Heerlijk om goed wakker te worden of als tussendoortje is een wortel gember sapje gemaakt met een sapcentrifuge. Het is gezond, lekker en fris!
Schil de gemberwortel en snijd deze in kleine stukjes. Schil de appels en wortels en snijd deze in stukjes. Doe de gember, appels en wortels in een sapcentrifuge en pers het sap eruit. Giet het sap door een fijne zeef en vang het op in een grote kom.
Je wilt dat de gemberwortel schoon is, omdat schillen niet nodig is bij het gebruik van een sapcentrifuge. Snijd de gember in kleinere stukken die gemakkelijk door de trechter van je sapcentrifuge passen, ongeveer 2,5 cm.Zet de sapcentrifuge op de turbostand en voeg de stukken verse gemberwortel toe aan de sapcentrifuge .
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Schil de gember en snijd het in kleine stukjes.Doe alle ingrediënten in de slowjuicer en mix tot een gladde sap. Proef en voeg naar smaak eventueel nog wat citroensap of honing toe. Geniet van je verfrissende sap!
Bovendien hebben sommige ingrediënten zoals peren, wortels en gember dunne schillen die de sapcentrifuge gemakkelijk kan verwijderen zonder verstopt te raken . Met deze feiten in gedachten, kunt u tijd en voorbereiding besparen door uw ingrediënten te persen met de schil eraan.
Je kiest het best voor een slowjuicer die dus liggend is (in tegenstelling tot een staande). Horizontale slowjuicers zijn uitermate geschikt voor gember, omdat de vezelige structuur van gember goed wordt uitgeperst en verwerkt door middel van de horizontale persschroef.
" Gemberschil is volkomen veilig om te consumeren ," zei Dana. "Ik snijd vaak stukjes ongeschilde gember af en laat ze in heet water trekken voor de lekkerste gemberthee. De schil kan meer vezels bevatten [dan de rest van de gemberwortel]."
Naast dat je gember kunt schillen, is het ook erg lekker en gezond om gember met schil te eten. De schil bevat veel voedingstoffen en vezels, en kan een extra smaakdimensie toevoegen aan je gerechten. Als je ervoor kiest om de schil te behouden, is het belangrijk dat je de gember goed wast voordat je deze gebruikt.
Overmatig gebruik kan problemen geven met je maag en/of darmen. Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Aangeraden wordt op per dag niet meer dan 4 gram gember tot je te nemen.
Kun je gember koud persen? Ja, het is mogelijk om gember koud te persen .
Zowel verse gember als gemberpoeder zijn goed te gebruiken samen met andere kruiden en specerijen als kaneel, kruidnagel, peper en kerrie. Je kunt het in warme gerechten ook combineren met kurkuma, kardemom en galangawortel (laos). Gember wordt vaak gebruikt als basis voor curry's.
Vers gembersap van de Nama Vitality 5800 Cold Press Juicer. Een beetje verse gember toevoegen aan uw dagelijkse groene saprecept is een andere geweldige manier om te profiteren van gember tijdens de herfstmaanden . De verwarmende en kalmerende eigenschappen kunnen nuttig zijn voor uw algehele gezondheid en welzijn.
Neem een stuk gember zo groot als je duim en pers het in combinatie met de andere ingrediënten in een slowjuicer. Als je een blender gebruikt, zeef dan daarna het sapje door een kaasdoek. Drink je gembershot zo snel mogelijk op voor een optimaal behoud van voedingsstoffen.
De kwaliteit van het sap verschilt ook. Slowjuicers produceren sap van hogere kwaliteit omdat er minder warmte en lucht bij het sap komen, wat ervoor zorgt dat de enzymen en voedingsstoffen behouden blijven. Sapcentrifuges produceren echter meer sap in een kortere tijd, maar het sap is minder rijk aan voedingsstoffen.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Eet het rauw of kook het: beide zijn gezond : Onderzoek suggereert dat het verwarmen van rauwe gember (bijvoorbeeld bij het koken of het maken van thee) de mogelijkheid om bepaalde soorten vrije radicalen te verwijderen vermindert en de mogelijkheid om andere soorten te verwijderen vergroot. Dit komt waarschijnlijk door de omzetting van gingerolen in shogaolen.
Instructies. Snijd 1 (1-inch) stuk gemberwortel in 4 rondjes ( niet nodig om te schillen ). Doe in een kleine steelpan en voeg 1 1/2 kopje water toe. Dek af en breng aan de kook op middelhoog vuur.
Geschilde, gesneden of geraspte gember bewaren
Dat kan het best in een goed afgesloten zakje of bakje in de diepvries (zie hierboven). In zowel de fruitschaal als de koelkast droog het namelijk uit en verliest het zijn smaak. Dat wil je natuurlijk voorkomen als je net zo'n zin hebt in die Aziatische roerbakschotel!
Als de gember jong is en de schil erg fijn is of als het fijngehakt of geraspt gaat worden, kun je de schilstap overslaan. Als de schil dikker is of als je de gember grover hakt en de schil er niet bij wilt, kun je de gember het beste van tevoren schillen .
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Minder/niet geschikt voor tarwegras, bladgroenten en bleekselderij; want hij loopt bij vezelige dingen snel 'vast', dan verstopt 'ie. Bijvoorbeeld bij wortel of spinazie komt er meer pulp in dan bij een verticale.