis om de opleiding na jaar 1 te mogen blijven volgen en je hebt 3 kansen om de toets te halen. De rekentoets is lastig, omdat de stof ingewikkeld kan zijn en de toets vereist daarom een goede voorbereiding.
Over de toetsvakken
De Wiscat (een reken- en wiskundetoets) is verplicht voor iedereen die aan de pabo wil studeren. De toelatingstoets aardrijkskunde maak je alleen als je geen eindexamen havo hebt gedaan in dit vak.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022). Het slagingspercentage van dit jaar is ook iets onder het niveau van pre-corona.
De afrondingsregel
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.