Het jaaractieplan legt vast wie verantwoordelijk is voor welke doelstelling en bevat volgende onderdelen: de doelen die je voor komend jaar stelt in het kader van het preventiebeleid. de middelen en methoden om deze doelstellingen te bereiken. de opdrachten, verplichtingen en middelen van alle betrokkenen.
De werkgever stelt dit JAP op in overleg met de leden van de hiërarchische lijn en de diensten voor preventie en bescherming op het werk. Dit jaarlijks actieplan heeft betrekking op het dienstjaar en niet op het kalenderjaar.
Wie is verantwoordelijk voor een risicoanalyse? De risicoanalyse is de taak van de werkgever en de hiërarchische lijn, bijgestaan door zijn interne en externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. De preventieadviseurs van deze diensten hebben een adviserende en coördinerende taak.
Een risicoanalyse uitvoeren, is wettelijk verplicht – ze vormt de basis van uw dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS).
De risicoanalyse bestaat uit drie fasen: het identificeren van gevaren; het vaststellen en nader bepalen van risico's; het evalueren van risico's.
De werkgever voert de risicoanalyse uit met de medewerking van de werknemers, bijvoorbeeld aan de hand van vragenlijsten (die kwantitatieve resultaten opleveren) of in de vorm van discussiegroepen (die kwalitatieve resultaten opleveren). Het is niet vereist dat alle werknemers worden gehoord.
De formulering van een risico
Formuleer het risico concreet. Een risico bestaat uit meer dan één woord. Beschrijf wat er niet goed kan gaan, waardoor dat veroorzaakt wordt en wat het gevolg ervan is. De beschrijving van het risico moet helpen bij de omschrijving van een maatregel.
Vaak worden ze door elkaar gebruikt, terwijl er wel een verschil is. Wat is eigenlijk de betekenis van beide termen? Een gevaar is een constante; Een risico is de kans dat een gevaar zich openbaart maal het effect.
Je bent als werkgever zelf verantwoordelijk voor het jaaractieplan. Om tot een goed plan te komen dat draagvlak kent in je bedrijf, betrek je de leden van de hiërarchische lijn en de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk bij het JAP.
Een jaarlijks actieplan is een belangrijk document binnen je welzijnsbeleid. In het jaarlijks actieplan (JAP) beschrijf je concreet welke actiepunten je het komende jaar zal uitvoeren om risico's in je bedrijf uit te schakelen of te beperken.
Het dynamisch risicobeheersingsysteem heeft betrekking op de zeven domeinen die samen het begrip 'welzijn' vormen: veiligheid, gezondheid, psychosociale belasting, ergonomie, hygiëne, verfraaiing van de arbeidsplaatsen en (interne) milieumaatregelen.
Het preventieplan biedt een overzicht van de aanwezige risico's in je bedrijf en vertelt wat je gaat doen om deze risico's uit te schakelen of te beperken. In het GPP moet je rekening houden met jouw bedrijfsactiviteiten, arbeidsprocessen en de grootte van je onderneming.
Preventie naar doel
Voorbeelden: screening, vaccinaties en preventieve medicatie. Gezondheidsbevordering: bevordert een gezonde leefstijl en een gezonde sociale en fysieke omgeving. Gezondheidsbescherming: beschermt de bevolking tegen gezondheidsbedreigende factoren.
Beleid ter bevordering van participatie en toegankelijkheid, het voorkomen van sociale uitsluiting en ondersteuning van het lokaal sociaal beleid. Betekenis van welzijnsbeleid toevoegen.
De methode van Fine & Kinney wordt gebruikt om risico's in te schatten en om te bepalen welke acties ondernomen moeten worden. Na inschatting van de waarschijnlijkheid, blootstelling en ernst kan een risicocijfer voor de taak worden berekend. Bepaal eerst hoe vaak een situatie zich voordoet (of kan voordoen).
Knellen, snijden en pletten zijn risico's die zich bij veel werkzaamheden voordoen. Bij het werken met grote machines, maar ook bij bijvoorbeeld werkzaamheden in het restaurant of op kantoor.
Een risico is een kans op het optreden van een ongewenste gebeurtenis (door een oorzaak) met een gevolg (is dus negatief) voor betrokkene en heeft invloed op het behalen van de doelstellingen.
Een risico is elke onverwachte gebeurtenis die invloed kan hebben op mensen, technologie, middelen of processen, en dus ook projecten. In tegenstelling tot een normaal probleem dat zich voor kan doen, zijn risico's gebeurtenissen die zich eventueel voor kunnen doen; de kans op een onverwachte gebeurtenis.
De SARIER®-methode baseert de systematiek voor het opsporen van gevaren op het gevaar-schademodel. We beschouwen alleen de mens (werknemer) als schadedrager. Dat is het element dat de schade kan oplopen. De schade- vormen die we beschouwen zijn gezondheidsschade in het algemeen.
Het is de wettelijke verantwoordelijkheid van de gebruiker om de werkpostfiche in te vullen, en dus NIET van het uitzendbureau. Enkel de gebruiker kan immers een degelijke risicoanalyse maken van de werkposten in zijn bedrijf.
Het uitvoeren van een risicoanalyse heeft zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel is natuurlijk het verkrijgen van inzicht in de bedreigingen, kwetsbaarheden en de gevolgen daarvan voor de organisatie. Daarnaast wordt er nagedacht over de mogelijk te treffen en te verbeteren beheersmaatregelen.