Toezichthouder: eet geen enkel Kinder-chocolaatje uit Belgische Ferrero-fabriek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om alle Kinder chocola uit een Ferrero-fabriek in België niet te eten. Het snoepgoed kan een salmonella-besmetting veroorzaken.
De NVWA waarschuwde woensdag al om enkele producten met bepaalde houdbaarheidsdata niet langer op te eten. Ondertussen geldt de waarschuwing voor alle Kinder-chocolade. Volgens Ferrero zelf zou de salmonella op 15 december in het bedrijf zijn geconstateerd.
De producten die uit de schappen zijn gehaald:
Kinder Schokobons WHITE. Kinder Happy Moments. Kinder Mix Advent Calendar. Kinder Mix Peluche.
Voor alle duidelijkheid: met producten als Kinder Bueno of Kinder Melkschijfje is tot nader order niets mis. Die producten worden namelijk in een andere fabriek gemaakt.
Het Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) sluit de fabriek “omdat Ferrero niet in staat is volledige informatie aan te leveren” voor het onderzoek naar hoe de kinderchocolade daar is kunnen besmet raken met salmonella.
Ingrediënten Kinder Bueno: melkchocolade 31,5% (suiker, cacaoboter, cacaomassa, magere melkpoeder, boterconcentraat, emulgatoren: lecithinen [soja], vanilline), suiker, palmolie, tarwemeel, gemalen hazelnoten 10,8%, magere melkpoeder, melkpoeder, pure chocolade (suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgatoren: lecithinen [ ...
In Nederland zijn in april Kinder Surprise en andere producten van het merk Kinder uit de schappen gehaald. Consumenten wordt geadviseerd de chocolaatjes niet te eten. Fabrikant Ferrero trof in februari de salmonellabacterie aan in een installatie.
De producent heeft daar zelf uit voorzorg toe besloten, vanwege een mogelijk verband tussen chocola die is gemaakt in een Belgische fabriek en salmonella-infecties in Europese landen. Dinsdag werd bekend dat in ieder geval twee kinderen in Nederland besmet zijn geraakt met de salmonellabacterie.
Ferrero Rocher 2e update producten. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1). Dit betreft de Belgische fabriek waar Salmonella is in aangetroffen.
Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd. Begin april was er een terugroepactie voor bepaalde producten.
Buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree beginnen 6 tot 72 uur na inname van besmet voedsel of water.Macroscopisch kan er bloed en slijm bij de ontlasting te zien zijn. Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden.
Het risico op besmetting is het grootst bij rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals vlees van pluimvee, runderen of varkens, maar ook eieren. De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten.
De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.
Bij Ferrero staan kwaliteit, voedingsveiligheid en de zorg aan onze consumenten centraal. Indien u de producten heeft gekocht die deel uitmaken van de terugroepactie (Kinder Surprise, Schoko-Bons, Mini Eggs, Mix Peluche, Happy Moments), kunt u de consumentendienst van Ferrero contacteren.
Veiligheidswaarschuwing: melksporen in pure chocolade Ferrero. De chocolade van Grand Ferrero Rocher Dark bevat mogelijk sporen van melk en kan daardoor potentieel gevaarlijk zijn voor mensen met een melkallergie. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Bijna alle gevallen zijn te herleiden naar de fabriek van Ferrero in het Belgische Aarlen, waar chocola van het merk Kinder wordt gemaakt. Die chocola werd in april uit de handel gehaald. De meeste kinderen die besmet raakten, zijn jonger dan tien. Ze wonen in twaalf verschillende landen.
De chocolade van Kinder, bekend van de kleine reepjes en suprise-eieren, bevat stoffen die 'waarschijnlijk kankerverwekkend' zijn. Dat concludeert de Duitse voedingswaakhond Foodwatch.
De eerste besmettingen met de bacterie, in het Verenigd Koninkrijk, blijken al te dateren van 21 december vorig jaar. In diezelfde maand trof de fabrikant salmonella aan in een installatie. Na een schoonmaakbeurt waren vervolgtesten negatief en werd de productie hervat, meldt ECDC.
Het werd gelanceerd in 1968 door Michele Ferrero wiens droom het was om chocolade te maken die speciaal ontwikkeld was voor kinderen.
1 reep (21,5 g) bevat 122 calorieën.
Chocolade voor
Het verhaal van Kinder begint in 1968, in het hart van het kleine stadje Alba, Italië. Hier zou een oprecht idee uitbloeien tot het Kinder dat we vandaag de dag kennen.
De salmonellabacterie wordt gedood wanneer een product geheel (dus ook aan de binnenkant) tot 70 °C verhit wordt. Invriezen en koelen van producten doodt de bacterie niet maar gaat wel vermeerdering tegen. Ouderen, zuigelingen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep voor een salmonella infectie.
De kans dat mensen elkaar besmetten is klein. Iedereen kan een salmonella-infectie krijgen.