Zorg voor een weide met schaduw, of zet je paard pas buiten als de zon onder gaat. Als je paard een lichte neus heeft, smeer die dan in met zonnebrand. Je kan hiervoor beter geen deken of 'cooler' gebruiken. De beste manier om een paard snel af te laten koelen is het goed af te spuiten met koel water.
Vooral bij warm, vochtig weer en een zware training kan een paard oververhit raken. Je paard heeft onder deze omstandigheden meer moeite om af te koelen door middel van zweten. De verdamping van het zweet gaat te langzaam en hierdoor raakt het paard te weinig warmte kwijt.
Paarden kunnen meestal goed overweg met zomerse temperaturen, maar te veel zon en hitte kunnen ook slecht voor ze zijn. Een zonnesteek of hitteberoerte liggen op de loer.
Net als mensen kunnen paarden ook verbranden in de zon. Paarden met een roze huid of dun behaarde witte aftekeningen zijn er gevoeliger voor. Zonnebrand komt met name op de neus en de benen voor en is vervelend en pijnlijk.
Door het verdampen van zweet is een paard hoofdzakelijk in staat om af te koelen. 80% van de energie van spierarbeid wordt geproduceerd in de vorm van warmte. Deze warmte moet afgevoerd worden om oververhitting te voorkomen. Bloed transporteert deze warmte naar de huid en longen waar het afgevoerd kan worden.
Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen. Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium.
De comfortzone voor een paard ligt ongeveer tussen de +5°C en de +25°C. 's Zomers is het vaak te warm en hebben paarden vooral schaduw nodig. 's Winters is het buiten vaak te nat.
Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren.
Bij hittestress produceren de paarden meer warmte dan zij kwijt kunnen raken. De meeste warmte raakt het paard kwijt via zweten en verdamping (65%), de rest vooral via de longen door middel van 'panten' (25%). Panten is het snel en oppervlakkig ademhalen om af te koelen.
De Sectorraad Paarden heeft gesteld dat bij temperaturen van 35 graden en meer alle evenementen en wedstrijden met paarden geannuleerd dienen te worden.
Koelen met water
Minimaal 20 minuten voor het beste resultaat dus nogal een langdurige klus. Beter nog zijn wisselbaden, dus afwisselend koud en warm water, bijvoorbeeld 3 minuten koud, 1 minuut warm enzovoorts. De afwisseling van warm en koud water stimuleert de bloedsomloop nog beter.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Magnesium is een van de bouwstenen van het skelet van het paard en een mineraal dat het paard elke dag nodig heeft. Maar ook de spieren hebben magnesium nodig om te kunnen ontspannen. Een magnesiumtekort komt vaak voor bij paarden en kan vervelende blessures opleveren.
Om de zoutbehoefte te dekken wordt er aan krachtvoer meestal zout toegevoegd. Ruwvoer bevat namelijk relatief gezien weinig zout. Daarnaast is een zoutblok een goede manier om extra zout aan je paard te verstrekken.
Omdat paarden veel minder goed hun lichaamswarmte kwijt kunnen zweten ze ook sneller dan mensen. Het kan dus zijn dat een paard tijdens een training flink zweet, maar dit wil niet altijd zeggen dat het paard ook intensief gewerkt heeft.
Een mens drinkt gemiddeld 2 liter water per dag maar wist je dat een paard 30 tot 35 liter water per dag drinkt?
Zout voorziet in de behoefte aan natrium en chloride. Een paard van 500 kg heeft per dag ca. 8 - 10 gram natrium nodig om in de basisbehoefte te voorzien. Bij intensieve arbeid stijgt dit naar 24 - 30 gram per dag.
Het is ook mogelijk de gevoelige huid van je paard met een watervaste zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (bijvoorbeeld factor 50). De Ravene zonbescherming heeft een hoge zonbeschermingsfactor en is daarnaast anti UV-A en UV-B.
Overdag opstallen is de meest effectieve manier en kan noodzakelijk zijn wanneer de zonnebrand ernstig is of grote delen van het lijf zijn aangetast. Bij milde zonnebrand kan het voldoende zijn om alleen de verbrande delen van het paard te beschermen tegen zonlicht door de huid te bedekken met een UV-werende stof.
Een eczeemdeken is tot dusver het beste medicijn tegen zomereczeem. Spray je paard en de deken in met een goede anti-vliegenspray. Er zijn veel crèmes, zalven en shampoos op de markt die in meer of mindere mate kunnen bijdragen aan het stillen van de jeuk. Het is een kwestie van proberen wat bij jouw paard helpt.