Het pigment blauw is het minst voorkomende pigment in de natuur. Een blauwe kleurstof die in planten voorkomt is anthocyanine. Dit kleurt bijvoorbeeld blauwe bosbessen blauw, maar dit pigment komt niet bij zoogdieren voor.
Globaal gezien, is blauw bijvoorbeeld het minst voorkomende pigment in de natuur. We hebben het dan natuurlijk niet over lucht en water, maar over planten, dieren en al wat leeft.
Kijken we naar de hele natuur, dan valt op dat de helderste en meest intense kleuren meestal blauw of groen zijn.
Paars zit namelijk niet in het zichtbare spectrum van licht. Nu hebben we allemaal op de basisschool geleerd dat je basiskleuren hebt en dat alle andere kleuren daaruit bestaan. Geel en rood wordt oranje, rood en groen wordt geel. Rood en blauw wordt?
Dat groene, gele en rode auto's minder worden gebotst dan bruine, witte en zwarte auto's lijkt logisch. Groen, geel en rood vallen meer op in het verkeer. Maar het is altijd verstandig om goed op te letten als u in de auto zit.
Zwart is een mysterieuze kleur die verband houdt met angst en het onbekende.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.
Roodgroen en geelblauw – dat zijn de zogeheten 'verboden kleuren'. Iets roodgroens heeft zowel een rode als een groene tint. Dat lijkt onmogelijk, maar dat is het niet. Het botst alleen in onze hersenen.
Met onze drie soorten kegeltjes kunnen we de kleuren van de regenboog zien: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet - het zogenaamde kleurenspectrum. We kunnen ook één kleur zien die niet in het spectrum of de regenboog zit: paars.
Het pigment blauw is het minst voorkomende pigment in de natuur. Een blauwe kleurstof die in planten voorkomt is anthocyanine. Dit kleurt bijvoorbeeld blauwe bosbessen blauw, maar dit pigment komt niet bij zoogdieren voor.
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
De krokodil verandert niet echt van kleur, maar wel qua hoe donker de schubben zijn. Een krokodil vangt meer zon met donkere schubben. Om meer of minder zon te vangen kan de kleur van hun schubben lichter of donkerder worden. Dan zijn er nog de dieren die in de zomer een totaal andere kleur aannemen dan in de winter.
Blauwe kleurstof voor stof is nu gebruikelijk, maar de oorsprong ligt in het oude Peru, waar ongeveer 6000 jaar geleden een indigoïde kleurstof werd gebruikt om katoenen stof te kleuren.
Een plant dankt zijn groene kleur aan bladgroenkorrels. De bladgroenkorrels worden ook wel chloroplasten genoemd en daarmee vangt een plant licht op om zuurstof mee te maken. De bladgroenkorrels weerkaatsen het groene licht van de zon, daarom zien wij een groene kleur bij planten.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Dus orka's en zebra's zijn zwart-wit om het patroon ven hun verschijning te doorbreken.
Paars is de moeilijkste kleur voor het oog om te onderscheiden en de moeilijkste kleurstof om in de natuur te vinden. In het oude Rome werden de schelpen van 12.000 zeeslakken vermalen om slechts 1,5 g pure paarse kleurstof te maken. Omdat paars weinig voorkomt geeft het een gevoel van luxe en rijkdom.
De moeilijkste natuurlijke kleur om te maken, hoe het BORO*MINI toch gelukt is! Bij natuurlijk verven denk je “natuurlijk” meteen aan de kleur groen, dit bleek een grote uitdaging.
Anderzijds is zwart ook de kleur van verdriet, rouw en begrafenis. En wit heeft die rol voor een deel overgenomen.
Het nadeel van sobere slaapkamer kleuren is dat ze al snel onpersoonlijk kunnen ogen. Om dit tegen te gaan kan je gebruikmaken van sfeervolle decoratie, fotokaders en enkele kleurrijke kussens. Aan te raden kleuren: wit, eierschaal en pasteltinten (paars, groen, geel en blauw).
Groen is een kleur die positieve associaties geeft. Natuur, groei, ontspanning, gezondheid en evenwicht. Het is een goede kleur om te gebruiken voor 'positief' en 'vooruitgaan'. Sommige merken zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaalde kleur: voor groen is Interpolis daar een goed voorbeeld van.