Grote hoeveelheden ijskoud water kunnen een verhoogd risico geven op koliek. Zorg ervoor dat je paard minimaal 10 liter schoon water per dag drinkt, afhankelijk van de werklast.
Een mens drinkt gemiddeld 2 liter water per dag maar wist je dat een paard 30 tot 35 liter water per dag drinkt?
Elke dag de bak schoonmaken en nieuw water erin is dan wel noodzakelijk. Een paard dat onbeperkt kan drinken, drinkt zo'n 30 tot 35 liter water per dag. Een paard dat alleen op bepaalde tijden kan drinken, heeft dorst als het water aangeboden krijgt en kan dan achter elkaar een emmer van 8 liter leegdrinken.
Gemiddeld drinkt een paard zo'n 30 liter per dag. De hoeveelheid is ook afhankelijk van de weersomstandigheden, de inspanning die het paard levert en de voeding. Zorg ervoor dat je paard altijd de beschikking heeft over schoon en vers drinkwater. Dus op stal, maar ook in de weide.
Het kan best zijn dat je paard een probleem met zijn nieren of lever heeft, wat het vele plassen en drinken veroorzaakt. Een andere oorzaak van teveel plassen of teveel drinken is PPID, oftewel Cushing syndroom. Met een bloedonderzoek kan je dierenarts de ACTH-waardes meten, om te kijken of het om PPID gaat.
Teveel water drinken
Theoretisch kan een paard te veel water drinken, in het bijzonder als het lijdt aan een ziekte zoals PPID. Het drinken van te veel water is erg belastend voor de nieren die het moeten uitscheiden.
Niet drinken
Wanneer een paard twee dagen niet gedronken heeft is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen. Na drie of vier dagen kunnen de organen uitvallen en dit kan blijvende schade veroorzaken.
Een paard plast bijna net zoveel als het drinkt
Paarden drinken gemiddeld rond de 35 liter per dag en produceren rond de 20-30 liter urine per dag. Bij hogere temperaturen kan de water intake gemakkelijk oplopen tot zo'n 50 liter per dag. Een paard plast dus bijna evenveel als dat het drinkt.
Een liter leidingwater kost dus iets minder dan een halve eurocent. Of zo'n halve euro per dag als we ons aan dat dagelijkse gemiddelde van 100 liter leidingwater houden. Het is daarmee 200 tot 400 keer goedkoper dan water in flessen. Dat klinkt allemaal heel erg weinig, toch kan de factuur snel oplopen.
Een olifant kan meer dan 200 liter water per dag drinken. Dat doet hij door 5 tot 10 liter water per keer in zijn slurf op te zuigen en vervolgens in zijn bek te spuiten.
Wat eet een paard: de basis
Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek. Bij geen krachtvoer in het rantsoen is een supplement nodig voor de aanvulling van mineralen en vitaminen.
De gemiddelde waterbehoefte van een paard ligt tussen de 20 en de 60 liter, voor een pony ligt dat rond de 25 liter. Van nature drinkt een paard uit zichzelf voldoende water, maar als hij niet lekker is of spijsverteringsproblemen heeft, kan het zijn dat hij minder drinkt.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Water is een belangrijke voedingsstof voor pony's en paarden, bijvoorbeeld voor de spijsvertering en thermoregulatie. Paarden moeten altijd de beschikking hebben over vers, schoon drinkwater van goede kwaliteit. Er zijn diverse factoren die watertekort bij paarden kunnen veroorzaken.
Een veulen van een maand oud drinkt al minstens een liter water naast vier liter melk per dag. Let wel dat uw veulen niet teveel water opneemt, ze willen nogal eens spelen met de drinkbak, Uw veulen kan dan diarree krijgen, , neem dan contact met onze paardenafdeling op.
De spoelbeurt
Gemiddeld kost een spoelbeurt in ons land 6,74 liter water. Dat is dus 33,7 liter per dag. Per jaar is dat ruim 12.300 liter per persoon.
Dan weet u dat het ongeveer tussen de 4,7 uur (in het geval van 1.000 liter water) en de 7,8 uur (in het geval van 600 liter water) duurt om het bad te vullen.
Elektrische boiler
Een douchebeurt van 5 minuten voor consumenten met een spaardouchekop komt neer op 40 cent. Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten. Omgerekend is dat 8,4 euro per week.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Daarom is het niet eenvoudig om precies aan te geven hoeveel kg er in de avond en nacht beschikbaar moet zijn. Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven.
Regenwater. In het ideale geval voorziet men best leidingwater of grondwater dat na analyse geschikt is bevonden voor consumptie. Indien dit niet voorhanden is, mogen paarden in principe ook regenwater drinken, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan.
Re: Paard lang op paddock zonder hooi
Advies van de dierenarts is dat hij niet langer dan 6 uur zonder ruwvoer mag staan. Dan heeft de maag zo veel zuur aangemaakt dat het zuur boven het klierrijke deel van de maag komt en daar kan het maagzweren veroorzaken.
Hoe lang moet mijn paard in de wei? Vereniging Eigen Paard is van mening dat een paard in de zomer minstens enkele uren weidegang moet hebben, het liefst nog meer. In principe kan een paard 24 uur per dag in de weide staan.