De snack die qua aantal calorieën als slechtste uit de test komt is de kaassoufflé. Met slechts 60 gram krijg je al zo'n 205 kcal binnen. Daarbij bevat deze lekkernij relatief gezien veel koolhydraten. Qua hoeveelheid zout en verzadigde vetten doet de frikandellen het erg slecht.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Gefrituurde “voeding”
Een kleine hoeveelheid kan je lichaam wel de baas, tenminste als je voldoende anti-oxidanten eet. Maar gefrituurde voeding is echt wel het ongezondste eten omdat het grotere hoeveelheden bevat en daardoor onder andere de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artritis verhoogt.
Dorito's chips bevat een morfineachtige stof én 30 andere ingrediënten: 'Het is vechten tegen de bierkaai' Het ziet eruit als een simpel driehoekje, maar het bevat meer dan dertig ingrediënten, waaronder een morfineachtige stof die het extra verslavend maakt.
Een frikandel bestaat voor een deel uit (het meest veelzijdige stukje vlees) kip, wat mager vlees is, dus prima. Daarnaast bevat het veel water, een magere variant op varkensvlees, antioxidanten die volgens het Voedingscentrum zelfs als zeer gezond wordt beschouwd en fosfaten, wat goed is voor onze hersenen.
Minder calorieën. De chocosmiles kosten 2,49 euro per zakje van 100 gram en bevatten 391 calorieën per 100 gram. Een koker Smarties van Nestlé bevat 130 gram en kost 1,25 euro, 478 calorieën per 100 gram. Gummibeertjes van Food2Smile: 1,49 euro per zakje van 100 gram, 204 kcal.
Onder ongezonde voeding verstaan we ongezonde voedingsmiddelen eten of drinken. Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken.
Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren. Een kind van zeven tot negen jaar heeft bijvoorbeeld een energiebehoefte van 1800 kcal per dag. Volgens de 10 procent-regel kunnen daarvan 180 kcal worden 'opgesnoept'.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Eet minder dierlijke producten
Vlees, vis, zuivel en eieren worden gelinkt aan talloze ziektes. Wees er daarom spaarzaam mee, en eet vooral onbewerkt plantaardig eten. Beperk plantaardige olie en ga los met bladgroente. Je lijf zal je dankbaar zijn en gezonder oud worden.
Meerdere studies laten zien dat een mediterraan dieet beschermend lijkt te werken tegen dementie. Een deel van de studies vindt dat mensen die een mediterraan dieet volgen, minder vaak dementie ontwikkelen. Ook lijkt het dat het dieet betere mentale vermogens (cognitie) geeft.
Het is veel verstandiger om goed (lees: gezond) en regelmatig te eten. Zo houd je de 'motor' van je lichaam aan het branden en blijft je stofwisseling lekker op gang. En dat is weer goed voor je vetverbranding en ook voor je energie. Af en toe met mate snoepen is ook helemaal niet erg.
Boordevol suiker en vet
"Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat om de juiste balans. 1 kleine zak patat van 150 gram (zonder zout) met 25 gram mayonaise bevat: Energie: 560 kilocalorieën (kcal)
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.