Metaal recyclen bespaart bijvoorbeeld 70% energie ten opzichte van nieuwe productie. Bij aluminium is dat 90%. Voor glas werkt dat net wat minder goed. Glas dat 100% gerecycled is, bespaart 25% energie ten opzichte van nieuw glas.
Alle glazen flessen, flesjes, potten en potjes waarin drank, eten, babyvoeding, cosmetica, parfum of medicijnen hebben gezeten, mogen in de glasbak. Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Recyclen bespaart veel grondstoffen en energie. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit.
Plastic heeft glas vervangen omdat het goedkoper, lichter en minder breekbaar is. Toch zijn er vele redenen te benoemen om toch te kiezen voor glas. European Packaging Survey heeft in september 2010 een onderzoek door TNS laten doen naar de keuze van verpakkingsmaterialen van de consument.
Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Daardoor is het een ontzettend duurzaam verpakkingsmateriaal. Ingezamelde glasscherven worden als grondstof gebruikt om nieuwe producten mee maken, zoals bijvoorbeeld nieuwe glazen flessen of potjes.
Eenmalig PET (plastic) is in veel gevallen beter voor het klimaat dan eenmalig glas. Of dat zo is, hangt af van het gewichtsverschil tussen de verpakkingen: als de PET-verpakking minstens 6 keer lichter is dan eenmalig glas, is PET beter voor het klimaat. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn.
Hoe duurzaam is glas vergeleken met plastic? Glas is qua materiaal vele malen duurzamer dan plastic. Glas kan namelijk eindeloos worden gerecycled zonder kwaliteit te verliezen. Dit in tegenstelling tot plastic: pastic verpakkingen kunnen vaak slechts enkele keren gerecycled worden.
Glas blijkt milieu-onvriendelijker dan plastic
Maar voor 1 liter sap is er meer glas nodig dan tetra-verpakking: 700 gram versus 60 gram. Voor 1 liter sap is de ecologische voetafdruk van een glazen verpakking dus 0,56 gm² en van tetra-verpakking 0,2 gm². Hieruit volgt dat een tetra-pak beter is dan nieuw glas.
Glas gebruiken om in te vriezen
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
De laatste 30 jaar zijn glazen flessen en potjes een stuk lichter geworden. Daardoor zijn minder grondstoffen nodig en minder energie voor het transport. Het gewicht van glazen bierflesjes van 25 centiliter nam bijvoorbeeld af van 165 naar 133 gram. Maar bij veel flessen er is nog steeds winst te behalen.
Klaar voor recycling
De scherven worden circa 8 weken opgeslagen, in die tijd verdwijnen resten van voeding en drank. De scherven kunnen nu dienen als grondstof voor de productie van nieuwe glazen verpakkingen. Glasfabrieken smelten de scherven en maken er nieuwe flessen en potjes van.
Alleen doorschijnend verpakkingsglas hoort in de glasbak. Zwart glas dus niet, maar blauw en rood glas wel. Andere glassoorten mogen niet in de glasbak, maar horen bij het restafval: Kruiken zijn wel verpakkingen, maar niet van glas, en verstoren de recycling.
Inzameling van glas
Uw gebruikte flessen, potjes en oude ramen worden verwerkt tot kleine scherven. Deze worden als grondstof ingezet bij de productie van nieuw glas. Door hergebruik levert 1 kilo glasscherven een besparing van 1,2 kilo aan primaire grondstoffen op.
1-2 miljoen jaar: Glazen potten en flessen bestaan voornamelijk bestaan uit silica, één van de meest permanente mineralen ter wereld. Archeologen zijn blij dat glazen producten zo lang mee gaan. Nooit?
Hoe wordt glas gerecycled? De glasfabriek maakt weer wit, groen of bruin glas van het oude glas. De scherven worden in de fabriek in ovens zo hoog verhit, dat ze smelten en vloeibaar worden. Het vloeibare glas wordt in een speciale machine in druppels geknipt, die in mallen vallen.
Diepvrieskwaliteit betekent vooral dat de zakjes dik genoeg zijn, daarom zijn bijvoorbeeld boterhamzakjes niet geschikt. Bij het ontdooien van producten in de magnetron dient de verpakking hiervoor wel geschikt te zijn.
Van alle geteste vershoudbakjes kwamen de KitchenBrothers meal prep bakjes als veruit de beste uit de test. En eigenlijk kwam dat totaal niet als een verrassing. Zo krijg je voor de prijs maar liefst 5 goede kwaliteit bakjes in huis. Deze zijn allemaal gemaakt van glas en gaan hierdoor extra lang mee.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Om één kilo vlakglas te produceren, is 8,0 tot 9,5 megajoule aan primaire energie nodig. Toch valt die energiebehoefte en de ermee gepaard gaande CO2-uitstoot, mee in vergelijking met de energie die glas bespaart. Isolatieglas bespaart negen keer meer CO2 dan er bij de productie vrijkomt.
Papier en karton hebben van nature een hoog aaibaarheidsgehalte. Consumenten weten dat het een natuurproduct is en geschikt voor recycling. De laatste jaren worden steeds meer papier en kartonsoorten ook nog eens gecertificeerd voor compostering, iets wat met een plastic verpakking van aardolie nooit gaat lukken.
Aangezien papier minder sterk is dan plastic, is er voor een papieren tas dikker materiaal nodig dan voor een plastic tas waar hetzelfde gewicht in gaat. Bovendien is de combinatie papier en water niet optimaal bij het verpakken van bloemen en planten. Beide materialen kunnen goed gerecycled worden.
De unieke kenmerken van gerecycled glas
Ons gerecyclede glas heeft een bijzondere, groene kleur. Omdat het glaswerk ambachtelijk wordt gemaakt, kunnen de kleur, dikte en het formaat van de glazen onderling iets verschillen. Hierdoor is ieder glas uniek!
Glasscherven smelten namelijk bij een lagere temperatuur dan de grondstoffen voor nieuw glas (kwartszand, soda en kalk), waardoor er minder energie nodig is. Gelukkig wordt in Nederland al meer dan 80 procent van het verpakkingsglas gerecycled.
Papier is Beter
Een kilo papier produceert minder broeikasgas dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is hernieuwbaar. Voor papier heb je echter productiebossen nodig. Papier kan tegenwoordig ook worden gemaakt van tomatenplanten, bamboe en oude spijkerbroeken, wat een duurzame oplossing is.