Als u de naald al kokend wil steriliseren, volstaat het om ze 10 minuten lang in kokend water te leggen. Voor een optimaal resultaat, is het aangeraden om ze 30 minuten lang te laten koken met het deksel op de pan.
Deze optie is vooral handig als je maar 1 of 2 potten wil steriliseren. Zet een grote kookpan met water op, breng aan de kook en kook hierin de potten ongeveer 10 tot 15 minuten. Haal voorzichtig met een sterke keukentang uit het water, leg ondersteboven op een schone theedoek en laat goed drogen.
Steriliseren in water
Giet kokend water over de potten tot ze volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken. Haal de potten uit de pan en plaats ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.
Wanneer je een fles gaat uitkoken in een pan, breng je een grote pan water aan de kook. Zorg ervoor dat de flessen en spenen ondergedompeld in het water liggen. Laat ze minimaal 3 minuten koken en haal ze er dan uit met een schone tang. Giet het water eruit en leg ze op een schone theedoek om te drogen.
Tot voor kort was de algemene regel dat ja flessen, speentjes en toebehoren na elk gebruik steriliseert tot je baby 6 maanden is. Inmiddels heeft men deze richtlijnen versoepeld. Steriliseren doe je nog steeds voor het eerste gebruik. Bij een gezonde baby volstaat het daarna om grondig af te wassen.
De meest gebruikelijke instelling is: 3 minuten op 134°C of 15 minuten op 121°C. Check, indien nodig de temperatuur- en drukmeter op de stoomsterilisator. Maak het sterilisatieproces helemaal af en onderbreek nooit tussendoor het sterilisatieprogramma.
Plaats de gevulde potten in een grote, brede kookpan. Voeg lauwwarm water toe en zorg dat alle potten onder water staan. Breng het water aan de kook en laat 30 minuten koken.
Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook. Wanneer de lucht in de pot afkoelt, zul je het deksel horen klikken en zien naar binnen trekken: de bokaal is dan vacuüm afgesloten.
Glazen potten met schroefdeksel (of jampotten) kunnen voor het inmaken ook gebruikt worden. Vooral als u jam of chutney's inmaakt is een jampot een goede oplossing. Het gebruik van een jampot is mogelijk als u jam inmaakt met geleisuiker. Geleisuiker heeft een bewarende werking en voorkomt dat de jam bederft.
Het inmaken van voedsel, ook wel wecken genoemd, is een traditionele manier om levensmiddelen te conserveren in steriele glazen potten. Wecken is een gezonde, zelfgemaakte variant op geconserveerde etenswaren uit de supermarkt.
Het kan steriliseer glazen potten, zelfs met een magnetron, in slechts 2 minuten. Stop gewoon twee vingers water in elke pot en doe het allemaal in de magnetron, zonder de doppen! Laat 2 minuten verwarmen tot ze koken en verwijder ze en gooi het water weg en laat ze ondersteboven drogen op een schone doek.
Zet de pot(ten) in een ruime pan of schaal en giet er kokend water overheen. Let erop dat de potten helemaal onder het water staan. Breng het water opnieuw aan de kook en laat een kwartier koken. Haal de potten voorzichtig met een keukentang uit de pan en laat ze op hun kop op een (eveneens) schone theedoek drogen.
Groenten steriliseren
De inmaaktechniek kan met elke groente, zolang ze kraakvers is. Zorg ervoor dat zowel je bokalen als je groenten perfect schoon zijn. Kook de groenten even voor. Vul daarna je weckbokaal met de groente tot ongeveer twee centimeter onder de rand.
Waarom moet je jampotten op de kop zetten? Doordat je de jampot omdraait gaat de zuurstof naar boven. In dit geval gaat de zuurstof naar de bodem van de jampot omdat de jampot op de kop staat.
Haal de weckpot na deze tijd met een speciale wecktang uit het water en zet deze ondersteboven op een schone theedoek op het aanrecht. Laat de pot 12 uur afkoelen, zodat alles goed vacuüm kan trekken. Als er geen lucht ontsnapt tijdens deze tijd is het wecken gelukt.
Je vult je potten met je groenten of fruit, tot de rand gevuld, het deksel erop met die typische rubberen ring en dan zet je er klemmen op. Dat gaat allemaal in de kookketel met water. Je laat 40 minuten tot anderhalf uur koken, afhankelijk van de inhoud van de potten. En dan is het klaar.
Veelal pasteuriseert men bij temperaturen tussen de 65°-75°C. De tijdsduur van het proces loopt uiteen van vijftien seconden, zoals bij melk, tot circa dertig minuten, zoals bij vacumbereide groenten. De produkten worden vervolgens snel teruggekoeld waardoor de groei van micro-organismen wordt geremd.
Gesteriliseerd instrumentarium dat verpakt in laminaatzakjes wordt bewaard, is in onbeschadigde en droge verpakking één maand houdbaar.
[87, Ullmann, 2001]. Bij pasteurisatie wordt meestal een temperatuur van beneden 100°C toegepast. Steriliseren is het verwijderen van levende micro-organismen en kan worden bereikt door stoom, droge warmte, filtratie, bestraling, of door chemische methoden.
Stappen voor flessen uitkoken:
Breng het water aan de kook. Doe de flessen, spenen en andere onderdelen in de pan water. Haal na 3 minuten kooktijd de spenen en accessoires uit het water met een schone tang of vork en leg ze op de theedoek. Giet na 5 minuten kooktijd het water af en haal de flessen uit de pan.
Een sterilisatie van de man is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Toch geeft deze ingreep geen 100% garantie dat de zaadleiders niet spontaan herstellen. Echter, wanneer de sterilisatie op een juiste manier is uitgevoerd is de kans op zwangerschap zeer klein.