Pasta wordt vaak te lang of te kort gekookt, wat de smaak en structuur niet ten goede komt. Saus hecht zich moeilijker aan te zachte pasta, bij te lang koken verdwijnt het zetmeel aan de buitenkant en wordt het een prutje.
Als je pasta te lang kookt, wordt hij niet alleen slijmerig, maar stijgt er ook zijn glycemische index. Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel snel stijgen en zal je minder lang een verzadigd gevoel hebben. Als je de pasta afgiet op het moment dat hij perfect al dente is, is het eigenlijk al te laat.
Penne: 11 – 14 min.Macaroni: 8 min.Farfalle: 13 – 15 min.Spaghetti: 11 – 13 min.
Hoe weet je of de pasta klaar is? Om te weten of je pasta perfect al dente is, is er één simpele vuistregel: proef! Je pasta is klaar als de buitenkant gaar is en de binnenkant nog ietsje stevig aanvoelt. Kook je 'm langer dan dit punt, dan is je pasta te ver waardoor hij plat en plakkerig wordt.
Laat de pasta niet afkoelen
Je pasta altijd meteen serveren wanneer het gaar is. Wanneer je pasta laat afkoelen zal het vrijgekomen zetmeel zich heel snel aan te pasta binden tot je een dikke plakkerige klomp overhoudt.
Kook de pasta niet te gaar: al dente is voldoende. Hij gaart nog wat na na het afgieten. Spoel de pasta niet met koud water na het afgieten: het maakt 'm koud en taai. Na het afgieten meng je de pasta met de saus of met een scheutje van het kookvocht (hou altijd een beetje apart voor je de pasta afgiet).
Dit is slechts olijfolieverspilling, en dat vinden we best zonde natuurlijk. De pasta afspoelen met koud water. Wanneer je je pasta na het koken spoelt met water, dan spoel je al het zetmeel eraf!Daarmee hecht de saus juist zo goed aan de pasta.
Tijdens het pasta koken zet je liefst geen deksel op de pot. Door er een deksel op te zetten gaat het water schuimen en zal het over de rand op je vuur lekken. Daarnaast moet je af en toe ook door de pasta roeren en de spirelli's of slierten in beweging houden. Zonder deksel gaat dit een stuk makkelijker.
Beetgaar (ook bijtgaar) is het zodanig hebben gekookt van bijvoorbeeld groenten, dat deze net gaar zijn. Dat wil zeggen dat ze een textuur bezitten die bij het erin bijten nog steeds duidelijk valt waar te nemen, nog enige weerstand heeft.
Pasta is een energiebron. Deegwaren hebben de typische eigenschap u een verzadigd gevoel te geven, het hongergevoel uit te stellen en veel energie te geven voor fysieke arbeid, zelfs lang na de maaltijd. Om daar ten volle van te genieten, moet u ze perfect “al dente” (beetgaar, dus nog een beetje stevig) koken.
Nooit meer water laten overkoken
Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het! Hout is namelijk een materiaal dat warmte niet goed geleidt waardoor de bubbels kokend water die het hout raken, barsten.
Reken 1 liter water per 100 g pasta. Voeg flink wat zout toe zodra het water kookt. Doe vervolgens de pasta in de pan en roer even om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt. Houd de kooktijd van de verpakking aan, maar proef voor de zekerheid al een minuutje eerder of de pasta goed is.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Bewaar je gekookte pasta niet langer dan 2 dagen: "Je kan er ernstig ziek van worden" | VRT NWS: nieuws.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Traditioneel gezien wordt spaghetti als een langgerekt en elegant gerecht beschouwd dat in zijn geheel moet worden gegeten, zonder te worden gebroken. Een van de redenen waarom Italianen het breken van spaghetti voor het koken als een ramp beschouwen, is dat het de oorspronkelijke vorm van het gerecht verandert.
Het Italiaanse woord 'al dente' betekend beetgaar oftewel bijtgaar. 'Dente' is het Italiaanse woord voor tand en daar komt dan ook de term vandaan. Je kookt pasta altijd beetgaar.Dit houd in dat je de pasta nét gaarkookt zodat de deze nog enige weerstand geeft.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Koken leer je pas echt als je kooklessen volgt. En dat kan bij De Kookjuf. Aan de hand van duidelijke recepten ga je heerlijke en gevarieerde maaltijden koken én leer je de belangrijkste kooktechnieken.
Die pasta's zijn minder sterk, waardoor er zetmeel uit weglekt in de pan, wat leidt tot overkoken. ' Mocht u ondanks deze kennis toch nog te maken krijgen met overkokende pasta, dan heeft Indekeu nog een tip. 'Sproei met een plantenspuit koude nevel boven het schuim.
'Wellicht doen mensen meer macaroni dan spaghetti in eenzelfde pan met water omdat macaroni er makkelijker in past. In dat ge- val klopt het dat macaroni eerder overkookt. Want het overkoken is afhankelijk van de hoeveelheid deeltjes die in het water te- rechtkomen.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Spoel de pasta niet met koud water na het afgieten: het maakt 'm koud en taai.
Tenminste: het smaakt beter als je de pasta opnieuw opwarmt op een goede manier. Heb je nog gekookte pasta over zonder saus? Dan is het een goed idee om de pasta in een zeef in een pan met kokend water onder te dompelen, zodat die op die manier ongeveer 30 tot 40 seconden opnieuw kan doorkoken.