In bepaalde landen hebben banken maatregelen genomen om fraude te voorkomen. Hierdoor kan je geldopname geweigerd worden, ook als je het gebruik van je pas correct hebt ingesteld. Dat is dan meestal ook het geval als je een Betaalpas hebt van een andere bank. Nederlandse banken hebben hier helaas geen invloed op.
Je kunt je Wereldpas meteen gebruiken in landen binnen Europa. Dit kan bij alle geld- en betaalautomaten met een Maestro-logo. Controleer voor je vertrekt of er een geldautomaat in de buurt van je bestemming is.
In het buitenland kunt u vaak gewoon met uw betaalpas of creditcard betalen bij een restaurant of een winkel. Met deze betaling betaalt u automatisch de dan geldende wisselkoers. De wisselkoers wordt iedere dag opnieuw bepaald. Meestal hoeft u geen extra kosten te betalen als u pint in een winkel of restaurant.
Met de zakelijke betaalpas kun je overal ter wereld geld opnemen en contactloos betalen. Bij kleine bedragen hoef je geen pincode in te toetsen. Je paslimiet om geld op te nemen voor betaal- en geldautomaten kun je elk moment verhogen of verlagen.
Met je debetkaart kan je in het buitenland betalen en cash geld afhalen, dankzij de Maestro, Visa Debit of Debit Mastercard -functie. Een kredietkaart (zoals Visa, Mastercard, American Express) is gemakkelijk in gebruik en vrijwel overal aanvaard in het buitenland.
Pinnen in eurolanden
Betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Als je geld opneemt is dat vaak ook gratis.
Je gewone bankkaart (met Maestro-logo) kan je wereldwijd gebruiken om te betalen in een supermarkt, restaurant, camping... Als je buiten de Eurozone je bankkaart gebruikt, moet je daar een kleine kost extra voor betalen. Enkel Argenta rekent daar geen vaste kost voor aan.
Je kunt met Maestro overal ter wereld betalen bij zo'n 15 miljoen winkels én geld opnemen bij geldautomaten met ons logo. Onthoud je pincodes met een ezelsbruggetje, in plaats van ze op te schrijven. Bij een buitenlandse geldautomaat kunnen er kosten in rekening worden gebracht.
Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen.
Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen de passen. V PAY en Maestro zijn allebei veilige betaalpassen waarmee u in heel Nederland en Europa kunt betalen bij een betaalautomaat in winkels, horecagelegenheden en tankstations. Met beide passen kunt u ook contant geld opnemen bij een geldautomaat.
Iedere creditcard met het Visa- of Mastercardlogo werkt wereldwijd hetzelfde. Als je ergens wilt afrekenen maakt het dus niet uit of je een Mastercard-creditcard hebt van de ANWB of bijvoorbeeld van de Rabobank. Creditcards worden in bijna alle landen geaccepteerd.
Ben je binnen de EER-landen en betaal je in euro's? Dan is betalen met je creditcard gratis. Ben je niet in een EER-land of betaal je niet in euro's? Dan wordt het bedrag omgerekend naar euro's o.b.v. een wisselkoers en een koersopslag van 2,00%.
De voornaamste oorzaken en de mogelijke oplossingen waarom u geen betaling of geldopneming kan uitvoeren met uw debetkaart zijn: Uw kaart is beschadigd of onleesbaar . Uw kaart is niet geactiveerd voor het buitenland. Het beschikbaar en/of het saldo van uw betaalrekening zijn onvoldoende.
Een Nederlandse gast heeft geen EC-kaart, die werken over het algemeen met Maestro. Voor een betaalpas van een Nederlandse bank betaal ik wel 1,5% tot 3% van het transactiebedrag. Dat kan bij een rekening van 500 euro oplopen van 7,50 tot 15 euro per transactie.
De euro is het wettige betaalmiddel in Parijs (en de rest van Frankrijk). Als Nederlander of Belg hoef je daarom geen geld te wisselen. Je kunt in Parijs op redelijk wat plekken met de bankpas betalen (pinnen) of met een grote internationale creditcard zoals Visa, Mastercard of American Express betalen.
Betalen in het buitenland
Je kunt bij elke betaalautomaat met het Maestro-logo tot maximaal 3000 euro per dag betalen. Betalen bij tolwegen bij Maestro-betaalautomaat met 'dip & go' tot € 100 (zonder pincode).
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Kosten voor het pinnen
De bedragen lopen uiteen van 0,65 tot 2 euro pers transactie.
Een verstoring in het signaal dat door de betaalautomaat wordt gedetecteerd. De antenne voor contactloze communicatie is defect. De aangeboden kaart is defect of de kaart is niet geschikt voor contactloos betalen.
Het is niet mogelijk om contactloos betalen uit te zetten. Contactloos betalen werkt nadat je eerst 1 keer mét pincode hebt gepind of betaald. Contactloos betalen zonder pincode kan natuurlijk niet ongelimiteerd. Hieronder lees je welke limieten er zijn.
Vragen over inloggen
Dan wijzigt u uw pasnummer eenvoudig via de ABN AMRO app. Kies 'Profiel'> 'Toegang en gebruik'> 'Nieuw pasnummer instellen'. Zijn de laatste 2 cijfers van uw pasnummer veranderd? Verwijder dan uw registratie en registreer u opnieuw met uw nieuwe pasnummer.