Zijn je lippen erg bleek, dan kan dat wijzen op een onderliggende ziekte.De doorbloeding van de lippen is dan niet optimaal. Je kunt bijvoorbeeld bloedarmoede hebben. De oorzaken van lipverkleuringen kunnen echter zeer uiteenlopend zijn.
De oorzaak van leukoplakie blijft in veel gevallen onbekend. Het ontstaan kan te maken met chemische of mechanische schade aan je slijmvliezen waardoor ze veranderen om zich te beschermen. Belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van leukoplakie zijn: Roken.
Jouw lichaamstemperatuur is afhankelijk van doorbloeding en zuurstoftransport. Als je lichaam afkoelt kan je lichaam minder makkelijk zuurstof opnemen.En dit zuurstoftekort zorgt weer voor blauwe lippen. Je huid kan in dit geval ook een beetje blauw kleuren.
Het kan van nature altijd al donker zijn geweest, maar ook roken en een slechte doorbloeding (weinig zuurstof toevoer) en hyperpigmentatie (door de zon) kan de oorzaak zijn van donkere lippen. De donkere lippen komen in verschillende kleurtonen voor: blauw, paars, grijs en donkerbruin.
Tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Heel soms ontstaan droge lippen door een tekort aan vitamine B, ijzer, foliumzuur of zink.
Vermoeidheid, duizelingen, concentratieproblemen, geheugenproblemen en tintelingen in ledematen zijn typische klachten van een vitamine B12 tekort, echter worden deze symptomen vaak toegeschreven aan alledaagse oorzaken zoals ouderdom, stress of vermoeidheid.
een blaar, zweer of kloof op de lip die niet geneest. witte plekken op de lip. een bloedende lip. de lip kan niet goed bewegen, is geïrriteerd en/of doet pijn.
Die bloedvaten nemen door de jaren heen steeds meer af, waardoor de kleur in je lippen afzwakt. Daarnaast neemt het vochtverlies in je lippen naarmate je ouder wordt juist toe, waardoor je lippen sneller uitdrogen. Ook dat kan ervoor zorgen dat je lippen een doffere kleur krijgen.
Blauwe huid: cyanose
Als uw huid langere tijd te weinig zuurstofrijk bloed krijgt, kan uw huid blauw worden. Dat noemen we cyanose. U kunt blauwe vingers en nagels krijgen, maar ook blauwe lippen of een blauw gezicht. Als het zuurstofgebrek te lang duurt, kan uw huid afsterven en zwart worden.
Je kunt je lipkleur wat sterker aanzetten met een full lips PMU behandeling of je lippen een glanzend effect geven met een glossy lips behandeling. Als je kiest voor PMU voor je lippen, hebben je lippen altijd een mooie vorm en kleur en een diepere teint.
Naarmate we ouder worden, neemt het ondersteunend collageen, de 'vetkussentjes' en de spieren in en rondom je lippen snel af. Dit resulteert in dunnere lippen en het zien van fijne lijntjes (2).
Tip #1: scrub je lippen met een zachte tandenborstel
Borstel zachtjes met een schone tandenborstel over je lippen. Hierbij verwijder je de losse velletjes en bevorder je de doorbloeding. Doe dit het liefst 2x per dag, hierdoor zullen je lippen er voller en mooier roze uitzien.
Als het mondslijmvlies lange tijd geïrriteerd is, bijvoorbeeld door een slecht zittend kunstgebit, kan dit leiden tot een witte plek: leukoplakie. In 5-7% van de gevallen wordt leukoplakie kanker. Leukoplakie kan dus een voorstadium van mondkanker zijn.
Leukoplakie kan op iedere plaats in de mond voorkomen, soms op meer plaatsen tegelijk. U kunt last hebben van een schrijnend, branderig gevoel in de mond.
Dagelijks gebruik van een hydraterende lippenbalsem met een hoge SPF gaat de veroudering van je lippen tegen. Afgezien van schade door de zon, voorkomt een goede lippenbalsem ook verkleuring, rimpels, droogte en kloven. Een goede balsem bevat wax die je huid beschermt en tevens een hydraterende werking heeft.
Vrouwen met een lichte huid kunnen het beste kiezen voor een koele kleur rood. Als het een koraal ondertoon heeft, ben je verzekerd van een WOW effect! Bruine huidtypes moeten daarentegen kiezen voor warme roodtinten met een lichte oranje tint. Middelzware huidtypes kunnen ook voor een gedurfder rood gaan.
In het geval van de paarse verkleuring op de lip gaat het om een vaatafwijking en het komt regelmatig voor. Deze vaatafwijking noemen we 'venous lake' en je kunt het vergelijken met een spatader op de benen. De vaatklepjes in het bloedvat werken niet meer en stuwen het bloed niet goed door de bloedvaten.
Lipkanker komt in Nederland voor bij 1,3 op de 100.000 mensen per jaar en is in 95% van de gevallen gelokaliseerd in de onderlip. De kans op het ontwikkeling van een lipcarcinoom neemt toe naarmate mensen ouder worden. De tumor treedt zelden op beneden het veertigste levensjaar.
De belangrijkste risicofactor voor lipkanker is veel zonlicht op de lippen. In zonlicht en in straling van de zonnebank zit Uv-straling. Uv-straling kan de cellen van je huid en je lippen beschadigen. Dan kan er uiteindelijk kanker ontstaan.
De meeste kankers in de mondholte ontstaan aan de oppervlaktelaag, het slijmvlies. Ze worden plaveiselcelcarcinoom genoemd. Soms gaat het om een ander type kwaadaardig gezwel, bijvoorbeeld speekselkliertumor of een kwaadaardige tumor uitgaande van lymfeklierweefsel (maligne lymfoom).
Je kunt ook last hebben van een brandend gevoel in de armen. Andere symptomen zijn uitvalsverschijnselen, geheugenproblemen en concentratiestoornissen. Ook afasie en ataxie zijn neurologische symptomen van een vitamine B12-tekort.
Als er onvoldoende vitamine B12 in je lichaam aanwezig is, kunnen op den duur diverse systemen minder goed gaan werken, zoals het zenuwstelsel, immuunsysteem en de aanmaak van rode bloedcellen. Bij ouderen lijkt het een rol te spelen bij het geheugen.
Vlees, vis, zuivel en eieren zijn voorbeelden van voeding met vitamine B12. Helaas zit er geen B12 in groenten en fruit en blijkt de variant in algen onbruikbaar voor de mens.