Zweden is het land bij uitstek waar het in ieder seizoen van het jaar genieten is. Zweden heeft een rijke historie, prachtige natuur en een aantrekkelijke aanbod van gezellige en historische plaatsen om te bezoeken.
De belangrijkste reden waarom veel mensen voor een vakantie naar Zweden kiezen is de prachtige natuur. Meer dan de helft van het land is bedekt met uitgestrekte bossen waarin elanden, bevers, lynxen en wolven te vinden zijn. Er zijn in Zweden ruim 300 vogelsoorten te vinden waaronder de Europese kraanvogel.
Kortweg is Zweden een prachtig land wat veel diversiteit biedt. Vooral de omvangrijke natuur maakt het land erg bijzonder. In de prachtige gebieden zijn ook talloze activiteiten te beleven, van een safari tot kanoën in de helderblauwe meren.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Zweden is het grootste land van het Scandinavisch schiereiland. Het land strekt zich uit van de gematigde klimaatzone in het zuiden tot het koele noorden. Je kunt in Zweden eindeloos zwerven, per auto, fiets of te voet, want het is nergens druk. Het Zweedse landschap is fascinerend, met veel rust en ruimte.
Zweden houden van Nederlanders: “Ze zijn direct, maar ook daadkrachtig” Hoogopgeleide Nederlanders zijn heel gewild in het buitenland. En de liefde is wederzijds: het aantal emigranten bereikte een record in 2014. Vooral de Zweden zijn dol op de directe, hardwerkende Hollanders.
Zweden is een veilig vakantieland en ook Stockholm is een veilige stad. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's, alleen is er in de grote steden sprake van lichte criminaliteit, zoals zakkenrollen. Daarnaast is er in de grote steden een toename van gewelddadige afrekeningen in het criminele circuit.
Enkele gemeenten erkennen de euro als officieel betaalmiddel; daarbuiten wordt de euro vooral geaccepteerd in toeristische gebieden. Invoering van de euro laat op zich wachten, Zweden tracht al jarenlang onder zijn verplichting uit te komen.
Ga er rustig van uit dat je in een restaurant of bar gemiddeld zo'n 7 euro neer moet tellen voor een glas bier, vaak 0,4 liter. Hiervoor krijg je dan vaak de goedkoopste variant. Een glas wijn kost tussen de 9 en 12 euro.
Zweeds kraanwater is schoon, lekker en zo goed als gratis. Geen enkel probleem om dus gewoon de kraan open te zetten als je dorst hebt. Maar ook als je geen kraan in de buurt hebt, kun je vaak gerust water drinken uit de bergbeekjes en riviertjes.
Gemiddelde temperatuur
In de zomermaanden schommelt de temperatuur zo tussen de 13 en 17 graden, waarbij Lapland in het hoge noorden tekent voor de dertien graden en het in de omgeving van Stockholm en zuidelijker een stuk warmer is. Februari is gemiddeld de koudste maand in Zweden.
Zweden is een langgerekt land en kent daardoor verschillende klimaattypes. In het zuiden vind je 's zomers een gematigd zeeklimaat, waardoor de zomers over het algemeen vrij warm zijn. In het noorden en in Midden-Zweden vind je een landklimaat, waardoor de zomers ook warm zijn.
Alhoewel 'mooist' natuurlijk heel relatief is, vermoed ik dat de meeste mensen Noorwegen landschappelijk gezien als mooier dan Zweden bestempelen. De Noorse fjorden zijn natuurlijk de belangrijkste trekpleister, gevolgd door de gletsjers en de noordelijke Lofoten en Vesterålen.
In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi.
In de avond is het tijd voor...
In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
Sterker, Zweden is het goedkoopste land van Scandinavië. Denemarken en vooral Noorwegen zijn een stuk duurder.
In Zweden wordt in verhouding niet veel brood gegeten. Maar ondanks dat het niet veel gegeten wordt, bestaan er wel verschillende soorten brood. Een van de traditionele broden is limpor, een soort roggebrood. Er wordt ook witbrood gegeten, maar dat wordt voornamelijk gebruikt om mee te 'dippen'.
De meeste maatregelen tegen het coronavirus in Zweden zijn stopgezet. Deze adviezen blijven van kracht: Als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus, blijf dan thuis en vermijd contact met anderen. Ongevaccineerden moeten drukke plekken (vooral binnenruimtes) vermijden.
De commissie die de bank thuis in rekening zal brengen voor het betalen met een creditcard of bankpas in het buitenland. Normaal zou dit ongeveer 3% moeten zijn voor Europese banken. Dat betekent dat als je 1000 € uitgeeft in Zweden, je in werkelijkheid 1030 € uitgeeft.
Steeds meer mensen ontdekken Zweden als vakantieland. Logisch, want een vakantie in Zweden betekent niet alleen IKEA, Pippi Langkous en elanden, maar vooral ook rust, schoonheid en ruimte. Ruimte voor uitgestrekte bossen, spiegelgladde meren en rode houten huizen. En misschien nog belangrijker: ruimte voor jezelf.
De enige echte officiële fjord van Zweden bevindt zich bij Lysekil. Vlakbij de stad is het zo'n 40 meter diep, maar verderop wel 120 meter. Dit zorgt voor een bijzondere biodiversiteit die meer past bij een locatie dieper in zee.
In Zweden reed men sinds mensenheugenis aan de linkerkant van de weg. Het idee om rechts te gaan rijden werd al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog geopperd. Er was echter steeds een grote meerderheid tegen het plan om te wisselen van rechts naar links.